3 uleiuri esențiale pentru începători

3 uleiuri esențiale pentru începători

Am invitat-o pe Denice să ne vorbească despre 3 uleiuri esențiale pentru începători. Dacă dorești să o cunoaști mai bine, Denice te invită pe pagina ei de facebook.

autor cu statut de invitat: Denice-Florina Nester

Denice-Florina Nester

În urmă cu doi ani am descoperit uleiurile esențiale. După primele experiențe cu ele am reușit să mă bucur de rezultate extraordinare. Viața mea a parcurs de atunci numeroase schimbări și iată că astăzi, pot scrie despre aceste esențe pure din plante.

Folosite de mii de ani, uleiurile esențiale au dovedit că aduc beneficii și contribuie la îmbunătățirea calității vieții noastre.

Dacă am reuşit să provoc curiozitate şi eşti la un pas de decizia de a le încerca, vreau să îți recomand trei uleiuri pentru început: lămâia, lavanda și menta.

Uleiul esențial de lămâie are foarte multe avantaje și utilizări. Este recunoscut că acesta este uleiul atenției și al concentrării. Din punct de vedere emoțional ajută creierul să se elibereze de oboseala mentală acumulată în timpul zilei. Îmbunătățește starea de spirit. Fiind un puternic agent purificator, uleiul de lămâie purifică aerul și suprafețele. Poate fi folosit şi ca un detergent natural în toată casa. Este recunoscut faptul ca lămâia este eficientă când vine vorba de susținerea sistemului respirator, fiind utilizată cu succes în astm, bronșită, sinuzită etc.

Proprietățile caracteristice uleiului esential de lămâie sunt: antiseptic, antioxidant, stimulant, tonic, digestiv, antibiotic, calmant, imunostimulator.

Deși este un ulei blând se recomandă evitarea expunerii la soare pentru minim 12 ore după aplicarea topică, deoarece face parte din gama uleiurilor fotosensibile.

Un alt ulei drag mie este uleiul esențial de lavandă. Este cel mai folosit din lume. Este prețuit de secole pentru aroma sa inconfundabilă și calitățile de calmare și relaxare. În antichitate, egiptenii și romanii au folosit lavanda pentru baie, relaxare, gătit și ca parfum. Datorită proprietăților sale versatile este  recomandat ca acest ulei sa îl avem mereu la îndemână.

Trebuie să știm că este un puternic antiinflamator cu multiple întrebuințări. Începând cu tratarea iritațiilor și arsurilor de pe piele, până la ameliorarea durerilor articulare și chiar eliminarea migrenelor. Proprietățile cele mai cunoscute sunt: antihistaminic, sedativ, antidepresiv, antibacterial, calmant, diuretic, regenerativ, expectorant.

Uleiul de lavandă face parte din categoria uleiurilor care pot fi folosite pe piele în anumite situații mai grave, cum ar fi în cazul arsurilor. Să nu uităm că deşi este un ulei mult mai blând se recomandă ca mai ales pentru copii, bebeluși și persoanele cu pielea sensibilă să fie diluat corespunzător cu un ulei vegetal înainte de aplicarea topică.

Al treilea ulei esenţial din lista mea este cel de mentă. E cel mai căutat ulei, fiind pentru organism ca o infuzie de energie proaspătă. Menta cunoscută sub denumirea de Peppermint este un hibrid și a fost descris pentru prima dată de către Carl Linneaus în 1753. Conținutul ridicat de mentol îl face să fie cel mai bun ulei esențial de mentă.

Benefic în cazul durerilor articulare, a tulburărilor digestive, a migrenelor, uleiul esențial de mentă învigorează în același timp corpul, mintea și spiritul. Ajută să te relaxezi. Proprietățile de top sunt: analgezic, revitalizant, antibacterial, stimulator, expectorant, antidepresiv, antiseptic.

Trebuie să mai știm că uleiul de mentă, ca și cel de lavanda au calitatea de a calma atunci când le folosim în cantități mici. Pot deveni puternic stimulante când sunt folosite în cantități mari.

Mai jos, vă propun câteva dintre numeroasele ”rețete” pe care le putem pregăti cu aceste trei uleiuri:

  1. Pentru atenție, memorie și concentrare: puneți in difuzor 3 picături de ulei esenţial de mentă și 2 picături de ulei esential de lămâie.
  2. În cazul durerilor de cap lavanda și menta fac echipă bună: cu 1 picătură de ulei esențial de lavandă și 1 picătură ulei esențial de mentă într-o lingură de ulei vegetal purtător ne masăm fruntea, ceafa, umerii și în spatele urechilor.
  3. Pentru un somn odihnitor puneți 1 picătură de ulei esenţial de lavandă pe pernă.
  4. Pentru beneficiile în cazul alergiilor recomand un trio de uleiuri esentiale: pentru varianta cu difuzare folosiți 2 picături de ulei esential mentă, 2 picături de ulei esential de lămâie și 2 de ulei esential de lavanda, de 2 ori pe zi.

Acestea fiind spuse, vă doresc decizii și alegeri înțelepte!

În ceea ce priveşte modul de folosire în siguranţă al uleiurilor esenţiale, sursa cea mai completă este Robert Tisserand, Rodney Young, „Essential Oil Safety”, a-2a ediţie, 2014 și site-ul tisserandinstitute.org.

Disclaimer

 Informațiile din acest articol sunt prezentate doar în scop educațional și informativ și NU constituie o bază de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problemă medicală sau de sănătate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problemă de sănătate vă recomandăm să consultați un medic.
Aceste informații fiind destinate scopului educațional pot să nu fie complete și reprezintă o sinteză.

Foto de jcomp pe Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta