Ajutor! Acneea mea s-a înrăutățit. Ce fac

Ajutor! Acneea mea s-a înrăutățit. Ce fac?

Ajutor! Acneea mea s-a înrăutățit. Ce fac? Dacă acneea îți dă bătăi de cap cu siguranță te regăsești în scenariul următor:

Acneea îți dă bătăi de cap de ani de zile. Nu îți amintești când ai ieșit ultima dată din casă fără să te machiezi. Ai încercat tot ce există pe piață pentru tratarea acneei. Ai citit toate articolele care te-ar putea ajuta cu problema ta. Știi ce înseamnă AHA, BHA, L-ascorbic acid, Propionibacterium acnes.

Apoi dai peste un review despre un anume produs cosmetic care face minuni cu acneea și îl cumperi imediat. Mai citești un articol și te hotărăști să mai cumperi încă 2-3 produse despre care ești convinsă că te vor scăpa definitiv de probleme după numai câteva utilizări. Le folosești conștiincioasă pe toate, pe lângă produsele obișnuite. Te bucuri când observi că tenul tău începe să arate mai bine. Dar, într-o dimineață observi că pielea ta s-a hotărât să își facă de cap și arată din ce în ce mai rău. Ce faci? Continui să folosești produsele achiziționate sau le arunci și cauți altele?

Te ajut eu să iei decizia cea mai potrivită pentru tine.

Mai întâi te oprești și începi să analizezi bine situația. Răspunsul pielii tale este unul absolut normal. Cheia este să interpretezi corect semnalele trimise. Să înțelegi dacă produsele folosite de tine îți fac bine cu adevărat sau doar înrăutățesc situația. Deși la prima vedere nu pare posibil, probabil te aflii pe drumul cel bun.

Ai auzit bine! Poate nu îți vine să mai ieși din casă, dar sunt șanse ca în sfârșit pielea ta să înceapă să se vindece.

Reacția aceasta poate însemna unul din următoarele două lucruri:

  1. Pielea ta trece printr-o perioadă de acomodare și continuând să folosești produsul va arăta din ce în ce mai bine. Faptul că acneea ta s-a înrăutățit poate însemna că produsul își face traba. Continuă să-l folosești!
  2. Pielea ta reacționează negativ la unul din ingredientele produsului. Fie îți înfundă porii, fie ești alergică, fie pur și simplu îți irită pielea. Continuând să folosești produsul, aspectul pielii tale se va înrăutăți.

Ca să faci mai bine diferența dintre cele două reacții, trebuie să înțelegi mai întâi de ce au loc.

Cum se formează coșurile

Sebumul este o substanță grasă, alcătuită din mai multe tipuri de lipide. Este secretată de glandele sebacee care protejează pielea de agresiunea factorilor nocivi din mediul exterior (mai multe aici). Această substanță, împreună cu transpirația, este eliminată prin pori. Când acest proces funcționează corect, nu numai că lubrifiază pielea menținând un nivel optim de hidratare, dar ajută și la îndepărtarea celulelor moarte acumulate în porii noștri.

Dacă glandele sebacee devin hiperproductive pot provoca diverse imperfecțiuni de piele, inclusiv acneea. În principal, responsabili cu producția de sebum sunt hormonii, dar există și factori pe care îi putem controla precum stilul de viață, dieta, produsele cosmetice pe care le alegem și modul în care le folosim.

Atunci când un por se obturează (în general cu celule moarte care nu sunt eliminate corespunzător) se formează așa numitele  microcomedoane. Acestea nu sunt vizibile la suprafața pielii, iar în timp se pot dezvolta în puncte albe, puncte negre, coșuri sau chiar acnee chistică. Uneori poate dura până la 8 săptămâni pentru ca microcomedonul să apară la suprafață.

Dacă un produs pe care te hotărăști să-l încerci va accelera reînnoirea celulară (ritmul în care celulele pielii sunt eliminate și înlocuite), atunci întreg ciclul de transformare al microcomedonului va fi și el accelerat și va fi transformat în puncte albe/negre/coșuri/acnee chistică mult mai repede. Astfel vei experimenta, după o perioadă relativ scurtă de utilizare a acelui produs, o adevarată erupție cutanată.

Dacă produsul este iritant pentru pielea ta (așa cum de fapt sunt toate produsele care accelerează reânnoirea celulară), va duce la apariția pe suprafața pielii  a unor noi microcomedoane. Important de semnalat că aceste microcomedoane existau deja în piele înainte de a începe să utilizezi noul produs. Așa cum am spus mai sus, microcomedoanele iau naștere datorită celulelor moarte acumulate în folicul, care nu au fost îndepărtate corespunzător. Produsele care urmăresc accelerarea reânnoirii celulare au în vizor exact acest proces pentru tratarea acneei.

În momentul în care produsul cosmetic va începe să-și facă treaba, din ce în ce mai puține microcomedoane se vor forma. După etapa inițială de înmulțire a erupțiilor cutanate pielea va trebui să devină din ce în ce mai curată.

Pe de altă parte, dacă produsul respectiv e puternic iritant și îți cauzează noi pori înfundați fără să vezi o îmbunătățire a aspectului general este cazul să cauți un produs mai bun. Noi pori înfundați înseamnă că te vei confrunta cu diverse tipuri de acnee, iar iritația duce la inflamarea pielii. Pe scurt: noi probleme de piele.

Așadar, păstrez sau arunc produsul respectiv?

De  cele mai multe ori poate fi dificil să întelegi dacă pielea ta trece printr-o perioadă de acomodare sau pur și simplu nu acceptă noul produs folosit. Iată, pe scurt, ce să urmărești:

  1. Produsul respectiv conține ingrediente care accelerează reânnoirea celulară? Acestea pot cauza o înrăutățire inițială în aspectul acneei.
  • hidroxi acizii precum AHA-acizii din fructe și BHA-acidul salicilic, acidul glicolic, lactic, malic, gluconolactona,
  • retinoizii (substanțe derivate din vitamina A)
  • peeling chimic, microdermoabraziune
  • diverși exfolianți: gomajuri, exfolianți enzimatici, diverse tipuri de perii sau dispozitive pentru curățarea tenului
  • magnesium ascorbyl phosphate – o formă a vitaminei C des întâlnită în produsele cosmetice (vezi și acest articol despre vitamina C)
  1. Locul în care se intensifică acneea

Nu este o probă eliminatorie, dar dacă încep să-ți apară coșuri în locuri în care de obicei nu ai, este posibil ca acel produs să nu ți se potrivească.

  1. Durata perioadei de acomodare

Procesul de reânnoire celulară durează aproximativ o lună. Dacă pielea ta nu arată mai bine după 6-8 săptămâni de utilizare a unui nou produs, schimbă-l.

Cum poți reduce la minim perioada de acomodare

  • Introdu în rutina ta zilnică câte un produs o dată/pe rând. Dacă ai să încerci mai multe produse în același timp este posibil să nu întelegi care din ele este mai indicat pentru tine.
  • Începe prin a folosi produsul respectiv treptat, aplică-l în cantitate redusă, sau o dată la 2-3 zile

Ca să treci cât mai ușor peste perioada de acomodare și pentru a ajuta pielea să își revină cât mai repede nu uita:

  • hidrateaz-o corespunzător
  • adoptă o rutină simplă
  • folosește produse de curățat cât mai blânde
  • uită-te după ingrediente cu rol antiinflamator
  • susține de la interior printr-o dietă bogată în fructe și legume proaspete, cât mai puține grăsimi și alimente procesate

Dacă mai ai întrebări sau nedumeriri legate de acest subiect poți lăsa un comentariu în secțiunea dedicată de mai jos.

Foto de freepik pe Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta