Înainte de a aplica orice fel de produs cosmetic, pentru ca acesta să fie potrivit, îți poate fi de folos stabilirea tipului de ten şi a condiţiei actuale a pielii. Tu știi ce tip de ten ai? Examenul complet al pielii din punct de vedere cosmetic se poate face doar la un specialist, însă există câteva procedee simple care se pot face şi acasă.
Deși fiecare piele este diferită, există anumite caracteristici comune care au dus la stabilirea a 4 categorii principale de ten:
1. Uscat – pielea este uscată, eventual cu zone descuamate. Îţi dă mereu impresia ca te strânge dacă nu o hidratezi corespunzător.
2. Normal – fără zone de piele uscată sau grasă.
3. Mixt – partea centrală a feţei, numită şi zona T (bărbie, nas, frunte) este grasă, iar restul feţei este normală sau uscată.
4. Gras – pielea este grasă pe toată faţa.
Fiecare tip de ten poate fi la rândul lui:
1. Sensibil- se irită foarte uşor şi în general este destul de greu să gaseşti un produs pe care să-l tolerezi.
2. Cu tendinţe acneice- pustulele apar ocazional.
3. Acneic- această problemă este specifică în general tenului gras.
Unele probleme apar cumulat, cum ar fi la un ten mixt care este sensibil şi cu tendinţe acneice în acelaşi timp. Stabilirea rutinei de îngrijire este un proces mai dificil în aceste situaţii.
Orice tip de ten poate suferi de afecţiuni cum ar fi: rozacee, seboree, dermatite, micoze, diverse infecţii sau inflamaţii. Acestea însă nu determină tipul de ten. Dacă te confrunţi cu anumite afecţiuni, diagnosticarea trebuie efectuată de către un specialist şi cauzele trebuie identificate pentru a stabili tratamentul intern şi extern potrivit, înainte de a aplica preparate cosmetice neadecvate, care pot face mai mult rău decât bine.
Determinarea tipului de ten:
Înainte cu câteva zile de acest procedeu nu trebuie aplicate soluţii care usucă pielea, astringente puternice, produse de peeling. Dimineaţa, faţa trebuie curăţată şi spălată cu apă călduţă şi gel sau cleanser blând apoi trebuie bine clătită. La 3-4 ore după curăţare, pielea îşi recapătă caracteristicile standard.
Se aplică câte o foiţă de ţigară, sau un şerveţel care se apăsă pe piele în diferite zone ale obrazului. Apoi se ţine foiţa la lumină. Dacă zona este grasă, foiţa se pătează. Dacă zona are piele normală atunci foiţa aderă uşor la piele, dar nu se pătează. Dacă pielea este uscată atunci foiţa nu aderă şi nici nu se pătează.
Cu acest procedeu se va putea stabili dacă tenul este gras (toată faţa lasă urme pe şervet), dacă este mixt (unele zone pătează şervetul) sau dacă este normal ori uscat (nu lasă urme pe şervet). Dacă este uscat, tenul poate da senzaţia de strângere sau chiar poate prezenta descuamări în anumite zone.
Examinarea vizuală se poate face cel mai bine cu o oglindă care măreşte.
Ca aspect pielea poate să fie mată sau lucioasă, netedă sau descuamată, cu pori dilataţi sau puţin vizibili. Se analizează ridurile, dacă sunt superficiale, de expresie sau profunde. Coloraţia poate fi normală şi uniformă sau poate fi neregulată, cu pete si pigmentări (melasmă, hiperpigmentare, inflamaţii). Este importantă observarea imperfecţiunilor : pistrui, cuperoză, cicatrici.
La examinarea prin palparea superficială se constata granulaţia, elasticitatea şi rezistenţa.
Se va nota dacă prezintă granulaţie fină şi este netedă, catifelată sau dacă prezintă granulaţie neregulată ori dacă este aspră. Printr-o presiune uşoară cu pulpa degetului mijlociu în diverse zone, se poate constata dacă pielea este elastică, fermă sau flască.
Prin palparea profundă se constată gradul de hidratare şi tonusul.
Se prinde pielea sub pleoapa inferioară şi se formează o cută verticală; dacă apa este insuficientă atunci cuta persistă o perioadă. In ce priveste tonicitatea-pielea poate fi fermă sau flască cu un tonus diminuat.
Deşi toate tipurile de ten au nevoie de aceleaşi ingrediente pentru a funcţiona corect, tipul de produs în care acestea se regăsesc este foarte important şi ar trebui sa corespundă tipului de ten pe care îl ai.
Tipul de ten și calitatea ingredientelor
unui produs cosmetic sunt singurii factori care ar trebui să influenţeze decizia achiziţionării unui anume produs şi nu aspectul, mirosul, reclamele, zvonurile sau preţul.
Acest articol ți-ar putea fi de folos.
Dacă tot ai nevoie de ajutor în stabilirea tipului de ten, îți recomand să încerci și completarea unui chestionar online. Se găsesc pe diferite site-uri, dar
îți recomand să cauți unul pus la punct de o echipă cu pregătire de specialitate.