Așa cum am anunțat în prima parte la acest articol Din secretele firului de păr (1), revin cu partea a 2-a unde prezint câteva măști pentru păr DIY pentru cine își dorește să învețe să le pregătească în casă. Dacă nu ai citit articolul trecut, te invit să o faci pentru a avea o introducere mai potrivită la ce urmează. Vezi aici articolul.
Așadar, în completarea şamponului, o mască de păr efectuată săptămânal va face minuni. Una dintre cele mai bune măști de păr încercate de mine, este cea de mai jos. Este eficientă pentru mai multe tipuri de problemele cu care te-ai putea confrunta: căderea părului, mătreaţă, mâncărime, uscăciune, păr gras etc.
Simplă, eficientă şi 100% naturală! Ai nevoie de:
- 1-2 gălbenuşuri de ou, preferabil de casă (numărul e în funcţie de lungimea părului)
- ulei vegetal, presat la rece, preferabil bio. Sunt foarte multe dintre care poţi alege; cel mai la îndemână este uleiul de măsline, cel de cocos sau uleiul de floarea soarelui. Dintre toate, părul meu se simte cel mai bine cu uleiul de măsline, deci îl poți încerca și tu, apoi trage propria concluzie. Dacă vrei să experimentezi și cu alte uleiuri, îți mai pot recomanda uleiul de jojoba, cel de macadamia și neapărat să adaugi la mască și puțin ulei de ricin.
- 1-2 linguri din Tonicul capilar de la Dacia Plant. În spatele acestei recomandări nu e nici o reclamă. Este pur și simplu unul dintre cele mai eficiente produse pentru păr pe care le-am încercat și care au avut rezultate.
Pregătire:
Se face o maioneză din gălbenuşurile de ou şi uleiul vegetal. Se adaugă tonicul şi se amestecă bine.
Mod de folosire:
Se întinde masca pe tot scalpul, la rădăcina părului. Se poate aplica şi pe lungimea firului de păr, insistând pe vârfuri. Se acoperă capul cu folie alimentară. Se lasă să acţioneze 30 minute apoi se clăteşte părul cu apă călduţă, nu fierbinte (pentru a nu coagula albușul de ou) şi se spală ca de obicei, cu şampon şi eventual balsam de păr. Pentru rezultate rapide este recomandată o mască în fiecare săptămână!
Rezultate garantate!
Un alt ingredientul minune pentru păr este mierea!
Te-ai gândit vreodată să foloseşti miere în măştile de păr?
Îţi spun sincer că nu ştii ce ai pierdut!
Masca este foarte simplă şi are ca scop hidratarea în profunzime a firului de păr. Dacă părul tău se electrizează sau scalpul te mănâncă, atunci această mască este salvarea ta:
Ingrediente:
- 1 sau 2 gălbenuşuri de ou (în funcţie de lungimea părului)
- 1-2 linguri mari de miere
- 4-5 linguri ulei de măsline virgin sau ulei de cocos, sau un alt ulei la alegere (ulei de jojoba, ulei de macadamia etc)
Pregătire:
Cu uleiul ales și gălbenușurile de ou, fă o maioneză. Pentru un păr mediu e nevoie de cel puţin 2 gălbenuşuri.
Amestecă maioneza cu mierea şi întinde compoziția pe păr, insistând pe scalp. Acoperă părul cu o folie şi lasă masca să acţioneze timp de 30 minute. Clăteste bine părul cu apă călduță, nu fierbinte, și spală ca de obicei.
Dacă folosești ulei de cocos solidificat, amestecă efectiv toate ingredientele și întinde crema rezultată pe păr.
Dacă îţi place să experimentezi poţi infuza mierea cu frunze de rozmarin. Paşii sunt foarte simpli, iar părul tău va primi un plus de substanţe cu puternic efect antimătreaţă şi de stimulare a creşterii.
Miere infuzată cu plante
Ingrediente:
miere crudă
plante sau condimente uscate
Pregătire:
- Umple un borcan de sticlă curat cu ierburi sau condimentele, până aproape de jumătate. Toarnă mierea deasupra până sus și asigură-te că toate plantele sunt acoperite cu miere. Închide borcanul cu un capac curat.
- Pune borcanul pe un pervaz însorit și lasă-l la infuzat între 1 săptămână și 4 săptămâni. Cu cât îl lași mai mult, cu atât aroma va fi mai puternică.
- Întoarce zilnic borcanul cu gura în jos.
- Dupa perioada stabilită de infuzare, încălzește usor borcanul cu miere (într-o baie de apă caldă) până când mierea devine ușor mai lichida. Ai grijă să nu depășești temperatura de 40 °C pentru a nu-i distruge proprietățile. Mierea se strecoară cu ajutorul unei strecurătoare așezată deasupra unui alt vas curat și se înlătură plantele.
- Mierea obținută vars-o într-un alt borcan curat, pune capacul și etichetează corespunzător. Depozitează borcanul într-un loc răcoros și întunecat.
Balsam de păr bogat în vitamine cu proprietăţi regeneratoare
Un tratament căruia nu vei putea să-i rezişti!
Ingrediente:
- 2 linguriţe de ulei de măsline
- 2 linguri de ulei de susan
- 2 ouă
- 2 linguri de lapte de cocos
Pune toate ingredientele într-un blender si aplică amestecul cu ajutorul unei pensule, şuviţă cu şuviţă. Lasă să acţionze 15 minute si apoi clăteşte.
Uleiul de susan nu poate fi exclus din reţetă fiind ales special pentru beneficiile sale unice.
Te vei bucura de un păr mătăsos şi hidratat!
Trucul care te ajută să obţii părul perfect după fiecare baie!
O soluţie simplă de realizat, care se aplică la sfârşit, după ce părul a fost spălat cu şampon şi balsam.
Motivul?
- pentru a îndepărta eficient șamponul folosit
- pentru a reechilibra pH-ul scalpului.
Rezultatul?
- păr mai strălucitor
- combate uscăciunea şi senzaţia de mâncărime
Ce putem folosi:
- o lingură de oţet de mere la 1 litru de apă, sau
- o lingură de oţet cu 1 litru infuzie de plante (rozmarin, coada calului, urzică, hibiscus sau muşeţel), sau
- 1litru de apă sau infuzie de plantă la alegere cu 2-3 picături de ulei esenţial de rozmarin/ tea tree/ lavandă
Dacă adaugăm oţet în amestec este bine să mai facem o ultimă clătire a părului cu apă, după ce lăsăm soluţia să acţioneze pentru puţin timp. Nu e nevoie să insistăm pe scalp, doar pe lungimea firului de par.
Tratament pentru scalp cu ulei cald
Uleiul de jojoba este un ulei cu o afinitate extraordinară pentru păr.
Pentru a beneficia cu adevărat de proprietăţile sale încălzeşte câteva linguri de ulei şi întinde-l pe toată lungimea firului de păr, insistând pe scalp.
Lasă uleiul să acţioneze pentru cel puţin 20 de minute (ideal ar fi peste noapte), apoi spală părul ca de obicei.
Atenție! Dacă ai de gând să încerci diverse reţete de pe internet ai mare grijă la ingredientele sugerate. Am văzut de multe ori recomandat bicarbonatul de sodiu sau săpunul pentru curăţarea părului. Niciunul dintre cele două nu este indicat datorită pH-ului prea mare.
Dacă ai părul gras sunt sigură că te tentează folosirea bicarbonatului de sodiu. Dacă l-ai încercat o dată atunci ştii că funcţionează, elimină instant grăsimea din păr. Dar este mult prea agresiv pentru scalp şi utilizat constant va avea efect invers, va duce la uscare excesivă şi implicit electrizarea firului de păr.
Deşi săpunul poate îndepărta eficient mizeria nu este recomandat pentru păr datorită pH-ului alcalin care va duce după spălare la un păr greu de descâlcit şi care se rupe uşor.
În articolul următor am o mică surpriză.
Stai aproape!
Foto de Antonino Visalli pen Unsplash