Învață cum să îți păstrezi calmul

Învață cum să îți păstrezi calmul

Fără excepție, viața a devenit extrem de stresantă, mai ales în ultima perioadă și nimeni nu te învață cum să îți păstrezi calmul. Pentru că nu suntem imuni la presiunile zilnice, stresul apare de cele mai multe ori din vina noastră prin simplul fapt că ne autoimpunem o listă interminabilă cu lucruri de făcut. 

Apoi emoțiile îşi au şi ele rolul lor în amplificarea stresului. Cu alte cuvinte, felul în care te simţi zi de zi te poate afecta mai mult decât îţi imaginezi.

Cum să te relaxezi? 

Conștientizarea nivelului de stres este un bun început. Inspiră adânc ori de câte ori simţi că eşti pe cale să capitulezi şi încearcă să te calmezi.

Nu uita că sănătatea mentală este o problemă serioasă și trebuie să fii blândă cu tine însăţi. Exersează zilnic această metodă de conștientizare a stresului, încearcă să îţi faci ordine în gânduri, meditează dimineaţa sau citeşte o carte bună în linişte înainte de culcare. Mintea, corpul și sufletul tău îți vor mulțumi.

În această călătorie cu gândurile tale te pot însoţi diverse uleiuri esenţiale cu rol calmant, precum uleiul esenţial de lavandă, cel de patchouli, măghiran, geraniu, muşeţel sau mandarină.

Ştim cu toţii că un somn bun este esențial pentru menţinerea unei sănătăți optime, pentru o stare de spirit pozitivă și pentru menținerea motivației.  Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn odihnitor pentru a funcţiona eficient.

Cum te poţi bucura şi tu de un somn de calitate?

Elimină obiceiurile nesănătoase şi adoptă-le pe cele folositoare:

1. Renunţă la folosirea  laptopurilor sau telefoanelor în pat şi scoate televizorul din dormitor. Expunerea la lumină strălucitoare înainte de somn te va face să adormi mult mai greu prin suprimarea producţiei de melatonină.
Ştiu că mulți dintre noi suntem atașați de telefoanele noastre şi ideea unui spaţiu de dormit fără astfel de dispozitive nu este pe placul nostru, dar chiar dacă nu poţi renunţa la el  încearcă să limitezi timpul de expunere cât de mult posibil înainte de culcare.

2. Nu mânca prea târziu. Mâncărurile grele, grase sau prea condimentate pot îngreuna digestia şi îţi pot distruge somnul.

Încearcă gustări ușoare și sănătoase care îţi calmează  foamea, fără să te simţi plin când te ridici de la masă.

3. Evită exerciţiile fizice înainte de culcare. Știm că sportul este benefic pentru un somn odihnitor prin  stimularea melatoninei, dar ideal este să ai antrenamentele dimineaţa. Dacă acest lucru nu este posibil, asigură-te că mai ai cel puţin 3-4 ore până la culcare.

4. Consumul de alcool, ciocolată şi cofeină. Efectele cofeinei se pot resimţi timp de mai multe ore, iar alcoolul este un stimulent care îţi va fragmenta ciclul somnului pe măsură ce este metabolizat.
Renunţă la cafeaua de după amiază şi bea cât mai multă apă. În ceea ce privește alcoolul, evită-l sau pur și simplu rezumă consumul la anumite ocazii.

5. Lipsa unui program consecvent  de somn ne afectează mai mult decât credem. Încearcă să te culci la o oră rezonabilă şi să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi indiferent dacă e weekend. Trezitul la ore diferite  poate perturba ritmul natural al corpului tău și îţi poate afecta negativ somnul pentru restul săptămânii.

6. Dacă simţi nevoia şi ai ocazia, profită de somnul de amiază. Pentru unele persoane, nu este nimic mai plăcut ca un pui de somn la amiază. Cu cât îmbătrânim, cu atât ajungem să ne bucurăm mai puțin de acest lux. Sfatul meu, când te simți obosită și ai la dispoziţie puțin timp pentru tine, profită la maxim de un pui de somn!

Important de reţinut:  somnul ideal este între 20 și 90 de minute. Așadar, setează-ţi alarma la 20 de minute (înainte de începerea ciclului REM) sau la 90 de minute (după terminarea ciclului REM).

Te-ai gândit până acum să îţi construieşti o rutină de seară?

Începe cu o baie relaxantă sau cu un duş.  O baie caldă cu sare este perfectă pentru a te ajuta să te relaxezi. Adaugă în apă uleiuri esențiale precum lavandă și mușețel pentru a-ţi îmbunătăți somnul.

După baie bea un ceai din plante, ascultă muzică, citeşte, pune în difuzor câteva uleiuri esenţiale calmante: ulei esenţial de valeriană, ulei de lavandă, ulei esenţial de muşeţel roman, uleiul de măghiran.

Ştiai că uleiul esenţial de măghiran poate opri sforăitul?

Acest obicei al unei rutine de seară este sănătos şi pentru copiii tăi. Fă din pregătirea pentru somn o experiență pozitivă pentru întreaga familie. Evitaţi dispozitivele electronice, purtaţi discuţii sau citiți o poveste. În cazul în care vrei să foloseşti uleiuri esenţiale în preajma copiilor informează-te şi difuzează doar uleiuri sigure pentru ei.

Înainte de somn eliberează-ţi mintea!

Nu lăsa facturile, problemele de la serviciu, lista cu lucruri de făcut să te înnebunească. Renunță la aceste gânduri și lasă-ţi mintea să ia o pauză. Nu te mai gândi la ziua de mâine și bucură-te de prezent. Somnul este singurul moment în care mintea ta face cu adevărat o pauză. Lasă gândurile și grijile inutile să plece.

Există mai multe exerciții și tehnici care să te ajute să scapi de gândurile negative, dar ce am observat că mă ajută pe mine, este să pun pe hârtie seara cele mai profunde gânduri și sentimente. Fii sinceră cu ceea ce te neliniștește și notează ce ai de gând să faci concret mâine pentru a rezolva o parte din acele situații care nu îți dau pace.

Ştiai că gândurile negative îți pot afecta sănătatea?

De ce somnul îți afectează pielea?

După cum îți poate spune oricine, cei mai mulţi dintre noi nu dorm suficient noaptea. Stilul actual de viaţă vine la pachet cu multă anxietate și stres. Iar dacă adăugăm şi lipsa unui somn suficient (cele 7-9 ore recomandate) pielea ta va suferi.

Motivul? Degenerarea celulelor.

În timpul nopții celulele pielii noastre se refac astfel încât să te trezești arătând perfect. Fără un somn bun celulele nu au timp să se repare corect.
Lipsa somnului poate activa hormonii de stres care amplifica problemele de piele cauzate de inflamaţie şi duce la scăderea producţiei de colagen.
Tot în timpul somnului are loc şi hidratatrea pielii.  Lipsa odihnei poate duce la uscarea ei. Există studii care demonstrează că persoanele care au avut un somn odihnitor au mai puține şanse de a pierde apa din ţesuturi. O piele hidratată se vindecă mai repede și se apără mai ușor de radicalii liberi.

Când suntem obosiţi sau stresaţi, corpul nostru produce cortizol pentru a ne menține activi. Când nivelul de cortizol creşte glandele încep să secrete mai mult sebum, ceea ce poate provoca coșuri şi puncte negre.

Un somn bun poate îmbunătăți dramatic aspectul tenului tău!

Cum să începi dimineaţa în forţă?

Aşa cum uleiurile esenţiale te ajută să ai un somn odihnitor, ele te pot ajuta să ai o dimineaţă perfectă în cazul în care nu ai avut parte de ore suficiente de somn.

Ştii cum e să te trezeşti în mirosul cafelei sau a unei felii de toast? La fel te poate binedispune şi un ulei esenţial. Aroma perfectă poate da startul unei zile minunate. Încearcă uleiul esenţial de bergamotă sau cel de portocale. Nu vei regreta!

Iar dacă vrei  o soluție simplă pentru a arăta odihnită, iată care sunt sfaturile mele:

Foto de Abbie Bernet pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta