fbpx

Protecție antipoluare – noutăți în materie de cosmetice

Protecție antipoluare
 Dacă urmărești cu atenție noutățile din domeniul produselor cosmetice probabil ai auzit deja de cosmeticele care oferă pielii protecție antipoluare.
Există numeroase studii precum cel de aici care atestă importanța folosirii unor astfel de produse ce asigură protecție antipoluare, mai ales în cazul în care locuiești într-o zonă urbană puternic afectată.
 La prima vedere explicația este destul de simplă. Dacă locuiești într-un oraș mare sunt șanse destul de mari ca imediat cum ieși din casă să recunoști semnele: fum, mirosuri neplăcute, particule de mizerie, praf, polen etc. Acestea provin de la incendii, fabrici, autovehicule, șantiere, motoare etc. Este posibil ca toate acestea să nu fie mereu la fel de evidente, dar ocazional iți poți simți pielea uleioasă, lipicioasă sau deosebit de încărcată cu mizerie.

 Poluarea aerului constă preponderent din praf fin, un amestec de particule solide şi lichide caracterizate prin dimensiunile reduse ale acestora. Principala sursă de praf fin este arderea combustibilului în scopuri industriale şi traficul. Compoziţia prafului este extrem de schimbătoare şi poate fi asociată următorilor componenți:
 • dioxidul de sulf,
 • monoxidul de carbon,
 • oxizii de azot
 •  reziduuri rezultate în urma arderii de hidrocarburi
 • VOC- compuși volatili organici
 • NOx
 • Pesticide etc
 Pentru sănătate cel mai nociv praf este cel alcătuit din particule cu diametrul de mai puţin de 10 microni, cunoscute sub denumirea de PM10. Circa 60% din PM10 este format din particule de tip PM2.5, cu diametrul sub 2.5 microni. Studiile sugerează faptul că particulele PM 2.5 aderă la piele, iar chimicalele se amestecă cu sebumul și formează un strat toxic peste epidermă.

 Ce face concret poluarea asupra pielii?

 • Activează probleme preexistente: eczemă, acnee, depigmentări
 • Accelerează îmbătrânirea prematură prin inhibarea efectului protector al antioxidanților
 • Afectează buna funcționare a barierei hidrolipidice. Ozonul din atmosferă oxidează lipidele care intră în componența barierei și astfel aceasta nu-și mai poate îndeplini rolul protector. Rezultatul: piele deshidratată și incapabilă să elimine toxinele.
 • Stresul indus de poluare duce și la iritații, înroșire, sensibilitate ridicată
Există numeroase surse de poluare, însă pielea deține doar câteva mecanisme pentru protecția antipoluare. Acestea sunt alese în funcție de efectele apărute în urma prezenței acestor invadatori și de modalitățile în care aceștia acționează. Vorbim astfel de 4 grupe principale care influențează direct procesul de îmbătrânire:
 • radicalii liberi
 • agenții inflamatori
 • microbii și virușii
 • anumite chimicale care activează receptorul AHR (aril hidrocarbon)protecție antipoluare, radicalii liberi
 Radicalii liberi apar datorită expunerii prelungite la razele UV, la VOC (compuși volatili organici) și la particulele aflate în suspensie în mediile poluate. Neutralizarea radicalilor liberi se face în principal prin includerea în cremele cosmetice a antioxidanților. Așa cum am mai scris și aici principalii antioxidanți folosiți sunt : vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, extractul de ceai verde, extractul de rozmarin etc. Pentru ca un produs cosmetic să fie eficient este indicat ca acesta să conțină mai mulți antioxidanți, nu doar unul singur, chiar dacă acesta e folosit în cantitate mare. Dacă vrei să afli cum acționează pielea în lupta cu radicalii liberii te invit să citești și aici.
 În prezența agenților inflamatori citochinele sunt cele care trag semnalul de alarmă. Ele au rolul important  de a transmite informații între celulele sistemului imunitar și intervin atât în mecanismele inflamației cât și în apărarea contra agenților infecțioși. Practic, în zona respectivă, crește fluxul de sânge, capilarele devin mult mai permeabile și sunt trimise celule albe, iar locul poate arăta rosu, inflamat și fierbinte. Același răspuns este posibil și în cazul în care pielea urmărește să neutralizeze diverși viruși sau bacterii care pun în pericol integritatea barierei hidrolipidice (LE: poți afla mai multe despre bariera hidrolipidică aici).
 Spre deosebire de ceilalți 3 agenți declanșatori despre care am vorbit mai sus, receptorul AHR  este mai greu de activat întru-cât acesta activează în straturile mai profunde ale pielii. Rolul său este acela de mediator al toxicității induse de diverse substanțe chimice. Este într-adevăr mai greu pentru aceste substanțe să străbată toate straturile pielii, dar tocmai aici intervine rolul cosmeticelor. Practic ele trebuie să împiedice poluarea să ajungă în profunzimea pielii.

 Concret, ce ar trebui să faci?

 Să te muți în mijlocul unei păduri?
 Nu cred că e o soluție viabilă pentru cei mai mulți dintre noi.
 Varianta cea mai simplă:

 Pasul 1. Curăță

Cel mai important pas pentru protejarea tenului este îndepărtarea impurităților și toxinelor adunate peste zi cu o formulă adecvată. Aceasta trebuie să curețe eficient și totuși să fie suficient de delicată cu pielea astfel încât să nu usuce și să nu afecteze bariera hidrolipidică. Eu îți propun demachiantele noastre pe bază de uleiuri aici si aici. Sunt bogate în antioxidanți și reușesc  să curețe porii în profunzime. Seara, după demachiere, poți continua cu gelul de curățare. Vei avea rezultate peste așteptări în cel mai scurt timp.

 Pasul 2. Exfoliază

Acizii din fructe și acidul salicilic îndepărtează eficient rezidurile de poluare de pe piele și încurajează reînnoirea celulară. Nu exagera însă! Folosește-i cu măsură, atât cât îți permite tipul de ten. Aplicații în exces pot duce la o sensibilizare a pielii, făcând-o vulnerabilă în fața factorilor de poluare. Poți încerca soluția exfoliantă cu 2% BHA de la NeeD.

 Pasul 3. Hidratează

Aplică o crema hidratantă bogată în ingrediente identice pielii care va susține eficient activitatea barierei hidrolipidice. În Magazinul NeeD găsești crema potrivită tenului tău. Despre aceste ingrediente reparatoare (ceramide, colesterol, acizi grași, acid hialuronic, glicerină, sodium PCA, lecitină etc.) și rolul lor voi vorbi într-un articol viitor.

 Pasul 4. Hrănește

Aplică regulat, pe lângă crema hidratantă și seruri mult mai concentrate în substanțe active. Acestea vor întări și vor ajuta pielea să lupte cu toxinele și factorii agresivi din atmosferă.
Complexul de multivitamine A+B+C+E 4.7 (pentru ten uscat/sensibil/matur) și 5.6 (pentru ten normal/mixt/gras) sunt o sursă importantă de antioxidanți, iar 2.1 Elixirul Antiage luptă cu deshidratarea provocată de poluare, hrănind straturile inferioare cu humectanți puternici precum acidul hialuronic și ureea.
Nu uita de protecția solară!

 Aceste creme funcționează cu adevărat?

 Este o întrebare bună cu un răspuns destul de complex. După cum ai văzut din punctele atinse în acest articol putem afirma fără să greșim că orice cremă care îndeplinește câteva cerințe poate asigura protecție antipoluare minimă:
 • protecție UV
 • ingrediente cu rol anti-inflamator
 • antioxidanți
 Realitatea este puțin mai complicată, dar pe scurt ideea ar fi că aplicând o rutină corectă ca cea de mai sus poți lupta cu efectele poluării (aplicând astfel o protecție antipoluare).
Recomand însă multă atenție în alegerea produselor cosmetice. Evită conservanții și alte ingrediente chimice puternic iritantante, acordă atenție deosebită ambalajelor, pentru că lumina și aerul distrug toate ingredientele benefice precum antioxidanții și caută formule blânde. Te asiguri astfel că nu supui pielea unui stres în plus fâcând-o să acționeze inutil împotriva unor ingrediente care ar trebui de fapt să îi ofere sprijin și protecție antipoluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 14 =