Tu știi cum funcţionează un dezinfectant de mâini? Cum ar trebui să-l folosești ca să fie cu adevărat eficient? Nu ştiu dacă ai acordat multă atenţie acestui fapt, dar în ultimul timp pe Google, bloguri şi Instagram toată lumea este în alertă maximă în ceea ce priveşte sfaturile şi metodele cu care ne putem proteja de temutul coronavirus.
Oricine are şansa de a deveni expert.
Ce am observat e că în centrul atenţiei rămân însă uleiurile esenţiale ca alternative naturale de prevenție.
Dacă le foloseşti de ceva timp recunoaşte că şi tu ai căutat informaţii cu cele mai indicate uleiuri pentru criza actuală.
Bineînţeles că nu există un ulei esenţial care să lupte de la egal la egal cu noul virus!
Bineînţeles că metodele cele mai eficiente de protecţie în faţa Covid-19 rămân spălatul conştiincios pe mâini cu apă şi săpun și evitarea locurilor aglomerate.
Dar asta nu înseamnă că nu putem să încercăm să ne susţinem sănătatea cu ajutorul uleiurilor esenţiale.
Cum poţi face concret acest lucru?
Îţi poţi pregăti propriul gel dezinfectant de mâini şi poţi difuza diverse uleiuri recunoscute pentru efectul antiviral.
Deşi nu există dovezi care să sugereze că inhalarea sau aplicarea uleiurilor esențiale pe piele poate preveni infecția în primul rând, avem acces la mai multe studii de laborator care au arătat că anumite uleiuri esenţiale pot lupta eficient cu bacterii rezistente.
Ceea ce e sigur este faptul că uleiurile esențiale antivirale sunt o formă alternativă de tratament pentru unele dintre simptomele răcelii și gripei și pot atenua afecțiuni precum nasul înfundat sau pot îmbunătăţii calitatea somnului pentru o recuperare uşoară în cazul unei infecții.
Un aspect foarte important de reţinut este că uleiurile esențiale trebuie utilizate cu grijă, nu trebuie consumate intern și ar trebui evitată ingerarea lor fără acordul unui aromoterapeut calificat. În ceea ce priveşte modul de folosire în siguranţă al uleiurilor esenţiale, sursa cea mai completă este Robert Tisserand, Rodney Young, „Essential Oil Safety”, a-2a ediţie, 2014 și site-ul tisserandinstitute.org.
Cum poţi reduce riscul de a lua un virus?
Organizația mondială a sănătății a emis sfaturi oficiale despre cum se poate preveni răspândirea germenilor în general, dar și pentru a ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului. Concluzia este că cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a preveni infecția este să te asiguri că speli regulat mâinile cu apă și săpun, în special înainte de a mânca, după vizita la toaletă sau după atingerea suprafețelor pe care virusurile pot trăi, cum ar fi balustradele.
Cum funcţionează un dezinfectant de mâini?
Probabil ai observat deja că rafturile cu astfel de dezinfectaţi au început să se golească.
Din fericire nu este atât de greu să îţi faci propriul dezinfectant de mâini.
Acesta este în mod normal sub formă de gel pe bază de alcool. Îl folosești aplicând în palmă o cantitate suficientă cam de mărimea unei monede, frecându-ți mâinile una de alta şi acoperind cu grijă întreaga suprafață a mâinilor și degetelor.
Dezinfectanţii funcționează deoarece conțin alcool. Alcoolul distruge pereții și membranele celulelor bacteriene și virusurilor. Dacă soluţia pentru mâini nu conține alcool, aceasta poate să omoare bacteriile, dar va fi mai puțin eficient împotriva virusurilor. Cu alte cuvinte, ai nevoie de alcool pentru a-ți face propriul dezinfectant de mâini.
Pentru a fi eficient dezinfectanţii trebuie să conţină cel puţin 60% alcool, dar asta nu înseamnă că va funcţiona chiar şi pe mâinile murdare. Spală mâinile şi abia pe urmă aplică dezinfectantul.
Fă-ţi propriul dezinfectant de mâini
1. Formula cu alcool pentru adulţi
Ingrediente:
- 65g alcool etilic pur 99%
- 5g glicerină (opţional)
- 0,5g-1g ulei esenţial la alegere (15-20 de picături) – mai jos găseşti lista de uleiuri esenţiale din care poţi să alegi
- apă distilată până la 100gr (nu apă plată sau apă de la chiuvetă)
Mod de pregătire:
Într-un vas curat se pune glicerina (dacă se foloseşte) şi se amestecă cu uleiul esenţial. Se adaugă alcoolul, se amestecă, se adaugă apa şi se amestecă bine.
Soluţia obţinută se toarnă într-o sticlă curată şi dezinfectată, cu capac spray. O idee bună e să reciclezi sticlele de la alte produse cosmetice cum sunt apele florale. (Sticlele se spală cu apă şi detergent, se usucă, apoi se clătesc cu alcool. Se lasă la uscat, apoi pot fi folosite.)
2. Formulă fără alcool pentru copii
Ingrediente:
- 30gr gel de aloe vera
- 10 picături ulei esenţial
Mod de pregătire:
Se amestecă gelul de aloe cu uleiul esenţial şi se toarnă într-o sticlă cu pompiţă.
Bune practici:
- se folosesc întotdeauna recipiente curate şi dezinfectate
- dezinfectează suprafaţa pe care lucrezi
- foloseşte mănuşi de unică folosinţă
Uleiuri esenţiale cu efect antiviral:
- Cajeput
- Cassia
- Scorţişoară scoarţă
- Scorţişoară frunze
- Cistus
- Cimbru vr linalool
- Cuişoare
- Eucalipt (Eucalyptus globulous, Eucalyptus radiata)
- Imortele (Helichrysum italicuum)Isop
- Lavandă
- Lămâie
- Lime
- Manuka
- Smirnă
- Niaouli
- Oregano
- Palmarosa
- Patchouli
- Piper negru
- Mentă
- Ravensara
- Ravintsara
- Salvie
- Tea Tree
Alege din lista de mai sus 3-6 uleiuri pe care le ai la îndemână şi amestecă-le pentru a le folosi la dezinfectantul tău.
Adaugă ulei de portocale, lămâie sau lavandă pentru un a crea un blend cu miros atrăgător.
Nu există o regulă anume, încearcă doar să te încadrezi în numărul de picături indicat.
Construieşte treptat blend-ul, picătură cu picătură astfel încât să îţi placă rezultatul final.
Exemplu de blend de uleiuri pentru adulţi:
- portocală, scorţişoară, cuişoare, eucalipt şi rozmarin.
- portocală, eucalipt, tea tree
- lămâie, eucalipt, rozmarin, scorţişoară, cuişoare.
Exemplu de blend pentru copii:
lămâie, lavandă, tea tree, măghiran
Când vine vorba de uleiuri esențiale cu puternic efect antimicrobian și folosirea lor în preajma copiilor este indicat să te informezi din surse sigure. Îți recomand să începi cu acest articol. În cazul copiilor foarte mici, am pregătit deja o listă cu uleiuri esențiale sigure pentru ei în acest articol.
Ce ar trebui reţinut este faptul că pentru a fi eficient contra COVID-19 un dezinfectant pentru mâini trebuie să întrunească anumite condiţii:
- să conţină minim 60% alcool
- să nu conţină mai mult de 95% alcool pentru că e nevoie şi de apă pentru a distruge viruşii
- trebuie aplicat în cantitate suficientă astfel încât să acopere mâinile pe toată suprafaţa lor
- nu are acelaşi efect dacă mâinile sunt murdare, pentru că nu poate îndepărta mizeria iar bacteriile pot rămâne prizoniere în ea
Desigur, nu vei fi întotdeauna în măsură să te speli pe mâini. În aceste cazuri dezinfectanţii au cu siguranță un loc și pot ajuta la eliminarea bacteriilor și a virusurilor.
Cu toate acestea, atunci când este vorba de o comparație între cele două, spălarea mâinilor este mai eficientă.
Așadar, poţi să nu te mai îngrijorezi când nu mai găseşti dezinfectanţi pentru mâini prin magazine sau pur şi simplu vrei să ţi-l faci singură pentru a controla ingredientele care intră în compoziția lui.