Dacă discuţi cu o mămică şi o întrebi care este problema ei numărul unu atunci când vorbim de ten, sunt 100% sigură că îţi va spune că cel mai tare o deranjează cearcănele adânci care trădează lipsa de somn.
Dar dacă ai curiozitatea să stai şi să discuţi cu mai multe mămici despre această problemă vei vedea că de fapt fiecare se plânge de diferite aspecte. Deşi ele cred că vorbesc de acelaşi lucru de fapt vorbim de 3 probleme distincte care afectează zona ochilor.
Cearcăne
Care este cauza? Principala cauză este de natură genetică şi apoi contează şi culoarea pielii. Zona de sub ochi poate avea tentă mov sau albăstruie pentru că pielea este subţire şi transparentă şi venele de dedesubt se văd cu uşurinţă. Pot fi mai pronunţate în cazul persoanelor cu pielea deschisă la culoare sau a celor care au puţină grăsime subcutanată cu rol în susţinerea zonei de sub pleoapa inferioară.
O altă cauză a apariţiei cearcănelor este lipsa somnului şi oboseala acumulată. Ai observat şi tu că după o noapte pierdută te trezeşti cu cearcăne. Oboseala te face să pari mult mai palidă şi zonele întunecate din jurul ochilor devin şi mai evidente. Lipsa somnului creşte congestia venoasă ceea ce duce la acumularea de lichid în vasele superficiale de sânge. Acest lucru face ca cearcănele tale să devină şi mai întunecate atunci când eşti obosită.
Problemele de circulaţie locală pot accentua chiar mai mult problema cearcănelor. Vasele mai fragile pierd hemoglobina în ţesut. Aceasta se oxidează şi dă culoarea maro care se vede prin transparenţa pielii.
Odată cu înaintarea în vârstă pielea din jurul ochilor se subţiază făcând şi mai vizibile vasele de sânge, grăsimea se resoarbe, iar muschii şi pielea se lasă.
Obiceiul de a freca constant pielea din jurul ochilor poate determina în timp pielea din jurul ochilor să capete o nuanţă închisă şi să îşi piardă din elasticitate.
Alimentaţia săracă în nutrienţi necesari organismului, alcoolul, cafeaua, fumatul, sedentarismul, deshidratarea, diverse afecţiuni medicale, pot agrava aspectul cearcănelor tale.
Unele persoane, în special cele cu pielea închisă la culoare pot avea pleopele superioare şi inferioare mult mai pigmentate şi zona respectivă automat va fi mult mai întunecată.
Expunerea la soare va accentua cearcănele prin creşterea producţiei de melanină din piele.
Ce poţi face?
Soluția cea mai recomandată pentru diminuarea cearcănelor sunt produsele pe bază de retinol. Acesta va ajuta cu îngroşarea pielii şi cu stimularea reînnoirii celulare, având ca rezultat cearcăne mai puţin vizibile.
Atenţie însă dacă apelezi la astfel de produse. Chiar dacă sunt intens mediatizate în ultimul timp, retinolul poate fi prea agresiv pentru zona delicată a ochilor. Din acest motiv caută produse care conţin cantitate redusă de retinol (0,5% este suficient ) şi ai grijă să hidratezi suplimentar pentru că acesta poate usca excesiv pielea.
Sunt recomandate şi cremele sau serurile pe bază de acid hialuronic, ceramide şi peptide pentru a hidrata şi a stimula producţia de colagen şi elastină. Pielea va deveni mai elastică şi mai fermă.
Antioxidanţii printre care vitaminele A, C şi E, au acţiune antioxidantă (neutralizarea radicalilor liberi), iluminatoare şi anti age.
Produsele pe bază de cafeină pot ajuta, de asemenea, la iluminarea ochilor cu aspect obosit prin contracţia vaselor de sânge vizibile.
Ochi umflaţi
Care sunt cauzele? Pot fi multiple ca şi în cazul cearcănelor. Poate fi vorba de o umflare temporară, cauzată de alergii sau poate fi de vină deshidratarea. De exemplu dacă ai consumat prea mult alcool sau sare, acest lucru duce la retenţie de apă şi automat la umflarea feţei. Lipsa de somn înrăutăţeşte şi mai mult ochii umflaţi prin acumularea de lichid (sânge, limfă) în zona respectivă. Din acest motiv ochii arată cel mai rău dimineaţa, după trezire, pentru ca pe parcursul zilei problema să se rezolve prin drenarea lichidelor cu ajutorul forţei de gravitaţie.
Ce poţi face?
În primul rând dormi. Indiferent ce produs alegi să foloseşti, fără un somn odihnitor de 7-9 ore nu vei rezolva problema ca prin magie.
Hidratează-te. Bea suficientă apă şi mănâncă fructe pentru a pune în mişcare sângele şi limfa.
Cafeina aplicată local favorizează reducerea diametrului vaselor de sânge și stimularea circulației sangvine, diminuând surplusul de lichid.
Produsele răcoritoare precum serurile sub formă de gel, extractul de castravete, compresele reci, au un efect calmant, antiinflamator și răcoritor.
Masajul poate ajuta la drenarea limfei din zona respectivă. Nu uita că masajul trebuie făcut folosind mişcări delicate. Se face pornind de la colţul interior al ochiului spre exterior folosind degetul inelar pentru că acest deget pune mai puţină presiune pe această zonă delicată.
Pernuţele cu gel sau alte dispozitive care se răcesc la frigider îți vor elibera ochii de senzația de greutate și vor accelera absorbția surplusul de lichid de la nivelul acestora, reducând aspectul umflat.
Pliculeţele de ceai verde sau negru aplicate pe ochi prin conținutul de antioxidanți vor reduce diametrul vaselor de sânge.
Pungi sub ochi
Cauze. Pungile sub ochi sunt inestetice şi îngrijorează pe multe doamne, deşi de cele mai multe ori nu reprezintă o problemă de sănătate. Aspectul lor poate fi deranjant şi poate provoca stres emoţional şi nesiguranţă.
Chiar dacă termenul de pungi sub ochi este folosit şi în cazul cearcănelor sau a ochilor umflaţi, vorbim totuşi de o afecţiune distinctă rezultată în urma existenţei a doi factori importanţi: pielea e mai puţin elastică, iar grăsimea care este în mod normal limitată la zona din jurul ochiului se poate deplasa în zona de sub ochi. (conform sursei https://www.medicalnewstoday.com/articles/316710 )
Deşi îmbatrânirea este cauza principală a pungilor de sub ochi, mulţi oameni sunt predispuşi genetic şi se pot confrunta cu această afecţiune chiar de la vârste tinere. În alte cazuri, pungile de sub ochi se datorează unui stilul de viata necorespunzător şi se poate scăpa de această problemă făcând anumite schimbări.
Ce poţi face? Pungile de sub ochi nu pot fi eliminate complet, dar aplicând anumite produse şi remedii naturale se poate îmbunătăţi aspectul acestora.
Dormi suficient, renunţă la ţigară, bea suficiente lichide şi redu consumul de cafea şi alcool. Pielea din jurul ochilor este subţire şi se poate deshidrata foarte uşor. Când nu e îngrijită corespunzător pungile şi ridurile devin mult mai vizibile.
Dacă nu te poţi împăca cu aspectul ochilor există tratamente cosmetice mult mai invazive, realizate de dermatologi şi chirurgi plasticieni:
-proceduri cu laser
-umpleri dermice
-operaţia ploapelor
Discută cu medicul pentru a găsi tratamentul cel mai potrivit pentru tine, dar recomandarea mea ar fi să apelezi la aceste proceduri doar în ultimă instanţă.
Concluzia
Cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru tine este să determini în primul rând cu ce tip de problemă te confrunţi cu adevărat şi apoi să stabileşti cât de mult te deranjează de fapt. Fă acest lucru înainte de a investi bani în tot felul de produse sau proceduri cosmetice.
Moştenirea genetică e un factor de luat în calcul și probabil că această conştientizare cu voce tare îţi va aduce o oarecare linişte sufletească şi te va scuti să goleşti inutil portofelul.
În rest aplică sfaturi de bun simţ care îţi vor îmbunătăţi aspectul general al ochilor.
-protejează-te de soare folosind ochelari de soare, o pălărie cu boruri largi şi o cremă cu protecţie solară dacă ştii că vei petrece mai mult timp în soare puternic.
-foloseşte seara produsele care au în compoziţie ingrediente active precum vitamina C, peptide sau acizi din fructe pentru a da timp pielii să se refacă peste noapte.
-alege produsele cosmetice în funcţie de nevoile tale specifice. Nici o cremă sau ser nu conţine mai multe ingrediente active în concentraţie ridicată.
-introdu în alimentația ta cât mai multe alimente integrale, bogate în nutrienți și redu la minim alimentele procesate.
Cel mai bun sfat pe care ţi-l pot da la final este să DORMI. Somnul te ajută să ai o piele mai luminoasă şi să elimini din cearcăne, ochi umflaţi sau pungi sub ochi. Poate că de fapt toate aceste probleme cu care te confrunţi îţi spun că ai nevoie doar de mai multă odihnă.
Închide telefonul şi mergi la somn! Mâine citește și articolul ăsta: Ghid complet de îngrijire pentru mămici obosite.