In lumina reflectoarelor Fulgii de ovaz

În lumina reflectoarelor: Fulgii de ovăz

Suferi şi tu de mâncărime severă pe corp care pare să nu treacă cu nimic?

Orice tip de eczemă care îţi provoacă mâncărime poate fi destul de enervantă, dar există numeroase remedii naturale care îţi pot aduce alinare, aşa cum este ovăzul.

Despre fulgii de ovăz şi beneficiile lor pentru piele voiam să scriu de foarte mult timp, mai ales că este un remediu pe care eu îl recomand de fiecare dată când o mămică îmi cere ajutorul pentru eczema puiului ei.

Băile cu ovăz pot calma uneori pielea supărată mai bine decât orice alt ingredient cosmetic. Partea cea mai interesantă este că ovăzul conţine şi saponine şi din acest motiv poate curăţa cu blândeţe chiar şi cea mai delicată piele. Fără a fi necesară folosirea săpunului sau a gelului de duş.

Dar să vedem de ce fulgii de ovăz sunt atât de apreciaţi atunci când vorbim de probleme de piele.

Fulgii de ovăz sunt un remediu simplu şi la îndemână pentru tot felul de probleme de piele. De la cele simple ca pielea uscată până la cele mult mai complicate precum adevărate erupţii cutanate.

Metoda cea mai uşoară şi cea mai utilizată pentru calmarea afecţiunilor de piele este baia cu fulgi de ovăz. Aceste băi le recomand şi eu prima dată atunci când e vorba de eczeme, urticarie, înroşirea pielii, mâncărime sau iritaţii. Ovăzul calmează, reduce mâncărimea şi ajută în procesul de vindecare.

Baia cu fulgi de ovăz ajută şi în cazul varicelei reducând şansele ca cei afectaţi să îşi provoace cicatrici prin ruperea bubiţelor caracteristice.

Iritaţiile de piele sunt comune în copilărie. Baia cu ovăz poate opri acutizarea acestor iritaţii şi poate grăbi vindecarea printr-un mecanism foarte simplu.

Ştiai că din ovăz se extrage un ulei vegetal hrănitor, ideal pentru utilizare în produsele cosmetice destinate îngrijirii pielii sensibile?

În timpul unei băi cu fulgi de ovăz acest ulei formează o barieră protectoare la suprafaţa pielii. Atunci când mâncărimea se reduce, automat te scarpini mai puţin şi laşi pielii timp să se refacă. Din acest motiv astfel de băi sunt folositoare în caz de eczeme, arsuri solare, iritaţii de scutec, iritaţii de la căldură sau orice alt tip de inflamaţie a pielii.

Pentru beneficii suplimentare poţi combina fulgii de ovăz cu alte ingrediente precum bicarbonatul de sodiu, sarea Epsom, sarea de magneziu sau diverse uleiuri esenţiale.

Ce este ovăzul coloidal

Este de fapt tot ovăz, dar care a fost măcinat foarte fin pentru ca pielea noastră să îl poată absorbi uşor.

Ovăzul este bogat în beta-glucan care reduce inflamarea pielii, stimulează sinteza de colagen, accelerează cicatrizarea rănilor şi regenerarea ţesutului cutanat. Există studii care au arătat că ovăzul coloidal aderă la piele şi creează o barieră protectoare împotriva iritanţilor în timp ce hrăneşte pielea. Tocmai din acest motiv vei regăsi acest ingredient în câteva dintre produsele Need, precum masca pudră iluminatoare Radiance Superpowder.

Cum să foloseşti ovăzul coloidal pentru a calma pielea

Pentru a vindeca probelemele de piele poţi apela la remedii făcute în casă sau poţi cumpăra diverse produse pe bază de ovăz coloidal care să îţi uşureze mâncărimea. Acest studiu arată că doar un procent de 1% ovăz coloidal este suficient pentru a fi eficient în tratarea eczemelor.

Este foarte uşor şi te costă foarte puţin ca să îţi faci acasă propriul remediu pentru tratarea eczemelor.

Ai nevoie doar de fulgi de ovăz pe care să îi macini fin în robotul de bucătărie sau în râşniţa de cafea. Ţine cont doar de faptul că cu cât este mai fin cu atât este mai uşor de folosit de piele.

Găseşti mai jos indicaţii precise despre cum să îţi faci propriul amestec pentru baie pe bază de ovăz coloidal.

După ce pudra este gata pune-o în cadă şi dă drumul la apă caldă. Dacă nu vrei să stai să cureţi după aceea cada, poţi pune ovăzul într-un săculeţ de pânză şi laşi să curgă apa caldă peste el.

10-15 minute în cadă sunt suficiente pentru a permite pielii să absoarbă tot ovăzul coloidal necesar fără să apară iritaţii suplimentare.

Atenţie! Să nu uităm că apa prea fierbinte poate irita pielea aflată deja în suferinţă şi poate usca şi mai mult pielea deja deshidratată sau sensibilă.
Reţine că deşi aceste sfaturi și tratamente prezentate pot ameliora diverse probleme de piele nu substituie în nici un caz părerea avizată a unui medic. Dacă te confrunţi cu simptome severe este cel mai bine să ceri înainte părerea unui specialist.

Amestec pentru baie

Ingrediente:

2 căni de fulgi de ovăz fini

1 cană de sare Epsom sau sare Nigari (clorură de magneziu)

4 linguri de bicarbonat de sodiu

10 picături de ulei de lavandă (opţional)

Mod de pregătire:

Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie şi se macină până se obţine o consistenţă foarte fină.

Mod de folosire:

Se pune amestecul în cadă, se dă drumul la apă caldă şi se stă în cadă pentru 10-15 minute.

După ce se şterge pielea se aplică o cremă calmantă pe zonele afectate.

Atenţie! Cumpără fulgi fini de ovăz integral, preferabil care au pe ambalaj menţiunea ’fără gluten’ sau ‚gluten free’ mai ales în cazul în care ştii că ai intoleranţă la gluten.

Să nu uităm că eczemele sau alte probleme de piele compromit integritatetea barierei hidrolipidice şi crează porţiuni descoperite în faţa factorilor externi. O barieră afectată este deteriorată şi permite altor lucruri să treacă de ea. Mă refer aici la substanţe posibil iritante sau care pot duce la diverse reacţii alergice.

Cu atât mai mult în cazul pielii aflate în suferinţă este bine să se efectueze un test pe o porţiune mică de piele înainte de folosirea oricărui remediu.

Băile cu fulgi de ovăz sunt un remediu blând recomandat chiar şi în cazul bebeluşilor.

Dacă te confrunţi cu iritaţii de scutec, cu iritaţii de la căldură, cu dermatită sau vrei pur şi simplu să cureţi şi să hidratezi pielea bebeluşului tău fără a folosi săpun sau geluri de duş mult prea agresive, încearcă băile cu ovăz.

Modalitatea este foarte simplă.

Fulgii de ovaz

După ce ai măcinat fin fulgii de ovăz pune-i într-un săculeţ moale de bumbac şi scufundă-l în apa din cădiţă. Pune bebeluşul în apă şi umezeşte-i cu atenţie toată pielea. Insistă pe zonele cu probleme. Aşa cum spuneam mai sus, ovăzul este bogat în saponine care vor îndepărta cu blândeţe impurităţile de pe corp fără a fi necesară folosirea altor agenţi de curăţare.

Dacă vei strânge în pumn săculeţul cu ovăz vei vedea cum se formează o uşoară spumă. Poţi chiar să foloseşti săculeţul pe post de burete de baie, dacă materialul este suficient de moale. Nu uita să speli şi părul bebeluşului în acelaşi fel, mai ales dacă există şi probleme de scalp.

Astfel de băi cu ovăz pot fi făcute zilnic până la vârsta de 6 luni fără a fi nevoie să foloseşti alte produse de curăţare.

Baia cu ovăz va calma mâncărimea şi va normaliza pH-ul pielii.

Tu ai încercat vreodată ovăzul pentru a trata eczeme de piele?  Spune-mi în comentarii care au fost rezultatele.

Photo by amelia burk on Unsplash
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta