Într-un articol trecut scriam despre schimbările pe care le putem face în rutina cosmetică de primăvară. La unul din cele 7 puncte menţionam un pas simplu, dar cu impact mare: să trecem încet la produse cosmetice naturale.
Când ne dăm seama de numeroasele substanţe periculoase prezente în cosmeticele convenţionale ne reorientăm către produse sigure şi ne punem întrebarea „cu ce produs să începem?”.
Răspunsul este simplu. Cu cele mai folosite, iar deodorantul e pe lista scurtă.
Dacă ai nevoie de dovezi iată 5 motive pentru care ar trebui să renunţi la deodorantele convenţionale:
1. Aluminiu
Există două tipuri de produse care luptă împotriva transpirației: deodorantele și antiperspirantele. Deodorantele nu blochează procesul de transpiraţie, dar conţin substanţe care distrug bacteriile ce provoacă mirosul neplăcut.
Ai citit bine! Transpiraţia nu miroase. Bacteriile rele sunt răspunzătoare de miros.
Antiperspirantele blochează complet transpiraţia. În compoziţia lor se regăsește aluminiul, care este de fapt o substanță ce inhibă glandele noastre sudoripare, blocând astfel transpirația.
Cele mai multe deodorante din comerţ, inclusiv cele care conţin piatra de alaun (tot o formă de aluminiu), odată intrate în contact cu pielea pot produce diferite complicații.
Există mai multe studii care au pus în legătură cancerul de sân cu produsele cosmetice aplicate constant în zona axilei. Printre ingredientele vizate se numără sărurile de aluminiu, parabenii şi triclosanul.
În acest studiu se vorbeşte strict despre cât de sigure sunt pietrele de aluminiu, prezentate mai nou ca o alternativă sănătoasă la antiperspirantele din comerţ. Citiţi cu atenţie şi luaţi în considerare faptul că zilnic venim în contact cu aluminiul. Nu doar prin produsele cosmetice ci şi prin mâncare. Sunt cercetători care cred că există o legătură directă între aluminiu şi Alzheimer.
Iar în urma acestui studiu s-a concluzionat că există o cantitate mai mare de aluminiu acumulată în ţesutul mamar în cazul pacienţilor cu cancer.
2. Triclosan
Ce este triclosanul?
O substanță antimicrobiană şi fungicidă prezentă în mii de produse pe care le folosim zilnic – de la săpunuri, jucării, haine, produse de curăţenie, mobilă, până la pasta de dinţi. Din păcate, acesta are efecte nocive asupra sănătății și este asociat cu dereglările hormonale şi riscul apariţiei unor tipuri de cancer.
Copiii expuşi de mici la această substanţă au şanse crescute de a dezvolta astm, alergii şi eczeme.
Environmental Health Perspectives (EHP) a arătat că substanța a fost detectată în 75% din probele de urină ale indivizilor testați în Statele Unite. Center for Disease Control and Prevention a consemnat prezenţa sa în 58% din sursa de apă a Statelor Unite.
În 2010, Uniunea Europeană a interzis folosirea triclosanului în materiale care intră în contact cu alimentele şi produsele alimentare.
3. Parabeni
Subiectul parabenilor este unul controversat. Pe de o parte sunt cei care consideră că nu prezintă nici un risc, iar de cealaltă parte sunt cei care se bazează pe studii precum acesta, sau mai recent un studiu din 2012. Acestea au arătat că în 90% din eşantioanele de ţesut cancerigen au fost găsite urme de parabeni.
Potrivit Campaign For Safe Cosmetics, parabenii au acţiune estrogenică. Această acțiune poate duce la apariţia unor grave dezechilibre hormonale şi la apariţia şi dezvoltarea unor tumori canceroase.
4. Parfum
Probabil se ştie deja că producătorii nu sunt obligaţi să menţioneze pe etichete substanţele chimice din care sunt alcătuite parfumurile folosite de aceştia pentru a face mai atrăgătoare produsele cosmetice.
Majoritatea produselor conţin parfumuri, mai exact substanţe complexe la care se ajunge printr-un amestec de ingrediente chimice menite să imite o anumită aromă. Aceste combinaţii nasc reacţii care pot cauza alergii, erupţii cutanate, ameţeli, dureri de cap sau probleme respiratorii, dezechilibre hormonale sau pot afecta chiar fertilitatea.
Conform unui studiu realizat de Environmental Working Group (EWG) 75% din produsele care menţionau „parfum” în lista de ingrediente, conţineau de fapt ftalati.
Aceştia reprezintă un grup de substanţe chimice utilizate într-o gamă largă de produse cu rolul de a creşte flexibilitatea materialelor plastice. Principalii ftalaţi din produsele cosmetice sunt dibutil, utilizat cu precădere în lacul de unghii şi dimetil, utilizat în parfumuri, în loţiuni de corp, în creme hidratante, în fixativul de păr etc.
Ftalaţii perturbă funcţionarea sistemului endocrin şi au fost legaţi de un risc crescut de cancer la sân, de dezvoltarea prematură a sânilor la fete şi de malformaţii congenitale.
În continuare ar trebui probabil să deschidem un capitol aparte dedicat aşa numitelor „parfumuri naturale” sau uleiurilor esenţiale folosite în produsele cosmetice. Dacă ele apar pe etichetă în locul parfumurilor artificiale nu înseamnă că sunt sigure. Numeroase uleiuri esenţiale pot fi extrase cu ajutorul solvenţilor. Asigură-te că acestea sunt organice sau provin din plante sălbatice şi nu sunt prelucrate cu ajutorul solvenţilor.
Vrei să înțelegi mai bine ce se ascunde sub această denumire de parfum? Citește și acest articol.
5. Propilenglicol (PEG)
Acesta apare din ce în ce mai des utilizat la fabricarea aşa ziselor deodorante naturale. Deşi nu apare pe lista celor mai periculoase ingrediente să nu uităm totuşi că este un derivat din petrol.
De ce ar trebui să-l evităm?
Există preocupări legate de neurotoxicitatea sa şi de dezechilibrele hormonale pe care le poate provoaca. Au existat cazuri izolate de toxicitate la nivelul pielii, a sistemului imunitar şi a celui respirator. Un aspect important este faptul că poate mări puterea de penetrare a altor ingrediente, substanţe chimice şi toxine la nivelul pielii şi astfel creşte potenţialul lor iritant.
Propilenglicolul este folosit ca ingredient şi în industria tutunului, cea alimentară, farmaceutică, la fabricarea detergenţilor, cauciucului sau a sistemelor de răcire.