Am hotărât să scriu un articol DIY cum să parfumezi casa în mod natural, pentru că fiecare dintre noi vrea să se întoarcă acasă, într-o atmosferă primitoare și să fie întâmpinat de un miros frumos. Un parfum plăcut aduce un plus de caracter și face spațiul mai primitor.
Știai că produsele pe care le foloseai până acum pentru parfumarea casei îți pot face mai mult rău decât bine? Ca să nu mai vorbim de faptul că ajung să coste destul de mult! Deși reclamele te fac să crezi contrariul acestea sunt printre cele mai toxice produse pe care le poți cumpăra. Dintre ingredientele pe care le conțin amintesc compușii organici volatili COV, substanțe iritante care pot provoca reacții alergice, dureri de cap, oboseală, probleme respiratorii etc. În acest articol găsești mai multe informații. Este cumva ironic faptul că tocmai produsele folosite pentru împrospătarea aerului din locuințe conțin astfel de compuși periculoși.
Vrei să afli cum să procedezi pentru a-ți împrospăta casa fără a apela la substanțele toxice din comerț? Îți propun în continuare 10 modalități ușoare, DIY (do it yourself), iar partea cea mai frumoasă este că poți controla ce combinații de arome să folosești și cât anume.
1. Primul pas și cel mai la îndemână este să aerisești casa zilnic, indiferent de temperaturile de afară. Aerul proaspăt va înlătura mirosurile neplăcute care stagnează prin colțuri și în plus te ajută fizic și psihic:
- întărește sistemul imunitar
- oxigenează țesuturile
- ne face mai veseli
- îmbunătățește atenția și nivelul de energie
- îmbunătățește somnul
- reduce stresul și depresia etc.
Așa că deschide ferestrele și lasă aerul să intre indiferent de anotimp.
Știai că în Japonia există o practică numită Shinrin-yoku care presupune plimbări prin pădure în scop terapeutic? Despre beneficii poți citi mai mult în acest studiu.
Pentru momentele în care vremea urâtă de afară nu te îmbie să scoți nasul din casă îți propun câteva moduri prin care să-ți înveselești casa și starea de spirit cu ajutorul naturii/uleiurilor esențiale.
2. Cea mai simplă modalitate este să folosești un difuzor de uleiuri esențiale.
Se găsesc cu ușurință pe internet, așa că nu îți va fi greu să găsești unul care să se încadreze în orice buget. Avantajul este că poți folosi uleiurile esențiale preferate sau poți experimenta mereu cu noi amestecuri.
Cum alegi un difuzor?
Cele mai recomandate sunt difuzoarele cu ultrasunete. Acest tip de difuzor folosește o frecvență electronică care va desface particulele de ulei esențial în microparticule ce vor fi apoi dispersate în aer sub forma unui abur rece fin. Acestea păstrează toate propietațile uleiurilor esențiale. In alegerea difuzorului nu ține cont numai de cost. Este important ca difuzorul ales să fie ușor de curățat și de întreținut, să aibă un timer care să îi permită să elibereze uleiul esențial în funcție de preferințele tale și să se oprească din funcționare atunci când rămâne fără apă.
3. Lumânări din ceară de albine nealbită DIY.
Lumânările din ceară au un miros plăcut de miere de albine și ajută și la purificarea aerului neutralizând praful, alergenii și toxinele din încăperi. Dacă iți place să meșterești îți poți face propriile lumânări.
Ai nevoie de:
- recipiente
- fitil din bumbac sau din lemn
- ceară curată de albine
Ca și recipient poți folosi diverse vase de prin casă. Cu siguranță ai salvat borcănașe interesante, ambalaje din sticlă pe care nu te-ai îndurat să le arunci (ca cele de la produsele NeedCosmetice), sau cești desperecheate. Fitile din bumbac și capse metalice, sau fitil din lemn găsești pe internet, iar ceara de albine o găsești în piață la producatorii de miere de albine. Eu am cumpărat de aici, iar aici găsești un tutorial ușor de urmat.
Dacă nu te simți destul de îndemânatică, îți propun lumânările din ceară de albine realizate de Magia Lumânărilor.
4. Parfumant de cameră DIY cu bețișoare din ratan.
Probabil că ești familiarizată cu parfumantele de cameră cu bețișoare din ratan, prezente pe toate rafturile cu produse pentru casă. Nu mai vorbesc despre cât de sănătoase sunt, extrem de simple de făcut și te vor costa mult mai puțin.
Vei avea nevoie de:
- Un recipient cu gât îngust sau o sticlă. Nu le recomand pe cele din plastic atunci când folosești uleiuri esențiale, iar dacă sticla este închisă la culoare e și mai bine.
- Bețișoare din ratan. Sunt cele mai indicate pentru că sunt destul de poroase ca să permită uleiului din recipient să urce pe ele. Cele din bambus, folosite pentru frigărui, sunt prea dense și mirosul nu va fi la fel de puternic, dar pot fi folosite și ele.
- Un ulei purtător ușor cu miros neutru: ulei din sâmburi de struguri, ulei de migdale rafinat, ulei de șofrănel. Se găsesc la orice plafar și nu sunt foarte scumpe. Cea mai ieftină este varianta rafinată. Uleiul de floarea soarelui este prea gras, iar cel de măsline are un miros pregnant.
- Uleiuri esențiale pure. Te sfătuiesc să cumperi doar uleiuri esențiale de calitate. Sunt mai scumpe, dar fiind concentrate vei folosi o cantitate mai mică și vor ține mai mult timp.
Cum ansamblezi difuzorul:
- Măsoară aproximativ 60 ml de ulei purtător și toarnă-l în recipientul ales
- Adaugă 30-35 picături din uleiul esențial ales
- Amestecă bine uleiurile cu un bețișor sau zbate recipientul
- Pune 7-8 bețișoare de ratan în amestec. După o oră întoarce bețele.
- Amestecă regulat uleiul din recipient și întoarce bețele o dată la câteva zile
- După o lună va trebui să completezi cantitatea de ulei dispersată, urmează aceeași pași și adaugă uleiul purtător necesar și uleiurile esențiale
- Bețele vor trebui și ele înlocuite constant probabil o dată pe lună, atunci când devin saturate cu ulei
Pentru acest parfumant de cameră poți folosi orice ulei esențial dorești sau îți poți crea propriul amestec. Eu îți propun un amestec pentru sezonul ce urmează:
“Plăcintă cu mere”:
- 10 picături ulei esențial de scorțișoară
- 10 picături ulei esențial de cuișoare
- 5 picături ulei esențial de nucșoară
- 10 picături ulei esențial de ghimbir.
5. Tablete dezodorizante DIY cu bicarbonat de sodiu.
Sunt foarte ușor de făcut și sunt eficiente în eliminarea mirosurilor neplăcute din diverse zone ale casei: baie, coșul de gunoi, coșul cu scutecele murdare ale bebelușului, cutia cu nisip a pisicii etc.
Vei avea nevoie de:
- O cană de bicarbonat de sodiu
- Aproximativ 4 linguri de apă
- Uleiuri esențiale- 20-30 de picături
- Forme din silicon precum cele pentru brioșe
Instrucțiuni:
- Pune bicarbonatul într-un vas și începe să adaugi apa, câte o lingură o dată. Oprește-te atunci când amestecul are consistența nisipului ud. Dacă strângi puțină compoziție în mână aceasta trebuie să își păstreze forma.
- Adaugă uleiul esențial și amestecă bine. Folosește câte picături de ulei vrei, în funcție de cât de puternic vrei să fie mirosul
- Presează bine amestecul în forme (ajută-te de dosul unei linguri) și lasă-l să se usuce peste noapte. A doua zi scoate cu grijă tabletele, lasă-le încă o zi la uscat și depozitează-le într-un recipient care se închide etanș pentru a nu absorbi umiditate.
- Poziționează câte o tabletă în zonele în care vrei să elimini din mirosurile neplăcute
Pentru acest proiect eu am folosit ulei esențial de grepfruit.
6. Soluție universală de curățat DIY cu lămâie și lavandă.
Pentru o sticlă de 500ml vei avea nevoie de:
- O cană de apă
- O cană oțet alb
- 30 picături ulei esențial de lămâie
- 10 picături ulei esențial de lavandă
Instrucțiuni:
- Adaugă uleiurile esențiale și oțetul în sticlă și amestecă bine.
- Adaugă apa și amestecă din nou.
Mod de folosire:
- Zbate bine sticla înainte de fiecare folosire și pulverizează amestecul pe suprafața dorită.
- Șterge cu o cârpă moale.Despre eficacitatea oțetului în lupta cu bacteriile poți afla mai multe informații în acest studiu.
7. Spray de cameră DIY.
O altă modalitate naturală eficientă pentru împrospătarea aerului este folosirea unui spray de cameră pe bază de apă și uleiuri esențiale.
Pentru o sticlă de 100 ml vei avea nevoie de:
- 1 recipient din sticlă de 100 ml cu capac cu pulverizator, preferabil de culoare închisă. Poți recicla una din sticlele de la produsele cosmetice cum sunt apele florale.
- 1 lingură de săpun lichid ecologic sau glicerină
- 2-3 linguri de alcool pur
- 50-90 picături de ulei esențial. Folosește un singur ulei sau amestecul tău preferat și adaugă picături în funcție de cât de puternic vrei să fie mirosul. Testează până vei fi mulțumită.
- apă suficientă ca să umpli sticla, preferabil distilată, dar poți folosi și apă plată
Instrucțiuni de ansamblare:
Pune uleiul esențial, săpunul și alcoolul în recipient. Amestecă bine și adaugă apă suficientă cât să umpli sticla. Agită înainte de fiecare utilizare. Poți pulveriza în aer, cu atenție să nu dai pe piele sau în ochi, sau poți parfuma canapeaua, perdelele, lenjeria de pat. Uleiurile esențiale pure nu pătează! Eu îți propun amestecul meu preferat de uleiuri esențiale pentru toamnă:
Spiced Citrus:
- 45 picături ulei esențial de portocală dulce
- 30 picături de ulei esențial de scorțișoară
- 15 picături de ulei esențial de cuișoare
8. Adaugă uleiul esențial preferat pe conuri de brad.
Adună conuri de brad, așează-le la vedere pe un platou frumos și picură 1-2 picături de ulei esențial pe fiecare con.
9. Lumânări parfumate.
Sunt sigură că ai folosit de multe ori lumânări parfumate pentru a-ți împrospata aerul din locuință. Probabil că nu ai idee însă de cât de toxice pot fi acestea.
Pentru alternative sănătoase îți recomand lumânările naturale realizate din ceară de palmier, de soia sau din ceară de albine, colorate cu pudre minerale și parfumate cu uleiuri esențiale.
În ultimul timp se găsesc destul de ușor pe internet. Dar dacă îți place să te implici în diferite proiecte DIY, poți să îți faci propriile lumânări pornind de la tutorialul de mai sus.
10. O altă alternativă DIY sănătoasă sunt florile parfumate, proaspete sau uscate.
Cine nu cunoaște mirosul crinilor, al trandafirilor sau al lavandei? Pentru un miros de lavandă valabil tot anul îți recomand însă săculeții cu lavandă sau pernele decorative umplute cu lavandă. Răspândește-le prin toată casa pentru o atmosferă relaxantă! Cu săculeți mici cu lavandă și săpunuri naturale parfumate cu uleiuri esențiale, realizate manual, îți poți parfuma dulapurile, hainele și așternuturile. Din când în când poți picura pe săculeți ulei esențial de lavandă pentru a împrospăta mirosul.
Sunt sigură că printre toate aceste proiecte vei găsi unul pe placul tău. Rămâne doar să găsești combinația de uleiuri esențiale care să te bine dispună. Cu o simplă căutare pe internet vei găsi numeroase idei interesante.
Dacă mai știi alte trucuri DIY pentru împrospătarea atmosferei te aștept să lași un comentariu mai jos.
Spor la meșterit!
Foto de Alisa Anton pe Unsplash