Ghid complet de îngrijire pentru mămici obosite

Ghid complet de îngrijire pentru mămici obosite

3 lucruri urăsc cel mai tare pe lumea asta: unghiile neîngrijite, buzele uscate, pline de piele descuamată pe care îţi vine mereu să o rupi cu dinţii şi îmbrăcămintea sport purtată în afara casei sau a sălilor de sport.

Iar mămicile sunt de cele mai multe ori cel mai bun exemplu de AŞA NU!

Dacă întrebi o mămică obosită care sunt principalele probleme cu care se confruntă inevitabil va spune: lipsa de timp, iar în ceea ce priveşte aspectul tenului, semnele evidente de oboseală.

 

Cerinţele cele mai des întâlnite la clientele mele sunt: un produs care să şteargă ridurile şi unul care să şteargă oboseala.

Deci dacă întrebarea pe care şi tu ţi-o pui zilnic este :

Pielea îşi pierde strălucirea, nu dorm suficient şi nu am timp, ce pot să fac?

Te afli la locul potrivit! Află în continuare care sunt recomandările mele.

Aşa cum v-am obişnuit, sfaturile mele sunt întotdeauna simple şi mai ales eficiente. Ştiu că îţi doreşti să nu faci nimic şi să arăţi perfect. Din păcate nu este posibil. Vestea bună este că şi cu o rutină minimă poţi avea rezultate bune.

Să fim serioşi, a fi mamă nu e uşor. Zilnic ai de făcut zeci de sarcini care îţi ocupă întreaga zi. Curăţenie, mâncare, hrănit şi spălat fiecare copil de mai multe ori pe zi, jucat cu copiii, dus/ adus copiii de la grădiniţă/ şcoală, plimbat copiii, strâns şi pus lucrurile în ordine prin casă, diverse drumuri, job/ cariera personală, timp de calitate petrecut cu soţul şi lista poate continua. Uite aşa ajungi la miezul nopţii şi tot ce vrei să faci e să te prăbuşeşti în pat.

Este lucru ştiut că mamele pun constant nevoile familiei deasupra nevoilor personale. De cele mai multe ori rutina lor de îngrijire se traduce prin spălat pe dinţi şi un duş pe fugă. Ţinând cont de toată munca grea depusă zilnic ar tebui ca mămicile să aibă grijă de ele aşa cum au grijă de restul familiei.

 

Ai grijă de tine pentru a putea avea grijă de ceilalţi!

E absolut normal să îmbătrânim, dar nu e normal să îmbătrânim peste noapte. Şi asta se întâmplă la cele mai multe mămici. La câteva luni după ce au născut nu le mai recunoşti. Ne iubim copiii, dar lipsa de somn şi viaţa aceasta pe fugă ne îmbătrâneşte prematur. Îngrijirea personală ajunge un lux şi nu o necesitate, iar asta se vede.

Să îmi spuneţi dacă vă sună cunoscut: colanţi sau pantaloni de trening, adidaşi, părul prins în coadă, nici o picătură de machiaj, tenul pătat şi de cele mai multe ori uscat, mâini uscate, unghii neîngrijite.

E adevărat că mamele au foarte puţin timp la dispoziţie pentru ele, dar cu puţină îndrumare din partea mea şi puţină voinţă din partea lor vor reuşi să depăşească acest obstacol şi în scurt timp vor deveni acele mămici care întorc priviri pe stradă.

 

Iată sfaturile mele care pot fi introduse zilnic în programul vostru:
1. Curăţarea tenului

Cea mai importantă regulă în orice rutină cosmetică este curăţarea temeinică a tenului. Asta înseamnă că în fiecare seară acorzi atenţie deosebită acestui lucru şi

Atenţie! Nu mergi la somn fără să te demachiezi.

Indiferent dacă foloseşti produse de make-up sau nu, peste acest pas nu trebuie să sari.

Caută un demachiant cât mai blând, adecvat nevoilor tale. Preferatele mele sunt demachiantele naturale pe bază de uleiuri vegetale care nu usucă pielea şi care ajută la refacerea barierei hidrolipidice.

Oricât de obosită ai fi la sfârşitul unei zile adu-ţi aminte că ori de câte ori sari peste acest pas vor fi consecinţe pe care nu cred că vrei să ţi le asumi.

Şi NU, şerveţelele demachiante nu sunt o opţiune. Sunt prea agresive pentru piele şi nu îndepărtează mizeria, ci doar o plimbă de colo colo.

Dacă foloseşti apa micelară nu uita să o clăteşti de pe ten la final. Indiferent de ceea ce scrie pe etichetă, aceasta conţine diverşi agenţi de curăţare. Dacă nu sunt îndepărtaţi de pe ten vor începe să atace şi să dizolve şi substanţele benefice, nu doar pe cele care nu au ce căuta acolo.

 

2. Focus pe rutina de seară

Dacă dimineţile tale sunt un haos total concentrază-te pe rutina de seară.  În timp cred că ai să îţi dai şi tu seama că rutina de seară este de fapt secretul pentru un ten frumos.

Scoate din rutina ta toţi paşii de care nu ai nevoie ca să faci loc pentru cei care contează cu adevărat.

Renunţă pentru moment. Sau dacă te tentează cumva să le încerci îţi zic de acum că poţi trăi foarte bine fără tot felul de dispozitive destinate îngrijirii tenului: aparate, bureţei, perii, rolere ori alte instrumente pentru diverse proceduri de masaj facial. Introdu-le în rutina ta doar atunci când vei avea timp cu adevărat pentru ele.

Până atunci, mâinile tale îşi fac foarte bine treaba şi sunt suficient de blânde cu pielea ta.

Seara curăţă tenul cum îţi spuneam şi aplică un produs cu adevărat eficient care te poate ajuta să rezolvi problemele cu care te confrunţi în momentul respectiv.

Un produs bine ales te scuteşte dimineaţă de timp pierdut în faţa oglinzii pentru că la trezire pielea ta va arăta cu adevărat bine.

Cauţi ingrediente active care pot ţine sub control petele pigmentare, acneea şi redau luminozitatea tenului?

Îţi recomand niacinamida, pentru că este blândă, eficientă şi acceptată de toate tipurile de ten fără reacţii adverse şi alfa hidroxi acizii AHA care asigură un peeling delicat al tenului.

Probabil că ai auzit deja de vitamina C şi de beneficiile sale minunate asupra tenului. Dacă nu, atunci citeşte acest articol în care am vorbit pe larg despre vitamina C.

Ce trebuie să reţii este faptul că ea ar trebui folosită mai mult ca un tratament, doar la nevoie.

De ce?

Pentru că nu este bine tolerată de toată lumea. Mai ales când vorbim de concentraţii ridicate. Dar pe de altă parte nu toată lumea are nevoie de vitamina C sau de retinol. Deci nu te îndrepta imediat către produse care conţin aceste ingrediente.

Atenţie: retinolul nu este indicat în sarcină şi nici acidul salicilic BHA în concentraţiile ridicate.

 

3. Rutina de dimineaţă

Aşa cum am spus la punctul anterior rutina de seară bine construită este cheia problemelor tale. Astfel dimineaţa vei avea nevoie de mai puţin de 1 minut doar pentru tine.

Cum? Simplu. Ai voie să sari peste curăţarea tenului cu produse specifice.

Dacă tenul tău nu necesită expres acest lucru poţi foarte simplu să treci peste curăţarea tenului. Puţină apă călduţă cu care să speli faţa va fi suficientă. După aplici o cremă sau un ser hidratant.

Dacă ai tenul mixt sau gras probabil că vei spune că tu nu poţi să renunţi la curăţarea tenului dimineaţa cu un produs care face spumă. Eu am să te contrazic şi am să îţi spun că ceea ce ar trebui tu să faci în cazul acesta e să încerci în primul rând un demachiant pe bază de uleiuri vegetale. E mult mai blând neavând surfactanți în compoziție. Apoi poți să te concentrezi pe produse care să te ajute să echilibrezi secreţia de sebum. După un timp, cu puţină perseverenţă şi răbdare vei vedea că dimineaţa va fi suficientă spălarea tenului doar cu apă multă.

Pentru cine vrea să folosească fond de ten recomand un truc care te poate scuti de mult timp pierdut inutil. Amestecă în crema ta obişnuită puţin fond de ten sau puţin corector şi apoi întinde uniform pe ten. Sau poţi folosi un BB cream dacă vrei un produs gata pregătit. Știu însă că este destul de greu să găseşti un BB cream cu care să te împaci bine şi care să aibă o listă curată de ingrediente.

Să recapitulăm: spălăm tenul cu apă călduţă şi aplicăm crema de zi cu o picătură de corector.

 

4. Zona ochilor

Am înţeles cu toţii că trebuie să acordăm atenţie deosebită acestei zone pentru că acolo se văd imediat semnele de oboseală. Aşa cum ai aflat deja dacă ai urmărit şi alte materiale pregătite de mine, eu nu sunt pentru produse dedicate exclusiv zonei ochilor. Putem folosi foarte bine produse pentru ten pe care să le aplicăm şi în această zonă.

Cu atenţie bineînţeles. Aceste produse trebuie să fie suficient de blânde, în sensul că nu vom putea aplica concentraţii ridicate de substanţe active precum diverşi acizi sau vitamine, şi nici produse care au în compoziţie parfum sau uleiuri esenţiale în procent ridicat.

Cearcănele negre răspund foarte bine la Vitamina C, niacinamida, hidratare optimă şi somn suficient.

Ce aş adăuga la rutina de zi şi de seară descrise aici ar fi să completezi cel puţin o dată pe săptămână (eventual în weekend dacă atunci poţi primi puţin ajutor cu copiii) cu o exfoliere a tenului (fizică sau chimică cu ajutorul acizilor AHA aşa cum am zis mai sus) şi o mască. Masca poate fi atât de simplă ca o linguriţă de miere întinsă pe ten sau mai complexă cu ingrediente pe care le ai la îndemână în bucătărie dacă vrei să îţi faci de cap, ori o mască gata cumpărată pe care trebuie doar să o întinzi pe ten.

 

5. Pasul extra pentru un plus de feminitate

Mascara, blush, ruj, creion sau fard de ochi.

Noi femeile trebuie să fim întotdeauna puţin cochete şi din acest motiv consider că un machiaj minimalist face diferenţa. Nu trebuie să investeşti mult timp şi nici mulţi bani în acest pas.

Aici sunt binevenite produsele multifuncţionale gen balsam de buze care poate fi folosit şi ca blush sau chiar ca fard de ochi.

Dacă nu ai timp să aplici nici un fel de machiaj ţi-aş sugera totuşi să nu renunţi la un singur produs din lista de mai sus: cel pentru buze. Poate fi un balsam de buze sau un ruj într-o nuanţă discretă pe care îl poţi aplica din mers fără să ai nevoie de o oglindă sau un lip gloss care va aduce strălucire şi va distrage atenţia de la ochii obosiţi.

Produsele pentru buze sunt perfecte pentru mămici obosite.

 

6. Nu uita de zonele cheie

Acordă întotdeauna atenţie deosebită anumitor zone care ne pot trăda foarte uşor vârsta şi de care uităm de cele mai multe ori: măinile, gâtul şi decolteul.

Cum poţi avea grijă de aceste zone fără prea mult efort?

După ce întinzi crema pe ten pune din nou puţin produs în palmă şi masează întâi gâtul şi decolteul. La urmă freacă mâinile una de alta pentru a întinde crema şi pe dosul mâinilor. Să nu uităm că mâinile de mămică sunt mereu expuse şi folosite.

7. Renunţă la obiceiurile greşite

Despre importanţa curăţării tenului înainte de a merge la somn am scris deja, dar ar fi mai multe obiceiuri pe care noi mămicile ar trebui să le scoatem din rutina noastră zinică.

La fel de importantă ca şi demachierea zilnică este şi schimbatul feţei de pernă o dată la 2 zile (o dată dormim pe o parte, a doua zi întoarcem perna pe cealaltă parte şi a treia zi  înlocuim faţa de pernă).

 În felul acesta evităm agravarea unor probleme de piele cu care ne confruntăm deja cum sunt acneea sau diverse eczeme. Ideal ar fi să folosim feţe de pernă din mătase naturală în locul celor din bumbac pentru că mătasea este antibacteriană şi previne formarea ridurilor în timpul noptii.

Un alt obicei greşit este folosirea telefonului, a calculatorului sau a televizorului înainte de somn. Aceste dispozitive ne pot perturba somnul. Despre importanţa unui somn odihnitor şi efectul lui asupra pielii noastre am mai scris aici.

În loc de a da scroll la infinit pe facebook în ideea greşită că te ajută să te relaxezi, construieşte-ţi o rutină de seară care să te ajute să te relaxezi cu adevărat.

 

8. Ştii care este factorul principal care îmbătrâneşte aspectul nostru general?

Piele uscată cu aspect nesănătos, culoare cenuşie, nenumărate probleme de piele precum acnee, eczeme, rozacee, psoriazis. Îţi sună cunoscut?

Probabil că răspunsul tău va fi soarele, sau mai exact radiaţiile UV.

Aşa credeam şi eu până am cercetat mai îndeaproape problema aceasta. Am înţeles că de fapt de vină este alimentaţia noastră bogată în alimente procesate, grăsimi, zahăr şi prea săracă în alimente vii, în special fructe.

‘Among unhealthy food groups, consumption of sodium and sugar-sweetened beverages were higher than the optimal level in nearly every region.’ Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017

De cele mai multe ori dăm vina pe lipsa de timp şi ne amăgim cu feluri de mâncare care ştim că nu ne fac bine. E mai apetisant un produs de patiserie decât un măr.

 

Dar ştiai că zahărul este răspunzător de 1 din 5 morţi la nivel mondial? Vezi mai multe aici.

Alimentaţia nesănătoasă zilnică duce în timp la acumularea unor deşeuri în organismul nostru care sunt din ce în ce mai greu eliminate. Probabil că aţi mai auzit expresia aceasta: pielea este al treilea rinichi. Pe lângă rolul fundamental de protecţie în faţa factorilor externi, pielea are şi rolul de a ajuta rinichii în eliminarea deşeurile metabolice. Atunci când substanţele acestea nu mai pot fi eliminate corect apar problemele de piele, aşa cum am enumerat mai sus.

Funcţiile pielii sunt susţinute de o dietă curată, de hidratare optimă şi de mişcare. Ca mămici ocupate cel mai probabil că nu bifăm niciuna din cerinţele de mai sus.

Ce spui ca din acest moment să încerci să faci mici schimbări zilnice în alimentaţia ta?

Am să îţi dau câteva exemple. Nu trebuie să le pui pe toate în aplicare de la început. Alege un singur obicei pe care să îl faci zilnic şi adaugă pe parcurs altele:

  • începe ziua cu un pahar cu apă călduţă cu lămâie
  • înlocuieşte o masă cu fructe
  • nu mânca între mese
  • nu mânca după ora 7 seara
  • redu consumul de zahăr
  • ia o sticlă cu apă cu tine mereu
  • seara mănâncă cât mai uşor, indicat e să încerci şi repaosul alimentar din cand în cand (te va ajuta să scapi de kilogramele în plus foarte repede)
  • nu mai cumpăra alimente gata pregătite
  • stabilește dinainte mesele pentru săptămâna următoare şi mergi la cumpărături cu lista de cumpărături
  • etc.

Sunt doar câteva exemple. Completează tu cu ce ştii că te va ajuta.

 

9. Ai grijă de părul tău

Nu ştiu dacă te-ai gândit la lucrul acesta, dar nu poţi să îţi ţii părul prins în coadă până copilul tău face 18 ani. Părul curat şi strălucitor te face instant mai tânără şi îţi dă o stare de bine. Asta nu înseamnă că trebuie să pierzi mult timp zilnic cu îngrijirea lui.

Aplică doar câteva sfaturi care nu presupun mult efort:

  • spală părul la timp. De 2 ori pe săptămână este probabil suficient, dar adaptează nevoilor tale. Poţi să te speli pe cap oricând, nu doar când faci duş. Astfel, dacă ai 5minute libere profită de ele în loc să stai pe telefon.
  • nu apela prea des la şamponul uscat, deşi la nevoie poate să te salveze. Cea mai naturală şi la îndemână soluţie este amidonul din porumb.
  • tunde părul mai scurt dacă nu ai timp să te ocupi de el sau încearcă tunsori care îţi permit să îl aşezi uşor. Lungimea cea mai prietenoasă cu mămicile este undeva între bărbie şi umăr.
  • dacă ai părul lung poţi să îl ondulezi uşor împletindu-l în codiţe peste noapte sau răsucind şuviţe pe care le prinzi cu agrafe de păr. Pe YouTube găseşti numeroase idei simple ca să îţi schimbi din când în când coafura.

 

10. Nu uita de dinţii tăi

Chiar dacă de cele mai multe ori îţi vine să sari peste partea cu spălatul dinţilor nu uita că un zâmbet frumos alungă oboseala de pe chip. Dinţii albi şi sănătoşi spun foarte mult despre tine. Bineînţeles că nu ai timp de tot felul de procedee de albire a dinţilor, dar spălatul zilnic de cel puţin 2 ori pe zi trebuie să devină o obişnuinţă.

Să nu uităm că tu trebuie să fii un exemplu pentru copiii tăi!

După cum observi, nu există nici un ingredient minune care să îţi şteargă oboseala de pe ten. Dar vestea bună este că poţi avea rezultate minunate cu un minim de implicare zilnică. Important e să nu uiţi să îţi acorzi zilnic puţin timp doar pentru tine pentru că trebuie în primul rând să ai grijă de tine pentru a putea avea grijă de cei dragi.

Câteva minute din zi oferite doar ţie pot face minuni atât pentru exteriorul tău cât şi pentru psihicul tău. Secretul este consecvenţa. Despre acest subiect am vorbit și în acest video.

Dacă mai ai şi alte sfaturi potrivite mămicilor obosite împătăşeşte-le cu noi în rubrica de comentarii de sub acest articol.

Photo by ketan rajput on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta