Ce să faci ca să scapi de mătreaţă şi de mâncărime

Ce să faci ca să scapi de mătreaţă şi de mâncărime

Scalp uscat, mâncărime, mătreaţă, sebum în exces. Dacă îți sună cunoscut, atunci probabil că te întrebi deja ce să faci ca să scapi de mătreaţă şi de mâncărime.

Sănătatea scalpului a devenit în ultimul timp o problemă din ce în ce mai dezbătută.

Îţi doreşti cu disperare un păr mai lung, strălucitor şi sănătos? Poate ar trebui să acorzi mai multă importanţă modului în care îţi tratezi scalpul. La urma urmei scalpul nu este doar locul în care stau foliculii de păr, el este locul din care ia naştere părul tău. Cu alte cuvinte nu există păr frumos fără un scalp sănătos.

Care  sunt semnele unui scalp cu probleme

Pentru a avea un păr sănătos este esenţial să ne asigurăm că foliculii de păr sunt curaţi şi îngrijiţi. Cu alte cuvinte că nu sunt sufocaţi de exces de sebum, piele moartă, mătreaţă, sau inflamaţii. Dacă îţi cade părul, dacă scalpul te mănâncă, te strânge, dacă textura părului s-a modificat, sau dacă mătraţa a scăpat de sub control, e clar că scalpul tău suferă şi are nevoie de atenţie specială.

Termenul mătreaţă’ a devenit un termen generic care se referă la un scalp descuamat, indiferent de cauză (dermatită, eczemă, psoriazis etc).

Deşi majoritatea dintre noi asociem mătreaţa cu un scalpul uscat, adevărul este că mătreaţa este de obicei uleioasă. Scalpul, asemeni pielii, se descuamează, elimină celulele moarte şi produce sebum pentru a forma o barieră protectoare. Uleiul în exces este absorbit de scuame făcându-le lipicioase şi uleioase.

Când echilibrul natural al scalpului este afectat bacteriile se vor înmulţi excesiv, iar rezultatul va fi  o descuamare accelerată şi formarea mătreţii.

Cauzele acestui dezechilibru sunt multiple:
  • stresul
  • poluarea
  • schimbările hormonale
  • bolile
  • obiceiuri alimentare nesănătoase
  • abuzul de produse de styling
  • cât de des îţi speli părul
  • produsele pentru păr agresive, alcaline, care pot schimba pH-ul natural al scalpului.
Un pH ridicat va duce la formarea mătreţii.

Atunci când te mănâncă capul cauza poate fi înmulţirea bacteriilor cauzată de o acumulare de sebum sau o reacţie la un ingredient dintr-un produs pe care îl foloseşti.

Cât de des ar trebui să te speli pe cap

Deşi există multe opinii, totul ţine de preferinţele tale şi de nevoile reale ale scalpului. Dar asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi. De exemplu, persoanele cu părul gras au tendinţa de a se spăla zilnic pe cap. Dar acest obicei poate face mai  mult rău decât bine pentru că se intră într-un cerc vicios. Folosirea zilnică a unui şampon va avea drept consecinţă o producţie mai mare de sebum. Ingredientele agresive vor înlătura uleiul protector de la suprafaţa scalpului şi vor dezichilibra micro-flora.

Dacă totuşi nu vrei să renunţi la acest obicei asigură-te măcar că foloseşti formule naturale de şampon şi diverse tratamente care îţi vor hidrata şi vor hrăni scalpul.

Cele mai bune sunt tratamentele cu uleiuri vegetale.

Metoda e simplă şi se numeşte Tratament pre-şamponare cu ulei vegetal.

Alegi un ulei potrivit sau un amestec de mai multe uleiuri, masezi scalpul cu el, laşi să acţioneze timp de 30 de minute, apoi speli părul ca de obicei.

Poţi alege dintre numeroase uleiuri. Preferatele mele sunt: uleiul de măsline, cocos, floarea soarelui, camelia, argan, jojoba, baobab, avocado, cânepă, limba mielului, luminiţa serii, măceşe.

Să nu uităm că aceste uleiuri pot fi infuzate cu diverse plante şi pot aduce beneficii suplimentare. Aş aminti de extractul de chilli, urzică, coada calului sau rozmarin.

La fel de bine şi spălatul prea rar poate afecta pentru că permite acumularea de sebum şi de produse de styling. Acest lucru va împiedica creşterea părului şi va duce la inflamarea scalpului.

Nu există o regulă generală, dar încearcă să speli părul o dată la 2 zile şi ajustează pornind de acolo în funcţie de nevoi.

Pentru a ajuta cu îndepărtarea acestor acumulări ţi-aş sugera să iei în calcul şi folosirea unui scrub pentru scalp. Nu e nevoie să investeşti neapărat într-un produs anume. E suficient să masezi uşor cu zahăr sau cu sare aşa cum ai face pe ten, apoi să clăteşti cu apă.

Ce ar trebui să faci pentru a scăpa de mâncărime şi de mătreaţă

1. Dacă mătreaţa este cauzată de infecţii fungice.

Foloseşte produse care conţin ingrediente antibacteriene şi antifungice.

Dermatologul îţi va prescrie unele şampoane pe bază de antifungice (ketoconazol 2%, ciclopirox olamine, climbazol), agenti keratolitici (acid salicilic 1-2%), sulfura de seleniu, zinc pyrithione sau ihtiol. Doar că toate acestea nu sunt tratamente pe care e bine să te bazezi pe perioade lungi, din cauza efectelor secundare. Mult mai indicat este să apelezi la metode blânde, naturale, care pot fi folosite constant fără teama de efecte secundare.

Aş aminti de uleiul de tea tree, aloe vera, sare, oţet etc.

Vezi articolul despre metodele naturale de tratare a dermatitei seboreice.

2. Evită şampoanele agresive care au în compoziţie surfactanţi duri precum SLS sau SLES (sodium laureth sulfate,  sodium lauryl sulfate).

Usucă prea tare scalpul, produc iritaţii şi înroşirea pielii. Caută şampoane fără SLS care vor calma iritaţiile şi inflamaţiile scalpului. Aceste şampoane sunt uşor de identificat pentru că apare pe ele sintagma ‘fără sulfaţi’ sau ‘sulfate-free’.

Acest termen este din ce în ce mai utilizat în ultimii ani tocmai pentru a atrage atenţia asupra problemelor de sănătate şi de mediu asociate folosirii sulfaţilor în produsele cosmetice.

SLS este folosit pentru capacitatea remarcabilă de a dizolva grăsimile. Se foloseşte pe scară largă în detergenţii destinaţi curăţeniei în gospodărie sau produse degresante pentru motoare. Surprinzător este că pe lângă utilizarea lui la nivel industrial, acest ingredient apare şi în diverse produse cosmetice precum şampoane, geluri de duş sau pastă de dinţi.

Ce ar trebui să reţinem este faptul că SLS  poate reacţiona cu restul ingredientlor din produsul respectiv şi va duce la eliminarea de compuşi recunoscuţi drept cancerigene, precum nitrozamine şi dioxan.

Pentru că SLS elimină cu uşurinţă grăsimile protectoare de la suprafaţa pielii, afectând funcţia barierei hidrolipidice, aceşti compuşi pot pătrunde prin membranele celulare în fluxul sanguin şi se pot acumula la nivelul organelor interne.

Există şi dovezi publicate de FDA (Food and Drug Administration) care atestă faptul că expunerea pe perioade lungi la SLS poate cauza dureri de cap, probleme oculare, alergii, greaţă.

SLES, spre deosebire de SLS, este derivat din cocos, dar acest lucru nu înseamnă că nu e nociv. Unii comerciaţi profită de originea lui şi folosesc cuvântul ‚natural’ pe etichete.

SLES este un ingredient ieftin, uşor de găsit. Din acest motiv este folosit de numeroşi producători de cosmetice. Procesul de obţinere presupune mai multe reacţii chimice, la finalul cărora, ceea ce a pornit de la nuca de cocos devine un produs parţial de origine vegetală, parţial derivat din petrol.

Cu siguranţă mulţi vor spune că folosit în cantitate mică nu va avea efecte negative pe termen lung. Eu prefer să folosesc întotdeauna produse blânde, naturale şi evit să adaug în produsele mele ingrediente care nasc controverse.

Există numeroase alternative naturale le cei doi sulfaţi descrişi mai sus. Aşa că te invit să investeşti în produse de calitate care nu vor agrava problemele deja existente.

3. Evită siliconii din produsele pentru păr

E simplu să îi identifici. Caută în lista de ingrediente pe cele care se termină în ‚–methicone’.

Rolul siliconilor este să formeze o barieră pe scalp. Din acest motiv nu doar blocheză foliculii ajutând la înmulţirea bacteriilor, ci împiedică şi absorbţia ingredientelor benefice din produsele folosite.

4. Suplimentează cu acizi graşi esenţiali

Aşa cum am mai scris şi în alte articole, există studii care au găsit o legătură între problemele de piele precum acnee sau diverse eczeme şi o cantitate scăzută de acid linoleic în piele. Ia  în considerare să aplici pe scalp şi să consumi intern uleiuri bogate în acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6 (borago, luminiţa serii, cânepă etc)

5. Foloseşte cu măsură produsele de styling

Ai grijă la ce produse de styling foloseşti şi încearcă să reduci cantitatea. Ele conţin tot felul de răşini care sufocă scalpul dacă nu sunt îndepărtate cu grijă cât mai repede posibil.

Atunci când te gândeşti la scalpul tău ar trebui să iei  în considerare că şi el este alcătuit la bază din aceleaşi substanţe ca şi tenul tău (lipide, ceramide, proteine). În fond vorbim de acelaşi mediu fragil, dependent de un pH acid, care poate fi dezechilibrat cu uşurinţă.

Aşa cum repet de fiecare dată când vine vorba de îngrijirea tenului, foloseşte şi pentru scalp produse blânde care să îl protejeze şi să îl menţină sănătos.

Foto de Adam Winger pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta