fbpx

Rutina cosmetică zilnică

rutina cosmetică

Pentru  ca pielea ta să beneficieze din plin de substanţele active incluse în produsele cosmetice, trebuie să te asiguri în primul rând că ţi-ai stabilit corect tipul de ten şi apoi trebuie să-ţi construieşti rutina cosmetică zilnică de îngrijire potrivită acestuia.

Baza pentru rutina cosmetică de îngrijjire o reprezintă curăţarea, hidratarea şi protejarea pielii de radiaţiile solare. Consider că aceste 3 tipuri de produse cosmetice nu ar trebui să lipsească din trusa nici unei persoane. La acestea se adaugă produse pentru rezolvarea problemelor de piele cu care te poţi confrunta la un moment dat.

Rutina cosmetică zilnică se construieşte treptat, în timp,  prin încercări. Trebuie adaptată stilului de viaţă şi preferinţelor personale. Nu trebuie să devină o corvoadă, din contra, trebuie să-ţi facă plăcere şi să te bucuri de momentele de răsfăţ pe care eşti datoare să ţi-i le acorzi zilnic.
 Orice program de îngrijire trebuie să înceapă cu o curăţare temeinică, atât dimineaţa cât şi seara. La începutul zilei este suficient un produs delicat, uşor de folosit, de tipul celor solubile în apă, sau o soluţie micelară. Seara, pentru că pielea este mult mai încărcată cu machiaj, exces de sebum şi alte impurităţi, este indicată o curăţare mai amănunţită, de preferat în doi paşi:

1. Începe cu un ulei demachiant. Este eficient în îndepărtarea oricărui tip de machiaj, chiar şi cel rezistent la apă. Acesta poate fi folosit în 2 moduri:

  • fie torni în palme o cantitate suficientă de ulei pe care îl masezi uşor pe toată faţa, insistând în zona ochilor. După, clăteşti ajutându-te de un prosop sau de dischete demachiante umezite bine cu apă caldă (atenţie, nu fierbinte!),
  • fie aplici uleiul în cantitate mică pe dischete demachiante umezite cu apă caldă sau apă florală aleasă în funcţie de necesităţi. Ștergi uşor faţa şi repeţi operaţiunea până ce dischetele rămân curate.
 Sfat: în zona ochilor foloseşte mişcări extrem de blânde. Îndepărtează machiajul de la colţul exterior al ochiului către cel interior. Pe restul tenului aplică aceaşi tehnică de curăţare, de la exterior către interior. Masează uleiul pe piele cu buricele degetelor folosind mişcări circulare. Șterge impurităţile cu prosopul sau cu dischete demachiante de la exterior, de la baza părului, către interiorul feţei, fără să agresezi pielea.

2. După demachiere foloseşte acelaşi produs pe care l-ai folosit şi dimineaţă. În felul acesta te asiguri că îndepărtezi eficient toate rezidurile acumulate peste zi. Astfel pregăteşti tenul pentru a absorbi eficient toate substanţele nutritive şi reparatoare cu care alegi să-l răsfeţi înainte de culcare.

După curăţare, pasul următor este hrănirea şi hidratarea.

 Produsul folosit se alege în funcţie de tipul de ten şi de momentul aplicării:

Dimineaţa sunt de preferat formulele uşoare, care se aborb imediat în piele. Seara putem apela la produse cu un conţinut mai mare de uleiuri şi de ingrediente bogate în principii active, care pot susţine procesul de reparare al pielii.

  • Tenul sensibil trebuie hrănit cu ingrediente care au ca principal scop calmarea pielii. Atenție, deci, la produsele care conţin iritanţi: alcool, conservanţi, coloranţi, parfumuri sintetice etc.
  • Tenul uscat are nevoie de o cremă bogată în substanţe emoliente. Pentru astfel de creme eu prefer să aleg ca bază untul de shea. Nu recomand uleiul de cocos pentru că datorită structurii sale chimice este tolerat de foarte puţine persoane. Nu recomand nici untul de cacao, pentru efectul ocluziv asupra pielii. Mă refer aici strict la aplicarea acestora pe ten, nu şi pe corp unde pot fi folosite fără restricţii.
  • Tenul mixt este mai greu de mulţumit. Va fi nevoie de un produs bine formulat care să ţină în balanţă zonele cu exces de sebum şi să hidrateze suficient restul feţei.
  • Tenul gras are nevoie de produse foarte uşoare. Eventual, un toner echilibrant aplicat dimineaţa poate fi suficient peste zi. Seara se folosesc produse hidratante (nu emoliente) şi diverse seruri.
 Dimineaţa, înainte de a aplica fondul de ten, dacă folosesti, nu uita de protecţia solară. Ai văzut efectul radiaţiilor solare asupra pielii? Dacă nu, te invit sa vizionezi acest scurt material video.

 Seara, pe lângă paşii enumeraţi mai sus, se mai pot include în rutina cosmetică câteva produse specifice, necesare afecţiunilor tale sau care pot îmbunătăţi aspectul tenului:

  • Exfolianţi pe bază de acizi  AHA si BHA, aleşi în funcţie de tipul de ten.
Acizii din fructe AHA sunt mai eficienţi pentru tenul uscat, iar acidul salicilic este indicat în special tenului gras, acneic. Nu uita că aceştia se aplică pe tenul curat şi uscat. Nu se folosesc în acelaşi timp pentru că acţionează eficient la un pH specific (aplică-i în zile diferite dacă te hotărăşti să-i foloseşti pe amândoi) şi aşteaptă 15 minute înainte de a aplica un produs hidratant după exfoliere. Protecţia solară este obligatorie în cazul în care foloseşti astfel de produse.
  • Tratamente cu aplicare locală.
Aici mă refer în special la tratamente pentru tenul acneic cum sunt cele prescrise de medicul dermatolog sau cum este 5.8 S.O.S. Acnee, dacă preferi alternative 100% naturale, fără efecte adverse.
  • Seruri cosmetice sau doze superconcentrate în substanţe active.
În această categorie includ:
– produsele pentru estomparea petelor, cu efect de albire dintre care le amintesc pe cele cu conţinut ridicat de vitamina C,
-complexele de vitamine,
-serurile bogate în lipide care ajută la repararea barierei hidrolipidice.
Toate sunt formule foarte uşoare, în general pe bază de apă, gândite să penetreze adânc structurile celulare. Ele fac adevărate minuni în timpul somnului, atunci când pielea îşi foloseşte toate resursele în procesul de regenerare cutanată
rutina cosmetică
Un alt produs pe care îl recomand a fi introdus în rutina cosmetică, pe care eu îl folosesc oricând simt nevoia, este apa florală sau hidrolatul. Este delicată. Se poate alege în funcţie de nevoile de moment şi se poate aplica de mai multe ori peste zi, mai ales când este cald. Apele florale se pot folosi pe post de toner, după curăţarea tenului, deoarece au un pH destul de scăzut şi ajută la echilibrarea ph-ului pielii. Pot ajuta în tratarea diverselor afecţiuni: mâncărimi, roşeaţă, eczeme, pişcături de insecte etc. Apa de neroli şi cea de trandafiri de Damasc au pe lângă proprietăţi şi un miros floral subtil care parfumează plăcut pielea.
 Indiferent de produsele pe care alegi să le foloseşti urmăreşte cu atenţie efectele pe care acestea le au asupra tenului tău. Învaţă să-ţi cunoşti pielea şi nevoile ei reale. Indiferent de cât de bine este formulat un produs este posibil ca unele ingrediente să nu fie acceptate de piele. În acest caz va trebui să renunţi la el. Nu te descuraja, trebuie doar să înţelegi că îmbunătăţirea aspectului cere timp.
 Cu puţină rabdare şi multă încredere în tine vei reuși să îți construiești rutina cosmetică și vei obţine rezultate pe măsura aşteptărilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − thirteen =