În ce ordine aplicăm cosmeticele

În ce ordine aplicăm cosmeticele?

Să recapitulăm: ca să înțelegi de ce e important în ce ordine aplicăm cosmeticele, mai întâi trebuie să știi ce fel de ten ai. Pe urmă trebuie să alcătuieşti o rutină cosmetică zilnică care să ţi se potrivească din toate punctele de vedere (tip de ten, probleme specifice, venit, stil de viaţă etc.).

După ce te-ai ocupat de toate astea, după ce ai înțeles care sunt produsele potrivite nevoilor tale, mai ai de făcut un ultim pas. Trebuie să înveţi în ce ordine se aplică cosmeticele, astfel încât să te bucuri de rezultate pe măsura aşteptărilor.
Înainte de a aplica ceva pe piele trebuie să îndepărtăm toate impurităţile.
Demachiază şi curăţă temeinic pielea, apoi foloseşte celelalte produse cosmetice.
Ordinea generală:
1. Produs de curăţat pielea
2. Exfolianţi
3. Tratamente
4. Humectanţi
5. Ingrediente ocluzive
6.Protecţie solară
Care este primul produs cosmetic, indispensabil care îţi vine în gând? Crema hidratantă?
Ce înseamnă de fapt să-ţi hidratezi pielea? Pe scurt: să readuci apa în ţesuturi.
Există 3 tipuri de ingrediente care te ajută cu acest lucru:
  • Humectanţii – sunt molecule care au capacitatea de a atrage şi a reţine o mare cantitate de apă în piele, încetinind evaporarea ei. Exemple: acidul hialuronic, glicerina, panthenolul, mierea etc.
  • Substanţele ocluzive – sunt substanţe grase care întinse pe piele formează o peliculă care împiedică evaporarea apei. Exemple: vaselina şi uleiurile minerale sunt printre cele mai cunoscute şi folosite în industria cosmetică (personal nu le recomand), lanolina, untul de cacao, ceara de albine etc.
  • Emolienţii – sunt uleiuri mai uşoare care penetrează pielea şi înlocuiesc uleiurile prezente în mod natural în piele. Ajută astfel la refacerea barierei hidrolipidice. Exemple: uleiul de jojoba, acizi graşi esenţiali, ceramide etc.

Cum sa ai o piele hiratata cu adevarat

Pentru că sunt conștientă că toate aceste informații pot să te bulverseze prima dată când vii în contact cu ele, am pregătit un E-book gratuit. Îl poți descărca aici și găsești în el toate informațiile de care ai nevoie pentru o piele cu adevărat hidratată.

Acum că ai înţeles mai bine ce presupune hidratarea pielii, vei înţelege şi din ce cauză este important să aplici cosmeticele într-o anumită ordine. Totul are de a face cu conceptul ştiinţific conform căruia apa şi uleiul nu se amestecă. Toată lumea ştie că dacă adaugi o lingură de ulei într-un pahar cu apă, acesta se va ridica la suprafaţă formând o peliculă subţire. La fel se va întâmpla şi cu cosmeticele.
Dacă vei aplica mai întâi o cremă sau un ser pe bază de uleiuri naturale (cu rol ocluziv sau emolient) şi abia pe urmă o cremă pe bază de apă (care ar trebui să conţină şi humectanţi), atunci doar o cantitate mică de apă va ajunge la piele. În acest caz, crema ta hidratantă nu îşi va face treaba.
Dacă vei proceda invers şi vei folosi prima dată crema pe bază de apă şi abia pe urmă pe cea pe bază de uleiuri, pielea ta va absorbi aproape în totalitate primul strat de cremă. Cel de al doilea strat îşi va îndeplini misiunea şi va împiedica evaporarea apei.
Dacă ai în plan să recurgi şi la un produs exfoliant, cum sunt cele pe bază de alfa şi beta hidroxiacizi (AHA și BHA), exfolianții enzimatici sau cei fizici (particule abrazive blânde), aceştia se folosesc exclusiv după curăţarea pielii. De ce?
Curățarea îndepărtează murdăria, machiajul și alte impurități ale pielii. Exfolierea înlătură celulele moarte ale pielii care pot bloca porii și pot duce la apariția acneei. Curățarea inițială va îndepărta murdăria de la suprafața pielii, permițând acces mai bun la celulele moarte ale pielii în timpul exfolierii.
Apoi se trece la pasul următor, aplicarea cosmeticelor hidratante. Începem cu cele pe bază de apă: ape de ten, hidrolate, tonere bogate în humectanţi, seruri cu ingrediente active, creme cu texturi foarte uşoare.
Urmează cremele şi serurile pe bază de ulei cu efect emolient şi ocluziv. Dacă îţi e mai uşor poţi amesteca câteva picături din serul uleios în crema hidratantă pe care o foloseşti de obicei pentru a scurta paşii.
În realitate, multe din cosmeticele pe care le cumperi au deja  în compoziţie 2 sau 3 din elementele responsabile cu hidratarea. Asta înseamnă că nu va trebui să-ţi baţi capul prea mult cu ordinea în care aplici cosmeticele respective. Dar în cazul în care vrei să adaugi la rutina ta unturi şi uleiuri naturale, pure, va trebui să ţii cont de regulile de mai sus pentru a te bucura din plin de proprietăţile lor.

 Cum procedăm dacă vrem să folosim şi diverse tratamente?

Bănuiesc că este de la sine înţeles că acestea trebuie aplicate cât mai aproape de piele pentru a acţiona eficient. În cazul în care ai două sau mai multe tratamente urmează aceleaşi reguli ca în cazul cremelor. Mai întâi cele pe bază de apă şi apoi cele pe bază de ulei. Aşteaptă întotdeauna între tratamente şi după aplicarea lor. 15-30 minute ar trebui să fie suficiente înainte de aplicarea cremei hidratante.
Tratamente pentru probleme de piele
  • antibiotice
  • creme, unguente sau geluri medicale
  • steroizi
  • preparate injectabile
Mai trebuie să subliniez faptul că paşii exemplificaţi până acum nu sunt obligatorii şi nici necesari tuturor. Este posibil ca rutina ta să fie mult simplificată. Trebuie ţinut cont şi de diferenţele dintre rutina de dimineaţă şi cea de seară. De exemplu, exfolierea o recomand seara pentru faptul că necesită mai mult timp de acţiune, sau protecţia solară şi machiajul vor fi aplicate doar dimineaţa ca ultim pas.
Am ţinut să includ toate aceste etape pentru a veni în ajutorul celor care îşi doresc o rutină cosmetică completă, dar nu sunt siguri în ce ordine să aplice cosmeticele pentru a se bucura de efectul maxim al acestora. În plus, unele sunt destul de scumpe. Bănuiesc că vrei să ştii că nu le-ai cumpărat degeaba. Ordinea în care alegi să le foloseşti poate influenţa eficienţa acestora!
 Informează -te!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta