Înainte de a vorbi despre tenul gras – ce nu ai aflat până acum, trebuie să mă asigur că ţi-ai identificat corect tipul de ten. De foarte multe ori se întâmplă ca persoanele care cred că au un ten gras să aibă în realitate tenul mixt. Tenul mixt prezintă exces de sebum în zona T (frunte, nas, bărbie), iar în restul feţei pielea este uscată, chiar uşor descuamată în unele cazuri.
Tenul gras se caracterizează prin:
-
pori vizibil măriţi
-
puncte negre
-
puncte albe
-
papule şi pustule
-
piele lucioasă, uleioasă
-
aspect tern,
-
piele îngroşată
Cauza?
Secreţie de sebum în exces.
Nici un produs cosmetic nu poate opri glandele sebacee din a produce sebum, dar anumite ingrediente naturale pot sprijini pielea să își recapete echilibrul și să se autoregleze.
Vestea bună este că secreţia de sebum protejează tenul împotriva apariţiei liniilor fine şi a ridurilor. Astfel pielea ta îşi va păstra aspectul tânăr pentru mai mult timp. Ştiu însă că acest lucru nu te poate consola prea mult când ai de a face cu pori măriţi şi piele lucioasă.
Ce poți face pentru a menţine producţia de sebum sub control?
În primul rând trebuie să înţelegi că există factori care influenţează cantitatea de sebum: vârsta, hormonii, factorii de mediu, dieta, stilul de viață şi chiar produsele cosmetice pe care alegem să le folosim.
Atenţie la produsele de curăţare foarte dure şi la ingredientele astringente folosite în industria cosmetică, precum alcoolul. Acestea afectează
buna funcţionare a barierei hidrolipidice, ducând în timp la inflamaţii ale pielii şi infecţii. Produsele de curăţat agresive curăţă excesiv pielea şi chiar dacă la început senzaţia pe care o lasă după folosire este una plăcută, în timp îţi vei da seama că au un efect advers stimulând de fapt glandele sebacee.
Sfatul meu este să rezişti tentaţiei de a curăţă tenul de mai mult de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Foloseşte întotdeauna formule blânde de curăţat. Încearcă
Botanical elixir – Facial Cleanser, un produs de curățare a tenului cu o formulă interesantă care protejează pielea în timp ce o curăţă. Va îndepărta excesul de sebum, mizeria şi alte impurităţi fără a folosi surfactanţi puternici.
Evită să speli faţa cu săpun. Indiferent de afirmaţiile producătorilor. Cum am explicat pe larg
aici, acesta are un pH mult prea ridicat, alcalin şi îndepărtează odată cu impurităţile şi grăsimile benefice pielii, subminând în felul acesta rolul barierei hidrolipidice.
Atenţie şi la tonerul pe care îl aplici după curăţare. În general produsele recomandate pentru tenul gras conţin numeroşi iritanţi la care pielea reacţionează producând şi mai mult sebum. Printre aceştia amintesc cei cu efect astringent, cel mai popular fiind alcoolul.
Astringenţii sunt substanţe care au proprietăţi de vasoconstricţie, contractare asupra ţesuturilor. Atunci când aplicăm pe ten astfel de substanţe efectul vizibil este unul de răcorire şi de strângere a pielii şi a porilor. Efectul este însă de scurtă durată şi odată cu reducerea iritaţiei porii vor revenii la mărimea normală. În realitate acestea sunt IRITANTE ducând la inflamarea pielii din jurul porilor.
Din păcate, oricât am vrea să credem lucrul acesta, este imposibil să reduce permanent mărimea porilor. Porii mari sunt moşteniţi. Nici un toner sau loţiune astringentă nu-i va micşora. Acesta este adevărul, chiar dacă suntem asaltaţi continuu cu informaţii contrare prin diverse campanii de marketing.
Ştiu că îţi va fi greu să renunţi la produsele alcaline şi cele puternic astringente datorită rezultatului instant, dar preţul plătit este prea mare. Pe pielea astfel sensibilizată bacteriile se vor înmulţi cu uşurinţă.
Astringenţi naturali
-
uleiul esențial sau hidrolatul de rozmarinul
-
salvia
-
apa de hamamelis
-
extractul de castravete
-
uleiul esențial sau hidrolatul de mentă
-
extractul din flori de soc
- uleiurile vegetale care conțin în mod natural tanini: uleiul de camelia, uleiul din semințe de struguri, uleiul din alune de pădure.
Pe post de toner recomand apele florale sau hidrolatul: apă de rozmarin, apă de hamamelis, apă de lavandă. Ele au în mod natural un pH scăzut şi ajută la echilibrarea ph-ului pielii.
Pe timpul verii unele persoane cu tenul gras se pot confrunta cu o cantitate crescută de sebum. Din această cauză este posibil ca dimineaţa, după curăţarea tenului, să fie suficientă aplicarea unui
ser ușor, bine formulat care să-ţi asigure ăeste zi hidratarea necesară.
Seara poţi completa rutina cosmetică cu:
Pentru tenul gras este indicat în mod special acidul salicilic BHA, care reuşeşte să cureţe porii în profunzime. Există
diverse studii care atestă eficienţa acestuia. Aplicarea regulată în concentraţie de 2% “previne” formarea pustulelor stopând practic evoluţia acneei.
(sursa)
Produsele destinate tenului gras au în general texturi uşoare care intră imediat în piele. Uneori însă, în urma exfolierii şi a diverselor tratamente este posibil să simţi nevoia de hidratare suplimentară. Îți recomand serul cu Bakuchiol
My Botanical Hero.
Poţi încerca şi amestecuri de uleiuri benefice unui astfel de ten, pregătite de tine: jojoba, luminiţa serii, uleiul de sâmburi de struguri, cânepă, dovleac, tamanu, coacăze.
Curăţă în profunzime, absorb axcesul de sebum, elimină bacteriile asociate cu acnea. Dacă nu vrei să cumperi una deja pregătită și vrei să încerci să îți faci propria mască, am scris deja
un articol pe această temă.
Acesta poate fi folosit ocazional (de obicei se foloseşte în cazul pielii descuamate) şi trebuie să conţină particule abrazive fine.
Masca iluminatoare cu argilă poate fi folosită și pe post de scrub, dacă o masezi ușor pe ten imediat după aplicare. În cazul acesta nu e necesar să cumperi 2 produse diferite. Adaptezi modul de folosire în funcție de nevoi.
Indiferent de modul în care alegi să-ţi alcătuieşti rutina cosmetică nu uita că scopul principal este acela de a reduce secreţia de sebum. Evită astfel ingredientele iritante.
Să recapitulăm: cel mai bun sfat pe care ţi-l pot da este să renunţi la cosmeticele agresive care îţi vor sensibiliza pielea în viitor. Să încerci să incluzi în rutina ta ingrediente blânde a căror principal scop este acela de a reduce secreţia de sebum. Evită iritanţii şi abţine-te de la scos coşurile.
Chiar dacă îţi va fi destul de greu (crede-mă şi eu am zile în care nu reuşesc să mă abţin) nu uita că bacteriile transferate pe degete îţi vor provoca noi erupţii, iar petele şi cicatricile post acnee se tratează destul de greu.