fbpx

Soare, insecte și uleiuri esențiale

soare

 Folosim uleiuri esențiale odată cu apariția vremii calde, când crește exponențial și timpul petrecut afară. Ne bucurăm de soare și de natură până în momentul în care încep să ne dea târcoale insectele.

Dacă nu vrei să folosești spray-urile convenționale pline de chimicale și ești în căutarea unei alternative naturale, există uleiuri esențiale capabile să învingă supărătoarele insecte.

 Nu toate uleiurile esențiale sunt însă eficiente. Conform datelor adunate de mine până în acest moment sunt doar câteva cu adevărat folositoare. Singurul dezavantaj este că se evaporă destul de repede de pe piele. Din această cauză trebuie să reaplici produsul la fiecare oră. Consider însă că acesta este doar un mic inconvenient față de multiplele avantaje.

 În articolul de față am ales să vorbesc doar despre uleiurile esențiale sigure pentru întreaga familie. Știm cu toții că în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează și a copiilor mai mici de 2 ani, trebuie să acordăm o atenție sporită atunci când folosim uleiuri esențiale.
 • Citronela (Cymbopogon winterianus) este unul dintre cele mai utilizate uleiuri împotriva țânțarilor. Cine nu a folosit lumânări cu citronela pentru a ține la distanță țânțarii în serile de vară?
 • Eucaliptul citronat (Eucalyptus citriodora) este un ulei extras dintr-un copac originar din Australia. Se remarcă prin conținutul ridicat, în procent de 85% de citronellal, o componentă comună uleiurilor esențiale de citronela și geraniu. Este eficient atât împotriva țânțarilor cât si a căpușelor. Față de alte uleiuri esențiale se evaporă mai greu de pe piele.
Într-un studiu publicat în 2010 de American College of Healthcare Sciences, a fost demonstrată eficiența acestui ulei în fața altor ingrediente naturale folosite împotriva țânțarilor. (sursă) 
 • Cedrul de Atlantica (Cedrus atlantica) –îl găsești aici– protejează împotriva mai multor feluri de insecte: țânțari, căpușe, furnici, molii. În 2011 și 2014 au fost efectuate studii care au demonstrat clar eficiența acestui ulei. Dacă ai animalele de companie, constituie o alternativa sănătoasă la produsele din farmaciile veterinare, întrucât ține la distanță și puricii. În plus, calmează pielea fiind de un real ajutor în cazul mâncărimilor. Trebuie aplicat însă zilnic pe blana animalelor, de preferat cu ajutorul unui spray. (sursă) 
 • Geraniu Bourbon (Pelargonium roseum) ține la distanță țânțarii și căpușele, în plus are proprietăți cicatrizante și de reînnoire celulară, ajutând la vindecarea rănilor. (sursă)  
 • Lavanda (Lavandula angustifolia) –îl găsești aici– calmează arsurile, mușcăturile de insecte și diverse alte iritații ale pielii. Este eficientă în special împotriva țânțarilor. (sursă) 
 • Tea tree (Melaleuca alternifolia) –îl găsești aici– este un ulei absolut minunat care a fost studiat intensiv de-a lungul timpului. Are proprietăți antimicrobiale, antifungice și antiinflamatoare, fiind toxic pentru multe insecte. (sursa1)  (sursa2)

​ Pe lângă uleiurile enumerate, mai sunt câteva care ar putea fi amintite precum uleiurile de lemongrass, mentă (îl găsești aici), bergamotă, eucalipt, busuioc, rozmarin, dar am decis să le exemplific doar pe cele considerate sigure pentru copii și mame care alăptează.

 Trebuie subliniat însă faptul că în cazul copiilor mai mici de 2 ani este recomandat a se evita aplicarea acestora direct pe piele. Alegeți în schimb să le pulverizați, diluate, pe hainele copiilor. La fel ar trebui procedat și în cazul femeilor care alăptează și a celor însărcinate, mai ales în primul trimestru de sarcină.

 Dacă vă hotărâți să vă faceți propria soluție împotriva insectelor aveți nevoie de câteva uleiuri din cele enumerate, de apă sau de un ulei în care să le diluați și de un recipient potrivit.

 Deși prețurile uleiurilor esențiale de calitate sunt destul de ridicate merită să faceți investiția. Au un termen de valabilitate destul de lung și pot fi folosite în numeroase rețete pe lângă casă, mai ales dacă preferați produsele cosmetice handmade și sunteți amatori de DIY. Pe internet se găsesc numeroase rețete folositoare din care să alegeți.

 În ce privește procentajul de diluare, acesta variază între 1% și 3%, în funcție de modul de folosire. Dacă produsul final se adresează copiilor sub 2 ani sau femeilor însărcinate, este bine să nu depășiți 1%. Pentru copiii mai mari și pentru adulți folosiți o rație de 2% în cazul în care le veți amesteca cu apă și undeva spre 3% dacă folosiți un ulei purtător. Dacă veți folosi varianta a doua, alegeți ca și ulei vegetal purtător, unul ușor, preferabil organic, care intră repede în piele: ulei de migdale, de caise, de jojoba, de struguri.

 DIY spray repelent pentru insecte

 Ingrediente:
 • un recipient de 100ml. Preferabil din sticlă, deoarece uleiurile esențiale pot elibera substanțe nocive din ambalajele de plastic
 • o linguriță de săpun lichid organic- vă ajută la amestecarea uleiurilor cu apa și la fixarea acestora de piele sau de haine
 • 3-5 linguri de alcool sau de oțet din mere(opțional) – ajută la dispersia uleiurilor în apă
 • apă plată sau o apă florală la alegere
 • 20-40 picături de ulei esențial la alegere din lista de mai sus. Poți folosi un singur ulei sau un mix de uleiuri esențiale în funcție de preferințe.
 Mod de lucru:

 Adaugă în recipient săpunul și alcoolul, apoi uleiurile esențiale. Amestecă bine și așteaptă puțin până acestea se dispersează uniform. Adaugă apa și amestecă cu putere.

 Sticla se depozitează în frigider când nu e folosită. Se agită energic înainte de fiecare utilizare.

 În cazul în care preferi un ulei repelent procedura este asemanatoare. De această dată nu va mai fi nevoie de săpun și de alcool. Adaugă uleiurile esențiale în sticlă, toarnă deasupra uleiul purtător și câteva picături de vitamina E pentru a întârzia râcezirea uleiului și a prelungi astfel viața amestecului.

Amestecă energic înainte de fiecare folosire. Încearcă să nu lași amestecul în bătaia directă a razelor solare. Nu este nevoie să îl țineți la frigider fiind suficientă depozitarea într-un loc răcoros.

 Dacă nu te simți în stare să-ți pregătești singură un astfel de amestec sau pur și simplu nu ai timp, vizitează magazinul nostru. De azi sunt disponibile soluțile repelente pentru insecte marca NeedCosmetice. Sunt ușor de folosit și de reaplicat la nevoie, chiar și în cazul copiilor: 

​​ uleiuri esențialeDacă intenționezi să petreci cât mai mult timp în aer liber vara aceasta, la soare, nu uita să folosești protecție solară. Bea multă apă și să evită expunerile în orele de vârf. Soarele ne face bine, dar cu măsură!

 Atenționare specială în cazul uleiurilor esențiale din citrice, precum uleiul de bergamotă, uleiul de portocale, uleiul de lămâie, uleiul de grapefruit. Acestea sunt fotosensibilizante și nu ar trebui folosite pe timpul verii, mai ales în cazul în care urmeaza să te expui la soare imediat după aplicare. Verifică întotdeauna dacă produsele pe care le  folosești în mod frecvent conțin aceste uleiuri.

Vă doresc cât mai multe zile cu soare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =