Petele solare – ingrediente naturale eficiente în tratarea lor

Petele solare – ingrediente naturale eficiente în tratarea lor

De câte ori ai auzit de petele solare sau cauzate de bătrânețe, de ficat, sau de sarcină? Ei bine subiectul de astăzi este despre petele solare – ingrediente naturale eficiente în tratarea lor.

Petele solare sunt de culoare maro, au diferite dimensiuni și apar ca urmare a unei hiperproducții de melanină. Melanina determină culoarea pielii și a părului și ne protejează de radiațiile UV. Un rol cheie în producerea de melanină îl are tirozinaza și din aceasta cauză ingredientele active de care avem nevoie în produsele cosmetice pentru estomparea petelor sunt de fapt ingrediente inhibatoare de tirozinază. Informații complete documentate științific găsești în acest articol Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is Available?.

Principalul factor declanșator al acestei hiperpigmentări este soarele, de aici și denumirea generică de pete solare. Alți factori pot fi stresul, dieta, stilul de viață, hormonii etc. Reamintesc importanța folosirii protecției solare. Pentru că înainte de a încerca un produs cosmetic formulat concret pentru estomparea petelor trebuie să înțelegi că fără a aplica o cremă cu SPF riști să te alegi cu pete accentuate sau chiar mărite.

Ingrediente naturale inhibatoare de tirozinază:

 • Extractul de Strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi) inhibă procesele oxidative și acțiunea tirozinazei, diminuează petele pigmentare și conferă pielii luminozitate
 • Extractul de margarete (Bellis Perennis) este un puternic antioxidant și are efect iluminator asupra pielii
 • Acidul kojic se obține din anumite tipuri de ciuperci. Neutralizează radicalii liberi, conferă luminozitate, este antibacterian și antifungic. Trebuie subliniat însă faptul că poate provoca reacții alergice la unele persoane.
 • Extractul de dud alb (Morus alba) este antioxidant și antiinflamator. Studii clinice au demonstrat faptul că poate inhiba producția de tirozinază cu până la 50%.
 • Niacinamida (vitamina B3) are proprietăți antiinflamatorii și reduce petele și hiperpigmentarea cu până la 25%
 • Extractul de măcrișul calului sau dragavei (Rumex Occidentalis), o specie specifică continentului nord american. Este considerată una din cele mai bune remedii naturale pentru albirea tenului.
 • Extractul de licorice conține antioxidanți puternici care protejează pielea de efectul nociv al radicalilor liberi, este antiinflamator, antibacterian și reparator puternic. Diverse studii clinice au demonstrat eficacitatea sa în tratarea hiperpigmentației și a cicatricilor post acnee.
 • Vitamina C în forma sa cea mai eficientă acid ascorbic. Ingredient remarcabil, antiinflamator și antioxidant puternic, contribuie la repararea daunelor provocate de expunerea la soare. Utilizat pe termen lung reduce pigmentarea și conferă luminozitate pielii. Sub această formă, vitamina C este extrem de instabilă și devine inactivă în scurt timp în contact cu apa, aerul și lumina. Produsele cosmetice care conțin acest ingredient împreună cu apă trebuie ambalate în recipiente de tip airless, se depozitează la frigider și se folosesc o perioadă scurtă de timp.

Cel mai folosit inhibator de tirozinază este hidroquinona, un ingredient controversat cu numeroase efecte adverse, pe care îți recomand să-l ocolești. Pe internet găsești multe articole care descriu pe larg urmările utilizării timp îndelungat a produselor care conțin hidroquinona.

Nu uita că estomparea petelor solare este un proces care cere timp. Uneori sunt necesare câteva luni de utilizare zilnică a unor cosmetice concepute în acest sens, până când vei vedea rezultate. Atunci când cumperi produse cosmetice etichetate ca fiind eficiente în tratarea petelor verifică pe etichetă existența unui ingredient inhibator de tirozinază a cărui eficiență a fost demonstrată științific și pronunță-te asupra eficienței acestuia abia după cel puțin 2 luni de tratament intensiv.

În lupta cu petele solare, pentru rezultate notabile în estomparea lor,trebuie să introduci în rutina zilnică antioxidanți puternici asimilați intern și extern pentru a te proteja la nivel celular de daunele radiațiilor UV.

Sfaturi pentru o piele frumoasă:

 • tratează soarele cu respect și nu te expune excesiv
 • include cât mai multe fructe și legume proaspete în dieta ta
 • renunță la fumat
 • evită stresul și odihnește-te suficient
 • protejează și hrănește pielea zilnic prin întocmirea unei rutine cosmetice care să îți facă plăcere
 • pentru mai multe sfaturi citește și acest articol

Foto de @shurkin_son pe Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta