Dacă vei avea curiozitatea să cauți pe internet “diverse tipuri de acnee”, vei da peste numeroase poze de-a dreptul înspăimântătoare. Când analizezi acneea sub microscop, chiar dacă la o primă vedere pare o problemă căreia nu îi poți da de capăt, faptul că vrei să înțelegi mai bine cu ce te confrunți este deja un pas important înainte. Astfel de afecțiuni ale pielii nu sunt deloc plăcute, chiar dacă oricine se confruntă de-a lungul vieții cu acneea de diverse tipuri, însă toate pot fi tratate.
Ca să te scutesc de neplăcerile cauzate de o asemenea incursiune pe internet, am întocmit o listă scurtă și la obiect cu cele mai comune tipuri de acnee. Fără poze horror.
Din diverse cauze uneori porii se înfundă. Sebumul care ar trebui să ajungă la suprafața pielii se blochează, favorizând înmulțirea bacteriei P. acnes. În acest mod ia naștere microcomedonul.
Acneea și tipurile ei:
Puncte albe
Cu siguranță știi ce sunt acestea. Denumirea spune totul. Când sebumul și celulele moarte rămân blocate la suprafața pielii se formează un punct alb. Din punct de vedere medical se numește acneea comedoniană. Da, și punctele albe sunt tot acnee și sunt o afecțiune des întâlnită, în special pe pielea mai grasă. Poți scăpa destul de ușor de ele prin exfoliere cu acizi din fructe sau cu enzime din fructe și prin curățarea temeinică a tenului zi de zi.
Puncte negre
Punctele negre sunt asemănătoare cu cele albe. Diferența este că porul blocat cu sebum, celule moarte și bacterii este parțial deschis, iar sebumul se oxidează și capătă culoarea neagră. Punctele negre se tratează asemeni celor albe, prin curățare temeinică a tenului și prin măști detoxifiante pe bază de argilă, pudre din plante și acid salicilic. Măștile cu argilă făcute în casă pot ajuta și ele destul de mult. Încearcă să te asiguri că produsele cosmetice pe care le folosești nu conțin ingrediente comedogenice care pot înfunda porii în loc să-i curețe.
Papule
Acum, deja vorbim de acnee inflamatoare. Papulele sunt leziuni roșii, umflate și sensibile la atingere. Practic celulele albe din sânge ajung în folicul și acesta se inflamează. Față de punctele albe și negre, sunt mai dureroase, dar nu la fel ca nodulii sau chisturile. Răspund foarte bine la tratamente locale. Nu încerca să le scoți. Te pot ajuta compresele cu apă caldă și aplicarea unui produs doar pe zona inflamată.
Pustule
Pustulele sunt urmarea firească a papulelor. Ele sunt de fapt ceea ce numim simplu ‘coșuri’. Celulele albe migrează la suprafața pielii formând o leziune (beșicuță) plină cu puroi. O pustulă este vizibilă și inestetică, așa că vei vrea să scapi de ea cât mai repede. Chiar dacă se pot sparge destul de ușor nu te grăbi să le scoți fără să urmezi câțiva pași importanți. Găsești detaliile aici.
Dacă te confrunți cu inflamații, poți folosi măști pe bază de argilă sau măști cu efect anti-inflamator, dar ai grijă să îndepărtezi masca fără să masezi sau să freci tenul. Clătește-o doar de pe ten cu multă apă călduță. Continuă prin a aplica crema sau serul preferat pe fața încă umedă și presează ușor palmele pentru a ajuta produsul să intre în piele. La final umezește din nou tenul cu o apă de ten sau cu un hidrolat. Dacă nu știi ce să folosești îți recomand să încerci hirolatul din cimbru.
Pentru a aduce infecția mai repede la suprafață poți încerca comprese cu apă fierbinte aplicate pe zona respectivă. Apa trebuie să fie suficient de fierbinte cât suportă pielea ta, fără să te frigi.
Chisturi
Acneea chistică este o inflamare mult mai severă, o pustulă cu un diametru mare, foarte dureroasă la atingere și care ridică mari probleme de ordin cosmetic pentru că este dificil de tratat. Afectează țesutul cutanat la un nivel mai profund și este bine să nu încerci să scoți un chist pentru că riști să rămâi cu cicatrici foarte mari. Spre deosebire de coșurile normale, infecția se formează la interiorul porului blocat. Din acest motiv sunt așa de dureroase și se vindecă foarte greu. Încearcă să ții zona curată și să aplici local produse care să combată infecția.
Noduli
Spre deosebire de chisturi, acneea nodulară nu prezintă leziuni umplute cu puroi. Sunt noduli tari, aflați sub piele, care pot fi dureroși la atingere. Nu sunt neapărat roșii, dar au o perioadă de dezvoltare destul de lungă și nu trebuie să încerci să-i scoți singură pentru că duc la cicatrici. Cel mai bine este să vizitezi un dermatolog care îți va prescrie un tratament complex adecvat.
Nu uita să te abonezi la newsletter-ul nostru, iar dacă mai ai întrebări folosește zona dedicată comentariilor din josul paginii.
Foto de Barbara Krysztofiak pe Unsplash