Tenul gras – ce nu ai aflat până acum

tenul gras

Înainte de a vorbi despre tenul gras trebuie să mă asigur că ţi-ai identificat corect tipul de ten. De foarte multe ori se întâmplă ca persoanele care cred că au un ten gras să aibă în realitate tenul mixt. Tenul mixt prezintă exces de sebum în zona T (frunte, nas, bărbie), iar în restul feţei pielea este uscată, chiar uşor descuamată în unele cazuri.

Tenul gras se caracterizează prin:

 • Pori vizibil măriţi
 • Puncte negre
 • Puncte albe
 • Papule şi pustule
 • Piele lucioasă, uleioasă
 • Aspect tern, piele îngroşată

Cauza?

 Secreţie de sebum în exces.
 Vestea proastă este că această problemă e în general ereditară şi nici un produs cosmetic nu poate opri glandele sebacee din a produce sebum.
 Vestea bună este că secreţia de sebum protejează tenul împotriva apariţiei liniilor fine şi a ridurilor. Astfel pielea ta îşi va păstra aspectul tânăr pentru mai mult timp. Ştiu însă că acest lucru nu te poate consola prea mult când ai de a face cu pori măriţi şi piele lucioasă.

 Ce poți face pentru a menţine producţia de sebum sub control?

 În primul rând trebuie să înţelegi că există factori care influenţează cantitatea de sebum: vârsta, hormonii, factorii de mediu şi chiar produsele cosmetice pe care alegem să le folosim.
 Atenţie la produsele de curăţare foarte puternice şi la ingredientele astringente folosite în industria cosmetică, precum alcoolul. Acestea afectează buna funcţionare a barierei hidrolipidice, ducând în timp la inflamaţii ale pielii şi infecţii. Produsele de curăţat agresive curăţă excesiv pielea şi chiar dacă la început senzaţia pe care o lasă după folosire este una plăcută, în timp îţi vei da seama că au un efect advers stimulând de fapt glandele sebacee.
Sfatul meu este să rezişti tentaţiei de a curăţă tenul de mai mult de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Foloseşte întotdeauna formule blânde de curăţat. Încearcă gelul meu de curăţare, special formulat pentru tenul gras. Va îndepărta excesul de sebum, mizeria şi alte impurităţi fără a folosi surfactanţi puternici. Mod de folosire: umezeşte faţa, pompează puţin gel în palmă şi masează tenul (cel puţin 1 minut) cu buricele degetelor folosind mişcări circulare delicate. Clăteşte îndelung cu apă călduţă.
 Evită să speli faţa cu săpun, indiferent de afirmaţiile producătorilor. Cum am explicat pe larg aici, acesta are un pH mult prea ridicat, alcalin şi îndepărtează odată cu impurităţile şi grăsimile benefice pielii, subminând în felul acesta rolul barierei hidrolipidice.

 Atenţie şi la tonerul pe care îl aplici după curăţare. În general produsele recomandate pentru tenul gras conţin numeroşi iritanţi la care pielea reacţionează producând şi mai mult sebum. Printre aceştia amintesc cei cu efect astringent, cel mai popular fiind alcoolul.

Astringenţii sunt substanţe care au proprietăţi de vasoconstricţie, contractare asupra ţesuturilor. Atunci când aplicăm pe ten astfel de substanţe efectul vizibil este unul de răcorire şi de strângere a pielii şi a porilor. Efectul este însă de scurtă durată şi odată cu reducerea iritaţiei porii vor revenii la mărimea normală. În realitate acestea sunt IRITANTE ducând la inflamarea pielii din jurul porilor.

 Din păcate, oricât am vrea să credem lucrul acesta, nu există dovezi ştinţifice care să ateste faptul că putem reduce permanent mărimea porilor. Porii mari sunt moşteniţi. Nici un toner sau loţiune astringentă nu-i va micşora. Acesta este adevărul, chiar dacă suntem asaltaţi continuu cu informaţii contrare prin diverse campanii de marketing.
Ştiu că îţi va fi greu să renunţi la produsele alcaline şi cele puternic astringente datorită rezultatului instant, dar preţul plătit este prea mare. Pe pielea astfel sensibilizată bacteriile se vor înmulţi cu uşurinţă.

Astringenţi naturali

 • Rozmarin
 • Salvie
 • Hamamelis
 • Castravete
 • Mentă
 • Flori de soc
 • Neem
 Pe post de toner recomand apele florale: apă de rozmarin, apă de hamamelis, apă de lavandă. Ele au în mod natural un pH scăzut şi ajută la echilibrarea ph-ului pielii.
 Pe timpul verii unele persoane cu tenul gras se pot confrunta cu o cantitate crescută de sebum. Din această cauză este posibil ca dimineaţa, după curăţarea tenului să fie suficientă aplicarea unui toner echilibrant bine formulat care să-ţi asigure hidratarea necesară.
 Nu uita de protecţia solară înainte de aplicarea fondului de ten. Este posibil să încerci mai multe produse pâna vei găsi o cremă solară care să nu-ţi înfunde porii şi un fond de ten care să reziste peste zi. Cu siguranţă îţi vor fi de ajutor peste zi şerveţele pentru absorţia excesului de sebum şi o pudră matifiantă.

Seara poţi completa rutina cosmetică cu:

 • un produs exfoliant pe bază de acizi
 Pentru tenul gras este indicat în mod special acidul salicilic BHA, care reuşeşte să cureţe porii în profunzime. Există diverse studii care atestă eficienţa acestuia. Aplicarea regulată în concentraţie de 2% “previne” formarea pustulelor stopând practic evoluţia acneei. (sursa)
 Dacă nu ştii de unde să începi îţi recomand soluţia mea exfoliantă pe bază de BHA. Produsul se aplică pe pielea curată şi uscată. Dupa exfoliere se aşteaptă 15 minute înainte de a aplica următorul produs
 • un produs hidratant
 Produsele destinate tenului gras au în general texturi uşoare care intră imediat în piele. Uneori însă, în urma exfolierii şi a diverselor tratamente este posibil să simţi nevoia de hidratare suplimentară. Poţi încerca şi amestecuri de uleiuri benefice unui astfel de ten: jojoba, luminiţa serii, uleiul de sâmburi de struguri, cânepă, dovleac, tamanu, coacăze.
 • măşti cu argilă
 tenul grasCurăţă în profunzime, absorb axcesul de sebum, elimină bacteriile asociate cu acnea. Voi vorbi despre acestea într-un articol viitor.
 • scrub-ul
 Acesta poate fi folosit ocazional (de obicei se foloseşte în cazul pielii descuamate) şi trebuie să conţină particule abrazive fine. Personal, nu consider că este nevoie să cumperi un produs destinat special scrub-ului. Este suficient să amesteci un ulei recomandat tenului gras cu particule abrazive fine. Mie îmi place să folosesc fulgi de ovăz măcinaţi fin, dar poţi experimenta şi cu zahăr măcinat, orez pudră, pudră de hibiscus etc. Pudrele se obţin uşor în maşina de măcinat cafea.

 Indiferent de modul în care alegi să-ţi alcătuieşti rutina cosmetică nu uita că scopul principal este acela de a reduce secreţia de sebum. Evită astfel ingredientele iritante şi cele emoliente (unt de shea, ulei de cocos, ulei avocado).

 Să recapitulăm: cel mai bun sfat pe care ţi-l pot da este să renunţi la cosmeticele agresive care îţi vor sensibiliza pielea în viitor. Să încerci să incluzi în rutina ta ingrediente blânde a căror principal scop este acela de a reduce secreţia de sebum. Evită iritanţii şi emolienţii precum untul de shea, uleiul de cocos, uleiul de avocado etc. Abţine-te de la scos coşurile. Chiar dacă îţi va fi destul de greu (crede-mă şi eu am zile în care nu reuşesc să mă abţin) nu uita că bacteriile transferate pe degete îţi vor provoca noi erupţii, iar petele şi cicatricile post acnee se tratează destul de greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 16 =