Vitamina C – ingredientul minune

Vitamina C – ingredientul minune

Dacă ești în căutare de ingrediente cosmetice care îți pot transforma pielea, nu îți va lua mult timp să înțelegi că vitamina C – ingredientul minune, este deosebit de importantă pentru organismul uman și pentru piele în mod special.

Beneficiile sale sunt bine documentate:
  • susține producția de colagen și asfel reduce ridurile
  • antioxidant puternic, neutralizează radicalii liberi înainte ca aceștia să provoace daune
  • susține sistemul imunitar
  • previne arsurile solare
  • reduce cicatricile post acnee
  • luptă eficient cu hiperpigmentarea
  • efect anti-inflamator
  • susține cicatrizarea rănilor
Trebuie să știi însă că vitamina C nu este sintetizată de organism. Astfel aportul necesar pentru o bună funcționare trebuie asigurat prin dietă sau prin aplicare directă pe piele.

Pănă aici totul pare simplu și parcă prea frumos ca să fie adevărat.

Vestea mai puțin plăcută: va fi destul de dificil să oferi pielii o formă de vitamina C stabilă, eficientă și care să nu irite pielea.
Astăzi, în cosmetică, se folosesc mai multe tipuri de vitamina C și se vorbește destul de mult despre cât de eficientă este fiecare în parte. Pentru a-ți ușura munca în alegerea formei celei mai potrivite pentru tine am hotărât să scriu acest articol în care să descriu principalele forme de vitamina C cu care te poți întâlni în lista de ingrediente ale unui produs cosmetic.

Acidul Ascorbic este vitamina C în forma cea mai pură.

 Eficiența acestuia este demonstrată științific însă problema principală o reprezintă instabilitatea sa atunci când este expus la aer și la apă. În ce privește concentrația ideală pentru o absorbție optimă, am găsit numeroase dezbateri. Unele studii spun de 20%, iar altele suțin că peste 18% nu mai poate fi absorbită de piele. Unul dintre cele mai citate studii este acesta care afirmă că numărul de aur în ceea ce privește concentrația este de 20%. Același studiu precizează și faptul că pielea a devenit saturată după numai 3 zile de utilizare a Acidului Ascorbic la o concentrație de 20%. Sunt urmărite și concentrațile de 5%, 10% și 15% și este raportată aceeași creștere treptată a concentrațiilor din piele.
Pe  baza acestor  rezultate putem concluziona că are loc o creștere treptată a Acidului Ascorbic din piele în paralel cu cantitatea de Acid Ascorbic din produs. Astfel, aplicat într-o concentrație mai mică, se va ajunge la o saturație a acestuia în piele într-o perioadă mai lungă de timp.

Un aspect important de care trebuie să ținem cont când achiziționăm produse cosmetice care conțin vitamina C este faptul că eficiența Acidului Ascorbic este strict legată de pH. Cu cât este mai jos pH-ul cu atât este mai eficient. Ideea că formulele cosmetice perfecte (procent ridicat, pH scăzut) sunt de obicei iritante poate fi destul de frustrantă. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că stabilizarea unui astfel de produs este dificilă. În scurt timp te poți trezi cu o cremă maronie rezultată în urma procesului de oxidare. Soluția ar fi să reușești să găsești un produs care să conțină o cantitate redusă de apă. Dar, chiar și așa există posibilitatea ca formula respectivă să nu îți priască.

Profit ca să reamintesc importanța recipientelor alese pentru păstrarea produselor cosmetice. Formula eficientă și pH-ul acesteia sunt factori decisivi în cazul unui produs pe bază de acid ascorbic. Să nu uităm că apa, aerul, temperatura și lumina sunt dușmanii produsului tău preferat. Pentru astfel de produse sensibile alege întotdeauna recipiente opace, airless. Păstrează produsul în frigider. Îi vei prelungi viața și eficiența.
 În cazul serurilor pe bază de Acid Ascorbic, pH-ul recomandat este undeva în jurul valorii de 3,5. Dacă producătorul nu specifică pH-ul atunci sunt șanse destul de mari ca produsul respectiv să nu fie realizat corespunzător, deci nici rezultatele nu se vor ridica la nivelul așteptărilor tale.
La NeedCosmetice am găsit formula perfectă ca să păstrăm intacte proprietăţile acidului ascorbic pe termen lung: The Skin Guardian – Powder Serum.
Foarte uşor de folosit şi de inclus în rutina ta cosmetică. Produsul este sub formă de pudră şi înainte de aplicare se amestecă o cantitate mică din această pudră cu un ser sau un toner, direct în podul palmei. Amesteci până se topeşte pudra şi apoi aplici. Dar asta nu e tot. Pentru că e sub formă de pudră, o poți adăuga chiar și în măștile de față pentru un boost de eficiență.
Se poate amesteca cu toner sau cu un ser pe care deja le foloseşti, sau în variantă mai simplă, cu un hidrolat ori pur şi simplu cu apă de la robinet. Pentru că vitamina C poate usca pielea, mai ales în cazul tenului deja uscat, ideal ar fi ca după aplicarea serului pudră, să folosești o cremă sau un ser pe bază de uleiuri vegetale.
După cum ai văzut până aici găsirea produsului ideal va fi destul de dificilă. Tocmai din această cauză au fost creați diverși derivați ai Acidului Ascorbic, mult mai stabili, mai puțin iritanți și mai puțin dependenți de pH:
  • ascorbyl palmitate
  • magnesium ascorbyl phosphate
  • ascorbyl tetra-isopalmitoyl
  • 3-O-Ethyl Ascorbate
  • sodium ascorbyl phosphate
  • ascorbyl 2-Phosphate 6-Palmitate
  • ascorbyl Glucoside
Nu uita că Acidul Ascorbic este forma activă și toți derivații trebuie convertiți la Acid Ascorbic în piele. Totuși, nu a fost încă demonstrată prin teste capacitatea tuturor acestor derivați de a se converti la Acid Ascorbic.

 Ascorbyl Palmitate

Este un ester al Acidului Ascorbic. Este solubil în ulei, proprietate care îl face să penetreze mai ușor epiderma. Să nu uităm că substanța care înconjoară celulele este formată din lipide impermeabile care au rolul important de a împiedica evaporarea apei.
Este mai puțin iritant, fiind  considerat non-acidic. Contribuie la stimularea producției de  colagen. Oferă protecție UV, dar nu există încă date care să susțină convertirea acestuia în Acid Ascorbic și eficiența în reducerea petelor pigmentare.
Indicat atât pentru pielea sensibilă cât și pentru cea predispusă la acnee.

 Magnesium Ascorbyl Phosphate

Este solubil în apă asemeni Acidului Ascorbic, dar spre deosebire de acesta este eficient în concentrații mai mici. Nu este iritant și este stabil la un pH neutru. Susține sinteza colagenului și există studii în vitro care demonstrază capacitatea acestuia de a se converti în Acid Ascorbic.
Este indicat pentru tenul sensibil, normal și pentru cel afectat de pete pigmentare. Este chiar recomandată utilizarea acestuia în locul Acidului Ascorbic pentru melasmă și hiperpigmentare. Poate fi folosit și pe tenurile predispuse la acnee, dar este posibil să accentueze la început erupțiile. Acest efect ar trebui să înceteze după câteva săptămâni de utilizare.

 Ascorbyl Tetra-Isopalmitoyl

Este stabil la un pH mai mic de 5, este solubil în ulei și mult mai puțin iritant decât Acidul Ascorbic. Există destul de puține studii pentru acest derivat al vitaminei C și este folosit în puține produse cosmetice. Există însă un studiu care demonstrează că reduce petele solare în concentrații de 3%. Susține producția de colagen și se convertește în Acid Ascorbic.
Indicat pentru pielea sensibilă, predispusă la acnee și afectată de hiperpigmentare.

 Alte forme de vitamina C mai puțin studiate:

  •  Sodium Ascorbyl Phosphate este stabil, susține formarea colagenului, reduce acneea.
  •  3-O-Ethyl Ascorbate există date care susțin eficiența împotriva petelor, în rest se cunosc foarte puține informații.
  •  Ascorbyl 2-Phosphate 6-Palmitate este stabil la un pH de 7, se convertește în Acid Ascorbic și reduce petele solare.
  •  Ascorbyl Glucoside stabil, se convertește în Acid Ascorbic, susține  producerea colagenului, asigură protecție UV, reduce petele pigmentare.
(Datele de mai sus sunt prezentate conform “Stability, transdermal penetration and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives” Journal of Cosmetic Dermatology, 2012)
 Mulți producători aleg să folosească în formulele lor o combinație între Acidul Ascorbic și derivatele sale pentru a crește stabilitatea și eficiența produsului. În acest caz pH-ul poate fi mai mare și atunci nu va trebui să acorzi o atenție deosebită ordinii in care aplici produsele cosmetice respective în rutina ta cosmetică.
Atenție însă în cazul în care apelezi concomitent  și la acizii AHA și BHA. Produsul tău pe bază de vitamina C poate avea un pH mai mare decât al celui pe bază de acizi AHA și BHA. În acest caz se ține cont de timpii de așteptare între aplicări.

Concluzia:

 Dacă dorești rezultate excepționale apelează la vitamina C. Înainte însă informează-te și folosește corect produsul respectiv. Acidul Ascorbic este de departe cel mai eficient și produsele bine formulate care conțin forma pură de vitamina C tind să coste destul de mult tocmai datorită dificultăților întampinate în prepararea lor. Nu uita că valoarea pH-ului unui astfel de produs contează. Aplică-l întotdeauna pe tenul curat și uscat și continuă cu o cremă sau un ser pe bază de uleiuri vegetale. Rezultatele se văd destul de repede, dar pentru îmbunătățiri majore va trebui să ai răbdare. Va fi nevoie de cel puțin 1 an de folosire zilnică.
 Toate informațiile prezentate mai sus sunt destul de recente. Încă nu s-au efectuat suficiente studii care să ateste eficiența în timp și posibilele efecte secundare ale folosirii produselor pe baza de vitamina C un timp îndelungat.
 Decizia îți aparține!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta