Din secretele firului de păr! (1)

Din secretele firului de păr! (1)

Dacă într-un articol trecut am vorbit despre cum să îţi alegi produsele pentru păr, de această dată am să insist asupra modului în care îţi poţi îngriji corect şi eficient părul aflând „Din secretele firului de păr!”.

În ultima perioadă am întâlnit din ce în ce mai multe persoane care caută disperate produse care să le rezolve diverse probleme de păr.

Pentru că sunt multe de spus, vor urma mai multe articole pe această temă.  Am considerat că un articol prea lung ar fi obositor, chiar dacă interesul arătat este mare.

Vestea proastă este că nu există nici un şampon care să trateze efectiv o problemă de păr. Indiferent de natura ei.

În cel mai bun caz poate ameliora simptomele, dar vorbim de un produs-tratament (găsit de cele mai multe ori în farmacii). Ceea ce nu ni se spune este că acesta, folosit pe perioade mai lungi de timp, poate avea şi anumite efecte secundare.

Ce ne poate ajuta?

În primul rând să înțelegem că e nevoie de o abordare holistică, sau acțiune pe mai multe planuri:

  • stabilește ce vrei să tratezi și caută diverse produse gândite special pentru fiecare problemă în parte (spray-uri şi  loţiuni cu sau fără clătire, măşti, tratamente, seruri etc). Toate realizate doar din ingrediente naturale de origine vegetală
  • măştile pentru păr nu ar trebui să lipsească din rutina ta. Alege-le pe cele realizate din ingrediente naturale, sau fă-ți chiar tu măști în casă
  • folosește diferite infuzii de plante pentru clătirea părului la final
  • fă mișcare – pentru că sportul ține sub control nivelul de cortizol. Un nivel crescut de cortizol are efecte negative, printre care și căderea părului.
  • respectă orelor de somn
  • atenție la alimentele pe care le consumi. O dietă necorespunzătoare constă în consum ridicat de zaharuri simple și rafinate, alimente procesate, îndulcitori artificiali și alcool. Acestea sunt alimente legate de căderea părului, hrănind bacteriile dăunătoare care înlătură bacteriile bune. Ca rezultat, bacteriile bune nu au suficient combustibil pentru a produce substanțele nutritive necesare pentru o creștere sănătoasă a părului.
  • bea apă. Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru menținerea sănătății scalpului, deoarece un scalp sănătos reprezintă fundamentul creșterii unui păr sănătos

Păr uscat, lipsit de strălucire, dermatită, mătreaţă, păr care cade sau care se electrizează ușor, fire de păr subțiate îți sună cunoscut?

Ingrediente benefice pentru păr sunt sigură că le ai deja la îndemână: ouă, miere, oţet de mere, bere, ulei de cocos, ulei de măsline, ceai de coada calului, ceai de hibiscus, ceai de muşeţel, aloe vera, ape florale de muşeţel, rozmarin sau lavandă, uleiuri esenţiale de tea tree, rozmarin, lămâie etc.

Ești curioasă ce măşti minunate putem face folosind aceste ingrediente? M-am gândit că ar fi de folos să postez mai multe reţete eficiente pentru diverse probleme. Începând cu articolul următor voi prezenta câteva. Dacă nu te-ai abonat încă la newsletter-ul nostru nu sta pe gânduri dacă vrei să fii la curent. În josul paginii găsești formularul pentru abonare.

La începutul articolului am menționat că șamponul nu poate singur să rezolve anumite probleme de scalp sau de păr, dar alegerea lui este la fel de importantă ca toate aspectele menționate în lista de mai sus.

Șamponul folosit poate accentua problemele cu care te confrunți deja, sau le poate calma. Pentru rezultate benefice alege unul cât mai blând, cu ingrediente naturale, care nu face părul să scârţâie şi neapărat dă-i timp părului să se obişnuiască cu el. Cel puţin o lună! Doar în cazul în care apar reacții adverse evidente după prima utilizare (alergie la unul din ingrediente) renunță să-l mai folosești.

Dacă primul pas în detoxifierea rutinei de îngrijire a părului a fost decizia de a elimina toate produsele care conţin silicon te informez că trecerea va fi dificilă. Vei observa că părul tău nu va mai fi la fel de uşor de pieptănat, nu va mai arăta la fel de strălucitor şi “sănătos”. Dacă până acum ai folosit un produs ce conţine agenţi de curăţare mult prea agresivi vei avea impresia că noul şampon nu face faţă, că nu spală.

Vei avea chiar tendinţa de a te întoarce la vechile produse!

Rezistă!

După o perioadă de acomodare şi cu puţin efort părul tău îşi va dezvălui adevărata frumuseţe.

Câteva detalii despre păr care te vor ajuta să înţelegi mai bine cum să-l îngrijeşti şi ce ingrediente să cauţi.

În funcţie de tipul de păr:

  • cu cât e mai drept părul cu atât mai uşor ajunge uleiul/grăsimea naturală de la bază până la vârf
  • din acelaşi motiv părul cârlionţat are tendinţa să fie mai gras la bază şi mai uscat la vârfuri
  • părul subţire nu are nevoie de multe ingrediente care îl pot îngreuna precum uleiuri şi unturi naturale
  • părul subţire are nevoie de agenţi condiţionatori care să îi ofere volum, precum proteinele vegetale
  • părul cârlionţat, sau cel care reacţionează foarte repede la umezeală, nu are nevoie de mulţi umectanţi (glicerină, miere, lactat de sodiu etc)
  • părul rar, sau care cade, poate beneficia de extracte botanice ce stimulează foliculul de păr (cafeina, algele, extractul de ardei iute etc)
  • firul gros de păr are nevoie de umectanţi care să restabilească nivelul de hidratare
  • părul uscat trebuie curăţat cu produse care conţin agenţi de curăţare foarte blânzi şi balsamuri sau măşti cu un procent ridicat de uleiuri și unturi naturale
  • părul gras nu va tolera foarte bine balsamurile sau măştile de păr pe bază de uleiuri şi unturi vegetale.

Vor fi mai multe secrete dezvăluite, așa că te rog să ai răbdare.

Vezi continuarea articolului „Din secretele firului de păr!” (partea a 2-a) aici.

Vezi partea a 3-a aici.

Foto de Yoann Boyer pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta