Radiațiile solare sunt principalele vinovate de îmbătrânirea prematură a tenului și din acest motiv e bine să ne informăm despre protecție solară – de ce și cum să o folosim corect.
O piele expusă fără discernământ va îmbătrâni într-un ritm mult mai alert față de o piele protejată. Acest lucru înseamnă că oricât de corectă este rutina noastră cosmetică zilnică și oricât de bine formulate sunt cosmeticele pe care le folosim, dacă nu învățăm să tratăm soarele cu respect nu vom avea niciodată pielea tânără pe care ne-o dorim.
Protecția solară este întotdeauna un subiect de interes. Multe cliente mă întreabă care este cea mai bună cremă de protecție solară și sunt interesate de variante cât mai naturale și sigure. Subiectul este însă destul de controversat și intenția acestui articol este să rămână neutru în privința acestui aspect. Nu mi-am propus să ofer sfaturi cu privire la ce produse să utilizezi, nici care factor de protecție solară este cel mai potrivit și nici care este preferința mea în acest moment după mai mulți ani de studiu și de experimentat personal.
Radiațiile solare sunt pretutindeni în jurul nostru, sub forma razelor UV. Pielea afectată de aceste raze se manifestă diferit de la o persoană la alta, însă principalele semne sunt:
- pete maronii sau albe
- culoare neuniformă a tenului
- ten cenușiu
- riduri pronunțate
- piele lipsită de fermitate
- capilarii dilatate în jurul nasului, pomeți,bărbie (telangiectazii)
- melanom sau alte tipuri de cancer de piele
Nu este însă de ajuns doar să aplici o cremă solară. Trebuie să înțelegi relația pe care o avem cu soarele, să fii atentă la ingredientele pe care le conține o cremă solară, la tipul de filtre solare folosite și cum acționează ele, la modul de aplicare și la ce înseamnă de fapt SPF.
Iată câteva informații care să te ajute să faci alegeri în cunoștință de cauză.
Filtrele solare sunt de doua feluri:
- Filtre minerale sau fizice: oxidul de zinc și dioxidul de titan
-formează o barieră fizică între radiațiile solare și piele
-sunt considerate sigure
-rămân pe piele și lasă o peliculă albă
-sunt recomandate pentru pielea sensibilă
-atenție la filtrele minerale sub formă de nanoparticule
- Filtre chimice:
-absorb radiațiile solare
-au potențial alergen și iritant
-unele sunt destul de controversate, vezi oxybenzone
Sunt uleiurile vegetale eficiente în a ne proteja de soare?
Chiar dacă popoarele indigene din întreaga lume și-au protejat pielea de soare cu uleiuri vegetale timp de generații, această întrebare încă nu a primit un răspuns clar. Datorită lipsei de studii clinice care să determine dacă acestea reprezintă o protecție solară suficientă, uleiurile vegetale nu pot fi considerate înlocuitoare ale cremei de protecție solară și nu pot fi recomandate în cazul expunerii prelungite la soare.
Pe de altă parte, există la fel de puține dovezi că produsele de protecție solară chimice nu au consecințe dăunătoare, nu doar pentru pielea noastră, ci și pentru sănătatea noastră.
Desigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm pielea de expunerea excesivă la soare, mai ales că în ultimii ani îngrijorarea față de cancerul de piele a crescut considerabil. Radiațiile UV pot afecta, de asemenea, capacitatea organismului de a produce colagen, iar deteriorarea cumulativă cauzată de expunerea la soare de-a lungul vieții joacă un rol major în îmbătrânirea prematură a pielii.
Care uleiuri vegetale au SPF natural?
Înainte de a răspunde la această întrebare, hai să vedem ce este de fapt SPF-ul
Spf este prescurtarea de la sun protection factor – factor de protecție solară. Valoarea factorului de protecție măsoară perioada pentru care pielea este protejată: de exemplu, dacă pielea ar fi arsă în mod normal după 10 minute de expunere la radiații, atunci când folosim un produs cu spf 15 pielea va fi arsă după o perioadă de 15 ori mai lungă, adică aproximativ 150 minute.
Acest timp este aproximativ și depinde de mai mulți factori, precum tipul de piele și cantitatea de cremă.
- SPF 15 – blochează în jur de 93% din razele UVB
- SPF 30 – blochează în jur de 97% din razele UVB
- SPF 50 – blochează în jur de 99% din razele UVB
Acest studiu In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics a determinat că „the SPF value of olive oil and coconut oil was found to be around 8; castor oil, around 6; almond oil, around 5; mustard oil and chaulmoogra oil, around 3; and sesame oil, around 2. Hence it can be concluded that olive oil and coconut oil have the best SPF values.” Concluzia: uleiul de măsline și cel de cocos au un SPF în jur de 8.
Asta înseamnă că deși vorbim de un SPF foarte mic, problema nu este de fapt că aceste uleiuri nu pot asigura protecție solară, ci că, pentru a ne putea expune la soare e nevoie să le aplicăm destul de des.
Deși nu le putem promova ca protecție solară, cu toate acestea, le putem utiliza cu încredere, știind că pielea le absoarbe și beneficiază de ele, fără teama de substanțe toxice nocive. Având în vedere gama lor minunată de beneficii terapeutice, le putem utiliza pentru a completa un produs natural de protecție solară și pentru a oferi o îngrijire suplimentară pielii. Bogăția lor în acizi grași esențiali și antioxidanți oferă protecție împotriva radicalilor liberi produși în urma expunerii îndelungate la soare.
Antioxidanții:
Sunt arma noastră secretă în stoparea îmbătrânirii premature. Acestea sunt ingrediente extrem de puternice. Neutralizează în primul rând efectele distructive ale radicalilor liberi şi ale stresului oxidativ. Deoarece sunt mai multe tipuri de radicali implicaţi în procesele imflamatorii de la nivelul pielii, vom avea nevoie de mai mulţi antioxidanţi pentru a prevenii aceste reacţii. Pentru a înţelege mai bine procesele care au loc la nivelul pielii în urma acţiunii radicalilor liberi şi rolul antioxidanţilor recomand acest articol.
Antioxidanţii pot fi aplicaţi direct pe piele prin produsele cosmetice folosite și pot fi obţinuţi printr-o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, cât mai colorate.
Tipuri de antioxidanţi:
- vitamina C
- vitamina E
- extractul de ceai verde
- extractul de licorice
- coenzima Q01
Aceștia sunt unii dintre cei mai folosiţi antioxidanţi în produsele cosmetice. Asta nu înseamnă că sunt singurii.
Alege întotdeauna produse cosmetice care conţin o gamă largă de antioxidanţi. Citește cu atenție eticheta și fii atentă și la modul de prezentare a produsului. Antioxidanţii trebuie protejaţi pentru a nu-şi pierde proprietăţile înainte de a fi folosiţi. Caută recipiente închise la culoare, evită cremele ambalate în borcane dacă au și apă în compoziție. Cel mai important aspect, deseori trecut cu vederea, ia în calcul și culoarea produsului respectiv. Antioxidanții sunt cei care dau culoare fructelor și legumelor. Cu cât sunt mai puțin procesate ingredientele cosmetice, cu cât își păstrează mai mult din culorile și mirosul caracteristic și cu atât știi că acele ingredient sunt mai proaspete și mai eficiente.
Un alt aspect trecut uneori cu vederea este importanța includerii ingredientelor antioxidante în produsele de protecție solară.
De ce avem nevoie de antioxidanți în produsele cosmetice?
Explicația este simplă: radiațiile solare duc la formarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule care conțin electroni impari și din această cauză sunt instabili. Așa cum am învațat la fizică, electronii există numai în pereche și din această cauză vor face tot posibilul să caștige un extra-electron. Urmarea acestui atac asupra corpului nostru este afectarea activității normale a celulelor. Antioxidanții au un rol cheie în mecanismele de apărare ale organismului. Ei previn formarea radicalilor liberi, îi caută și neutralizează sau repară distrugerile cauzate de aceștia.
Cu cât avem mai mulți antioxidanți incluși într-un produs, cu atât mai bine. Ce să căutăm pe etichetă:
- coenzima Q10
- vitamina A
- vitamina C
- vitamina E
- acidul ferulic
- niacinamida sau vitamina B3
- acid hialuronic
- squalane
- uleiuri de kukui, argan, avocado, borago, centella, merișor, dovleac, in, sâmburi de prună, șofrănel
- extracte de mușețel, sâmburi de struguri, rădăcină de brusture, strugurii ursului, ceai verde, turmeric, curcuma, ginkgo biloba, yerba mate, rodie, rozmarin
- miere de albine
Cum aplicăm corect crema solară:
- aplică produsul înainte de expunerea la soare
- folosește o cantitate generoasă, aplică eventual în mai multe etape pentru a facilita absorbția produsului
- pe ten aplică întâi produsele de îngrijire și abia pe urmă protecția solară, înainte de aplicarea fondului de ten
Un lucru pe care vreau să-l amintesc aici (pentru că inevitabil când vorbim de protecție spolară ne gândim și la ele), este faptul ca petele solare sunt extrem de greu de tratat. Nu te încrede cu ușurință în afirmațiile făcute de unii producători în legătură cu produsele destinate acestei afecțiuni și fii atentă când vine vorba de controversatul ingredient hidroquinona.
Pentru cei care vor să înțeleagă mai bine această afecțiune a pielii și modul de tratare recomand acest studiu.
Înainte de a achiziționa un produs de protecție solară informează-te!
Pe piață există o gamă variată de creme naturale de protecție solară. Aceste creme de protecție solară fără substanțe chimice utilizează filtre fizice de protecție solară precum oxidul de zinc și oxidul de titan, care protejează eficient împotriva razelor UVA și UVB. Multe dintre ele includ, de asemenea, uleiuri vegetale în compoziția lor.
Cumpără responsabil și aplică crema corect. Nu uita însă că, indiferent de tipul de filtru pe care decizi să-l folosești radiațiile solare sunt considerate cauza numărul unu a cancerului de piele. Mai presus de orice evită expunerile prelungite la soare, evită orele de vârf și protejează-te corespunzător cu pălărie și ochelari de soare.
Sper că acest articol „Protecție solară – de ce și cum să o folosim corect” te-a ajutat să îți clarifici întrebările și să găsești informații despre soluții cât mai potrivite pentru nevoile tale.
Foto de Hugo Doria pe Unsplash