Produse anti aging, ce se ascunde sub această denumire și ce vrem de fapt atunci când le cumpărăm?
- reducerea ridurilor fine
- îmbunătăţirea texturii pielii
- repararea daunelor cauzate de factorii de mediu
- reducerea petelor pigmentare
Pe scurt, vrem să ameliorăm semnele îmbătrânirii premature. Acest obiectiv este destul de greu de atins folosind un sigur produs anti aging. Ceea ce ar trebui de fapt să facem este să alcătuim o rutină de îngrijire, pe care să o respectăm cu consecvență. Principalul vinovat pentru îmbătrânirea prematură este considerat soarele. Din acest motiv, sfatul pe care ai să-l primești cel mai des este să aplici zilnic protecție solară.
Eu nu sunt în totalitate de acord cu acest aspect pentru că văd în asta un fel de scuză de implicare în ceea ce înseamnă sănătatea pielii noastre. Este ca și cum, dacă aplici protecția solară, ți-ai făcut treaba și nu mai e nevoie de nimic altceva. A stopa îmbătrânirea prematură înseamnă să acționezi și de la exterior, dar și de la interior. Înseamnă să acționezi și să te implici zilnic prin fiecare decizie pe care o iei în ceea ce privește corpul tău.
Protecţia solară este necesară, dar poate într-o mai mare măsură avem nevoie de anumite ingrediente demonstrate ştiinţific ca fiind capabile să îmbunătăţească condiţia pielii:
1. Antioxidanţii:
Sunt arma noastră secretă în lupta anti aging! Acestea sunt ingrediente extrem de puternice. Neutralizează în primul rând efectele distructive ale radicalilor liberi şi ale stresului oxidativ. Deoarece sunt mai multe tipuri de radicali implicaţi în procesele imflamatorii de la nivelul pielii, vom avea nevoie de mai mulţi antioxidanţi pentru a prevenii aceste reacţii. Pentru a înţelege mai bine procesele care au loc la nivelul pielii în urma acţiunii radicalilor liberi şi rolul antioxidanţilor recomand acest articol.
Antioxidanţii pot fi aplicaţi direct pe piele prin produsele cosmetice folosite (tonere, seruri, creme) sau pot fi obţinuţi printr-o alimentaţie echilibrată, bogată în antioxidanţi. Tipuri de antioxidanţi:
- Vitamina C, cunoscută şi ca ascorbic acid, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate
- Vitamina E, cunoscută ca tocopherol
- Extractul de ceai verde
- Extractul de licorice
- Coenzima Q01
Aceștia sunt unii dintre cei mai folosiţi antioxidanţi în produsele cosmetice. Asta nu înseamnă că sunt singurii. Aşa cum am subliniat mai sus uită-te după produse care conţin o gamă largă de antioxidanţi.
Aici aş vrea să subliniez încă o dată importanţa recipientelor în care vin produsele cosmetice. Aceste tipuri de ingrediente se distrug foarte repede în prezenţa luminii şi a aerului.
Orice cremă care conține apă, ambalată în recipiente transparente sau tip borcan nu va avea efecte majore asupra pielii. Antioxidanţii trebuie protejaţi pentru a nu-şi pierde proprietăţile înainte de a fi folosiţi. Tocmai din această cauză acord o atenţie deosebită ambalajelor folosite pentru cosmeticele Need. Recipiente din sticlă mov, miron glass, a cărei combinație unică oferă o protecție optimă împotriva proceselor de distrugere activate de lumina soarelui, prelungind astfel viața și puterea produselor. În acest fel mă asigur că ingredientele folosite rămân active mult mai mult timp.
2. Vitaminele cosmetice:
Vitamina A, cunoscută şi ca retinol sau retinyl palmitate, lucrează la nivel celular realizând regenerarea pielii prin susţinerea funcţionării normale a celulelor.
- Vitamina B3, cunoscută şi ca niacinamidă, previne pierderea apei din piele, roşeaţa şi hiperpigmentarea.
- Vitamina B5, cunoscută ca panthenol, menţine hidratarea pielii, are rol puternic anti-inflamator şi promovează epiltelizarea şi reînnoirea celulară.
- Vitamina C, pe langă faptul că este un puternic antioxidant, aşa cum am arătat mai sus, are un rol important în producerea colagenului şi în plus conferă luminozitate pielii, având efect anti-pigmentar dacă este folosită pe termen lung.
Dacă eşti în căutarea unui produs anti-pigmentar uită-te pe ambalaj după vitamina C sub forma ascorbic acid. Este cea mai eficientă, dar şi cea mai instabilă formă de vitamina C. Pentru a avea rezultate trebuie folosită într-un procent ridicat de minim 15%.
–Vitamina E, pe lângă protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi, promovează epitelizarea şi formează o sinergie specială cu vitamina C, întărind efectele acesteia.
3. Ingrediente skin identical – menţin intactă bariera hidrolipidică a pielii şi menţin nivelul optim de hidratare a pielii:
- Acizi graşi esenţiali omega 3 si omega 6
Uleiurile bogate în aceşti acizi sunt ideale pentru cei care suferă de diverse afecţiuni ale pielii, de la acnee până la piele excesiv de uscată.
- uleiul de cînepă
- uleiul de dovleac
- uleiul de nuci
- uleiul de luminiţa serii
- uleiul de măceșe
- uleiul de floarea soarelui
- uleiul de germeni de grâu
Şi lista poate continua. Nu uita însă că, datorită vieţii lor scurte, pentru un efect maxim aceşti acizi graşi esenţiali trebuie asimilaţi continuu de organism, fie intern sau extern.
- Acidul hialuronic face parte din categoria umectanţilor şi este un ingredient absolut minunat care atrage şi reţine o cantitate mare de apă conferind astfel volum şi elasticitate pielii. Atenţie! Nici un ingredient, oricât de extraordinar este el, nu va avea efect asupra pielii dacă aceasta este deshidratată, aşa că asigură-te că o hidratezi corespunzător pentru a preveni formarea ridurilor şi a liniilor fine.
4. Alfa și Beta Hidroxi Acizi (AHA -exfolianţi derivaţi din fructe şi BHA- acid salicilic)
Exfolierea efectuată regulat ajută la îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces şi stimularea formării colagenului. Exfolierea chimică cu astfel de acizi este considerată ca fiind cea mai blândă formă de exfoliere cu rezultate imediate. Nu uita însă că astfel de exfolieri realizate pe perioade lungi de timp și cu concentrații ridicate de acizi, va duce inevitabil la o subțiere accentuată a pielii și poți obține efectul invers față de cel scontat.
Folosește concentrații mici de acizi din fructe, aplică ocazional și dă timp tenului să se refacă între interventii. Protecția solară este obligatorie când folosești produse pe bază de AHA.
Acidul salicilic natural este mult mai blând pentru piele. Ajută la eliminarea celulelor moarte nu numai de la suprafața pielii, ci și în interiorul porilor, unde se acumulează poluarea, machiajul și cremele de protecție solară, amestecându-se cu sebumul și celulele moarte ale pielii. Fără o exfoliere eficientă la ambele niveluri, pielea va arăta congestionată, ternă, cu mici umflături, aspră, iritată și pur și simplu lipsită de strălucire. Această acumulare împiedică, de asemenea, eficacitatea tuturor celorlalte produse pe care le utilizezi, blocându livrarea principiilor active din ingrediente către pielea ta.
Datorită tuturor acestor caracteristice am ales să includ acidul salicilic în masca pudră iluminatoare de la Need. Folosită regulat va reda luminozitatea și va restabili nivelul optim de hidratare al pielii.
Toate aceste ingrediente enumerate mai sus aplicate în cadrul unei rutine cosmetice alcătuite cu intenție, vor îmbunătăţi vizibil orice neplăcere cauzată de îmbătrânirea prematură a pielii.
Anti aging, ce se ascunde sub această denumire?
Aşteptările trebuie să fie realiste, căci nici un produs anti aging nu va putea întoarce timpul înapoi. Ce va face în schimb, ne va ajuta să ne recăpătăm încrederea în noi. Din acest motiv poate că o denumire mult mai potrivită, în loc de anti aging, ar fi pro-aging.
Foto de Nate Johnston pe Unsplash