bariera hidrolipidica

Despre bariera hidrolipidică și o mică “lecție” de anatomie

Ca să înțelegem mai bine ce este bariera hidrolipidică ar trebui să o asemănăm cu un zid de cărămidă. Celulele sunt cărămizile, iar mortarul care ține aceste cărămizi în loc este matricea intercelulară. Acest “mortar” este alcătuit din materiale complexe precum ceramide, colesterol și acizi grași.

Știai că pielea este cel mai mare organ al nostru?

Ea creează o peliculă protectoare cu rolul de a acoperi și proteja corpul împotriva agresiunilor externe.

Epidermul reprezintă stratul exterior al pielii. Principala celulă a pielii, care formează epidermul se numește keratinocit, deoarece produce o proteină dură, numită keratină. Aceasta conferă pielii rezistență la agresiuni fizice și o face impenetrabilă pentru apă. Keratinocitele apar în stratul profund al epidermului și noi celule sunt în mod constant produse. Celulele mai bătrâne migrează astfel la suprafața pielii unde la un moment dat vor fi îndepărtate. Keratinocitele își modifică forma și mărimea de la celule pătrate când se află la baza epidermului, în mod gradat devenind mai aplatizate când ajung spre suprafață. La pielea sănătoasă aceste celule de suprafață sunt așezate strâns una lângă alta într-un mod suprapus,  contribuind în acest fel la funcția de protecție. 

De aici rezultă paralela pe care am facut-o mai sus asemănând pielea cu un zid de cărămizi. Mortarul care înconjoara celulele este de fapt o membrană impermeabilă formată din lipide: 50% ceramide, 25% colesterol și 10% acizi grași. Toate aceste lipide sunt extrem de importante pentru buna funcționare a barierei hidrolipidice.

Observăm că rolul barierei este dublu: previne pătrunderea și invazia microorganismelor cum ar fi bacteriile și virusurile și împiedică pierderea apei.

Când bariera hidrolipidică este intactă acest lucru se reflectă în aspectul general al pielii.
Nu ne gândim prea des la rolul barierei hidrolipidice, dar dacă luăm în calcul toate probleme de piele care apar ca urmare a unei bariere afectate vom înțelege rolul ei fundamental în aspectul general al pielii.

Semne că bariera hidrolipidică nu funcționează corect:

-piele deshidratată cu zone descuamate
-aspect tern și obosit
-riduri accentuate
-senzație de usturime – deoarece iritanții penetrează ușor pielea cauzând inflamații
-senzație de strângere
-roșeață datorată inflamațiilor
-mâncărime
-eczeme
-dermatită
-psoriazis
-pustule cu puroi

Ce afectează bariera hidrolipidică?

-soarele
-fluctuațiile de temperatură
-aerul condiționat
-aerul uscat din locuințe
-produsele exfoliante și peelingurile folosite în exces
-folosirea unor produse de curățare prea dure
-vârsta – pielea matură produce sebum în cantitate insuficientă

Poți repara bariera hidrolipidică?

Bineînțeles. Ajutând refacerea barierei vei scăpa de senzația de usturime, mâncărime, roșeață și îi vei reda pielii un aspect mai tânăr și mai sănătos.
  • Folosește produse cosmetice de calitate, atent formulate, bogate în ingrediente reparatoare sau ‘skin identical’ care vor proteja bariera și vor ajuta celulele pielii să rămână conectate între ele.
  • Folosește cosmetice care conțin lipide, uită-te în special după ingrediente bogate în acid linoleic
  • Caută produse care conțin ingrediente precum acid hialuronic sau glicerină care au rolul de a atrage apa în țesuturi
  • Ingrediente precum ceara de albine formează o barieră fizică la nivelul pielii ajutând în prevenirea pierderilor de apă
  • Folosește produse de curățare delicate, evită-le pe cele care fac spumă în exces mai ales dacă ai pielea sensibilă.
  • Evită exfolierea în exces și redu aplicarea produselor pe bază de acizi.
  • Folosește protecție solară atunci când este cazul.
Societatea în care trăim ne obligă să acordăm importanță felului în care pielea noatră arată. Problemele care afectează pielea pot avea efecte nu doar asupra stării de bine general al persoanei, ci și asupra felului în care interacționează cu cei din jur sau a prețuirii de sine. Afecțiunile pielii (erupțiile, mâncărimile etc) pot fi evidente pentru cei din jur, impactul psihologic însă, poate fi mai subtil, dar la fel de important.
Despre importanța hidratării în menținerea unei bariere hidrolipidice intacte am vorbit în acest articol.
Photo by Chermiti Mohamed on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta