În portofoliul NeedCosmetice am început să includem treptat și produse pentru păr pentru că am constatat că primesc din ce în ce mai multe întrebări despre șampon și îngrijirea părului în general.
Pentru că sunt foarte multe de discutat mi-am propus să dezvolt acest subiect în mai multe articole pe blog.
Pentru început am să punctez câteva lucruri de bază pe care să le iei în considerare când îți alegi un produs pentru îngrijirea părului.
1. Șampoanele solide sunt acum intens promovate.
Încearcă-le! S-ar putea să te uimească, dar citește cu atenție eticheta. Ai grijă să nu cumperi de fapt un săpun ce are în compoziție și câteva ingrediente benefice pentru păr. Pe scurt, un șampon solid trebuie să conțină aceleași ingrediente ca un șampon lichid, mai puțin apa:
- surfactanți – agenți de curățare, cei care ajută la îndepărtarea mizeriei din păr și sunt responsabili de puterea de spumare
- emolienți – uleiuri și unturi vegetale,
- active cosmetice – panthenol, keratina, diferite extracte din plante etc,
- pudre din plante,
- uleiuri esențiale etc.
2. Săpunul nu este bun pentru păr!
Motivul este pH-ul ridicat. Săpunul are un pH peste 8. Șamponul solid are un pH mult mai scăzut, între 5 și 6. Un balsam de păr are un pH și mai scăzut, între 4 și 5. Pielea are mecanisme care îi permit să revină la un pH normal dacă a fost spălată cu săpun, dar părul nu poate face acest lucru. Din acest motiv folosirea unui produs care nu are un pH adecvat poate duce în timp la diverse probleme.
3. Un șampon bun trebuie să îndeplinească 3 condiții fundamentale:
- să curețe părul. Șamponul ajută la îndepărtarea mizeriei de pe păr și scalp. Sebumul, praful, produsele de styling se acumulează pe păr și șamponul trebuie să le îndepărteze, dar în același timp să fie suficient de blând pentru a nu îndepărta și grăsimile bune care protejează firele de păr.
- să închidă cuticula, stratul protector situat la exteriorul firului de păr. Cuticula este formată din solzi suprapuși asemeni țiglelor de pe acoperiș. Când avem vârfurile despicate înseamnă că acest strat s-a deteriorat din cauza agresării firului de păr. Un șampon bun va avea grijă ca solzii să stea așezați frumos pentru a proteja straturile de dedesubt.
- să asigure un pH normal. PH-ul ușor acid favorizează închiderea cuticulelor și reducerea electricității statice care duce la deteriorarea și încurcarea firelor de păr.
4. Evită șampoanele care conțin următoarele substanțe:
- SLS (Sodium Lauryl Sulfate) sau ALS (Ammonium lauryl sulphate). SLS este unul dintre cei mai ieftini și puternici agenți de curățare folosiți în produsele cosmetice. Este și unul dintre cei mai iritanți.
- ingredientele care încep cu PEG (Polyethylene glycol). Sunt substanțe derivate din petrol și sunt utilizate în special pentru faptul că ajută alte ingrediente să pătrundă mai adânc în piele. Pot conține impurități precum cancerigenul 1,4 Dioxan sau metale grele.
- uleiul mineral (paraffinum liquidum, paraffinum, cera microcristallina, petrolatum, mineral oil, paraffin waxes). Este un derivat din petrol și este intens utilizat datorită proprietăților sale emoliente, este ieftin și are termen de valabilitate foarte mare. Apare utilizat mai ales în balsamuri și măști de păr.
- parfumuri sintetice (fragrance, parfum). Sunt o combinație de compuși chimici care dau miros unui produs. Dintre efectele negative amintesc: sensibilitate, iritații, mâncărimi, dermatite, astm, migrene etc. Poți citi mai multe despre efectele nocive ale parfumului din cosmetice accesând acest articol.
- coloranți sintetici.
- emitenți de folmadehidă (imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, methenamine, quarternium-15). Sunt ingrediente non-cancerigene care se descompun pe piele răspândind substanța cancerigenă folmadehidă. Conservanți cu această proprietate sunt folosiți în numeroase produse pentru a preveni contaminarea microbiană.
- siliconii (Dimethicone, Methicone, Trimethicone, Cyclomethicone, Amodimethicone, Trimethylsilylamodimethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethiconol). Sunt polimeri sintetici care înafara rolului de a face ca părul să arate ca unul sănătos, neted și strălucitor, nu aduc nici un beneficiu. Nu repară firul de păr, ci doar maschează problemele, se acumulează pe scalp iar ingredientele benefice sunt împiedicate să acționeze.
- parabenii (methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, heptylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben and benzylparaben). Sunt folosiți ca și conservanți și au ridicat numeroase controverse. Există câteva studii care subliniază efectele adverse ale acestor substanțe și din acest motiv te sfătuiesc să îi eviți.
5. Ai grijă la remediile promovate pe internet.
De exemplu, tot mai des apare menționat bicarbonatul de sodiu ca ingredient în măști și șampoane DIY pentru păr. Este într-adevăr eficient până la un punct, în sensul că acționează ca un degresant și va elimina uleiurile, grăsimea din păr, dar nu acționează deloc blând. Datorită pH-ului foarte ridicat (9,5) poate irita scalpul, va lăsa cuticulele deschise, iar părul va deveni foarte uscat, electrizat și predispus la rupere.
Citind cele de mai sus sper că te-am făcut să te oprești o secundă și să te gândești la produsele de păr pe care le folosești în acest moment. Conțin ele cele mai indicate ingrediente pentru tine?
Dacă mai era necesar recapitulez/subliniez motivele pentru care ar trebui să alegi cu grijă produsele pentru păr:
- numeroase ingrediente conținute de șampoanele comerciale sunt periculoase
- strategiile de marketing nu sunt întotdeauna corecte. Dacă pe un produs scrie ‘natural’ sau ‘organic’ nu înseamnă că nu poate conține și ingrediente nocive
- numeroase rețete handmade sau DIY nu acoperă nevoile reale ale părului și pot face mai mult rău decât bine
- unele șampoane nu au un pH adecvat
Nu uita să te abonezi la newsletter-ul NeedCosmetice pentru a fi la curent cu noutățile din Blog și Magazin. Dacă ai întrebări accesează rubrica de comentarii din josul paginii.
Între timp a apărut un serial despre șampon și îngrijirea părului și găsești prima parte apăsând aici.
Foto de William Randles pe Unsplash