Rutina cosmetică zilnică

Rutina cosmetică zilnică

Pentru  ca pielea ta să beneficieze din plin de substanţele incluse în produsele cosmetice, trebuie să te asiguri în primul rând că ţi-ai stabilit corect tipul de ten şi apoi e necesar să-ţi construieşti rutina cosmetică zilnică de îngrijire potrivită acestuia.

Baza pentru rutina cosmetică de îngrijire o reprezintă curăţarea, hidratarea şi protejarea pielii. Consider că aceste 3 tipuri de produse cosmetice nu ar trebui să lipsească din trusa nici unei persoane. La acestea se adaugă produse pentru rezolvarea problemelor de piele cu care te poţi confrunta la un moment dat.

Rutina cosmetică zilnică se construieşte treptat, în timp, prin încercări. Trebuie adaptată stilului de viaţă şi preferinţelor personale. Nu trebuie să devină o corvoadă, din contra, trebuie să-ţi facă plăcere şi să te bucuri de momentele de răsfăţ pe care eşti datoare să ţi le acorzi zilnic.
Orice program de îngrijire trebuie să înceapă cu o curăţare temeinică. La începutul zilei este suficient să clătești tenul cu multă apă călduță, dar dacă simți nevoia poți folosi un produs delicat, care nu conține surfactanți. Seara, pentru că pielea este mult mai încărcată cu machiaj, exces de sebum şi alte impurităţi, este indicată o curăţare mai amănunţită, preferabil în 2 pași în anumite zile:

1. Începe cu un ulei demachiant sau un produs de curățare pe bază de uleiuri. Acestea sunt eficiente în îndepărtarea oricărui tip de machiaj, chiar şi cel rezistent la apă.

Mod de folosire: pune în palme o cantitate suficientă de produs pe care îl masezi uşor pe toată faţa, insistând în zonele cu surplus de machiaj. După aceea, clăteşti ajutându-te de un prosop sau de dischete demachiante umezite bine cu apă caldă (atenţie, nu fierbinte!)
Sfat: în zona ochilor foloseşte mişcări extrem de blânde. Îndepărtează machiajul de la colţul exterior al ochiului către cel interior.
Masează uleiul pe piele cu buricele degetelor folosind mişcări circulare. Șterge impurităţile cu prosopul sau cu dischete demachiante, fără să agresezi pielea și repetă până când tenul rămâne curat.

2. După demachiere foloseşte de 2-3 ori pe săptămână o mască exfoliantă. În felul acesta te asiguri că îndepărtezi eficient toate rezidurile acumulate peste zi și pregăteşti tenul pentru a absorbi eficient toate substanţele nutritive şi reparatoare cu care alegi să-l răsfeţi înainte de culcare.

După curăţare, pasul următor este hrănirea şi hidratarea.

Produsul folosit se alege în funcţie de tipul de ten şi de momentul aplicării:

Dimineaţa sunt de preferat formulele uşoare, care se aborb imediat în piele. Seara putem apela la produse cu un conţinut mai mare de ingrediente bogate în principii active, care pot susţine procesul de reparare al pielii.

  • Tenul sensibil trebuie hrănit cu ingrediente care au ca principal scop calmarea pielii. Atenție, deci, la produsele care conţin iritanţi: alcool, conservanţi, coloranţi, parfumuri sintetice etc.
  • Tenul uscat are nevoie de o cremă bogată în substanţe emoliente. Pentru astfel de creme eu prefer să aleg ca bază untul de shea și cel de cacao. Nu recomand uleiul de cocos pentru că datorită structurii sale chimice este tolerat de foarte puţine persoane. Mă refer aici strict la aplicarea acestuia pe ten, nu şi pe corp unde poate fi folosit fără restricţii, dacă nu ești alergică.
  • Tenul mixt este mai greu de mulţumit. Va fi nevoie de un produs bine formulat care să ţină în balanţă zonele cu exces de sebum şi să hidrateze suficient restul feţei.
  • Tenul gras are nevoie de produse foarte uşoare. Eventual, un ser aplicat dimineaţa poate fi suficient peste zi. Seara se folosesc produse hidratante (nu emoliente) şi diverse seruri bogate în substanțe active.

Seara, pe lângă paşii enumeraţi mai sus, se mai pot include în rutina cosmetică câteva produse specifice, necesare afecţiunilor tale sau care pot îmbunătăţi aspectul tenului:

  • Exfolianţi pe bază de acizi AHA și BHA, aleşi în funcţie de tipul de ten.
Acizii din fructe AHA sunt mai eficienţi pentru tenul uscat, iar acidul salicilic este indicat în special tenului gras, acneic. Nu uita că aceştia se aplică pe tenul curat şi uscat. Nu se folosesc în acelaşi timp pentru că acţionează eficient la un pH specific (aplică-i în zile diferite dacă te hotărăşti să-i foloseşti pe amândoi) şi aşteaptă 15 minute înainte de a aplica un produs hidratant după exfoliere. Protecție solară este obligatorie în cazul în care foloseşti produse pe bază de AHA.
  • Tratamente cu aplicare locală.
Aici mă refer în special la tratamente pentru tenul acneic cum sunt cele prescrise de medicul dermatolog.
  • Seruri cosmetice sau doze superconcentrate în substanţe active.

Atenție la produsele cu concentrații ridicate de active. Pot fi destul de iritante, mai ales pentru un ten sensibil. Cum îți dai seama că un anumit produs nu îți face bine? Citește acest articol.

În această categorie includ:
– produsele pentru estomparea petelor, cu efect de albire dintre care le amintesc pe cele cu conţinut ridicat de vitamina C,
– complexele de vitamine
– serurile anti-aging
– serurile bogate în lipide care ajută la repararea barierei hidrolipidice.
Toate sunt formule uşoare, în general pe bază de apă, gândite să penetreze adânc structurile celulare. Ele acționează în timpul somnului, atunci când pielea îşi foloseşte toate resursele în procesul de regenerare cutanată
Un alt produs pe care îl recomand a fi introdus în rutina cosmetică, pe care eu îl folosesc oricând simt nevoia, este apa florală sau hidrolatul. Este delicată, se poate alege în funcţie de nevoile de moment şi se poate aplica de mai multe ori peste zi, mai ales când este cald. Apele florale se pot folosi pe post de toner, după curăţarea tenului, deoarece au un pH destul de scăzut şi ajută la echilibrarea ph-ului pielii. Pot ajuta în tratarea diverselor afecţiuni: mâncărimi, roşeaţă, eczeme, pişcături de insecte şi au pe lângă proprietăţile benefice şi un miros subtil care parfumează plăcut pielea.
Indiferent de produsele pe care alegi să le foloseşti urmăreşte cu atenţie efectele pe care acestea le au asupra tenului tău. Învaţă să-ţi cunoşti pielea şi nevoile ei reale. Indiferent de cât de bine este formulat un produs este posibil ca unele ingrediente să nu fie acceptate de piele. În acest caz va trebui să renunţi la el. Nu te descuraja, trebuie doar să înţelegi că refacerea pielii cere timp.
Cu puţină rabdare şi multă încredere în tine vei reuși să îți construiești rutina cosmetică și vei obţine rezultate pe măsura aşteptărilor!

Urmărește și videoclipul „Secretele rutinei cosmetice de baza”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta