fbpx

Cum îngrijim mâinile uscate

Maini uscate

Este un obicei foarte bun să te speli în mod constant pe mâini și să te asiguri că vei scăpa de orice bacterie sau virus cu care te-ai pricopsit. Cu toate acestea, în timp ce săpunul poate elimina eficient murdăria și germenii de pe pielea ta, poate îndepărta cu uşurinţă și uleiurile naturale care îți mențin pielea hidratată.

Aşa cum am văzut în cazul tenului, pielea produce în mod natural sebum care ajută la hidratarea și protejarea ei de uscarea excesivă. În perioadele în care ne spălăm pe mâini mult mai des decât de obicei, acest lucru va duce inevitabil la uscarea pielii. Dacă luăm în calcul şi vremea rece, mâinile noastre vor deveni uscate şi pline de crăpături dureroase deoarece vom pierde toate umiditatea din piele.

După vârsta de 30 de ani pielea se recuperează mult mai greu după diversele agresiuni la care o supunem zilnic şi începe să arate vizibil îmbătrânită. Acest proces este cu atât mai evident în cazul mâinilor pentru că pielea lor este mult mai subţire. Ca să nu mai vorbim de sarcinile la care le supunem constant.

Pentru a avea mâini frumoase şi hidratate şi pentru a încetini îmbătrânirea prematură, există câţiva paşi uşori pe care îi poţi face.

Un lucru e sigur: nu putem renunţa la spălatul mâinilor pentru că acest obicei sănătos ne protejează de răspândirea oricărei bacterii sau virus şi ajută la eliminarea tuturor germenilor cu care am venit în contact fără să știm.

Dacă simţi că mâinile tale sunt mult mai uscate decât de obicei, următoarele sfaturi te pot ajuta:

Urmează o rutină zinică

Aşa cum am văzut în cazul îngrijirii tenului, constanţa este secretul pielii sănătoase.

Cred că cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru mâinile tale este să îţi aminteşti să îţi hidratezi mâinile în mod regulat. Imediat ce te-ai spălat cu săpun nu uita să aplici puţină cremă de mâini. Nu este nevoie de mult produs pentru că pe pielea încă umedă acesta se întinde repede şi foarte uşor, chiar dacă vorbim de un balsam de mâini realizat exclusiv cu unturi şi uleiuri vegetale.

Pentru a face acest lucru asigură-te că ai mereu la îndemână în baie crema de mâini. Dacă eşti constant pe drumuri, ia cu tine un recipient mai mic de cremă, care poate fi strecurat uşor în geantă.

Nu uita ca în fiecare seară, înainte de culcare să aplici iar crema de mâini.

Pentru a menţine hidratarea obţinută prin aplicarea constantă a cremei de mâini încearcă să protejezi mâinile peste zi, atât de mult cât poţi. Foloseşte mănuşi la spălatul vaselor sau atunci când cureţi diverse suprafeţe. Oricât de delicat şi natural este detergentul pe care îl foloseşti, acesta va contribui la uscarea mâinilor.

În locul săpunurilor din comerţ alege săpunuri 100% naturale realizate doar cu unturi şi uleiuri vegetale prin metoda la rece. Ele sunt bogate în glicerină şi vor proteja mâinile tale la fiecare spălare.

Important de reţinut este şi faptul că apa călduţă este de preferat în locul celei fierbinţi.

Mâini frumoase înseamnă automat şi unghii îngrijite.

Acordă şi unghiilor tale aceeaşi importanţă pe care o acorzi pielii. Cum poţi avea unghii frumoase, naturale?

E simplu! Urmează aceste sfaturi :
  • Cel mai important sfat este să renunţi la a mai tăia cuticulele. Deşi nu este obligatoriu poţi folosi un ulei special conceput pentru cuticule sau în lipsa lui, insistă pur şi simplu cu aplicarea cremei de mâini şi pe această zonă.

Tăierea cuticulelor cu o foarfecă le poate face să devină mai dure și neuniforme. Cuticula protejează rădăcina unghiei şi dacă vrei unghii sănătoase și lungi, trebuie să începi să ai grijă de cuticule. Tot ce trebuie să faci este să le înmoi cu un ulei sau cu cremă și să le împingi uşor din când în când cu un beţişor din bambus special gândit pentru acest lucru.

  • Dacă obişnuieşti să foloseşti des oja de unghii, în special cele colorate, îţi recomand să aplici întotdeauna un strat de bază care să protejeze ungiile şi să împiedice îngălbenirea lor.

Nu este nimic mai frustrant decât să aștepți să crească unghiile îngălbenite!

Dacă ai reuşit totuşi să îţi pătezi unghiile, poţi face câteva lucruri pentru a minimiza daunele. În primul rând pileşte ușor suprafața unghiilor cu o pilă fină de unghii pentru a ajuta la îndepărtarea petelor. În mod normal petele sunt doar la suprafaţa unghiilor astfel încât prin pilirea lor uşoară poţi să le îmbunătăţeşti aspectul. Aminteşte-ţi doar că această operaţiune îţi  poate subția unghiile dacă o faci prea des şi într-un mod prea agresiv. După pilire, frecă unghiile cu o periuță de dinț și un amestec de peroxid de hidrogen (apă oxigenată), bicarbonat de sodiu și suc de lămâie pentru a ajuta la îndepărtarea eventualelor pete reziduale.

  • Un truc foarte bun pentru îndepărtarea ojei de pe unghii, mai ales când vorbim de ojele închise la culoare, de ojele cu sclipici sau de o manichiură cu tot felul de modele.

Dacă înmoi bucăţi de vată sau dischete de bumbac  în acetonă și le laşi să stea pe unghii pentru un timp, vei înmuia lacul. Apoi trebuie doar să apeşi pe dischetă în jos și să o tragi de pe unghie. Cea mai mare parte din ojă se va desprinde uşor. Uneori, frecarea ojei  închisă la culoare îți poate păta pielea sau chiar îţi poate împinge pigmentul colorat sub cuticulele, așa că această modalitate de îndepărtare a ojei este cea mai potrivită.

  • Încetează să îţi mai rupi unghiile cu dinţii

Deşi pare de la sine înţeles, acest obicei îţi poate dăuna atât unghiilor cât şi dinţilor.

  • Acordă-ţi timp o dată pe săptămână pentru a tăia unghiile şi pentru a le corecta forma cu ajutorul unei pile de ungii.

Câteva trucuri pentru a îmbunătăţii mult aspectul mâinilor tale:

  • Pentru a diminua ridurile fine aplică seara, din când în când puţin din crema sau serul tău antiage.
  • Pentru a îndepărta din celule moarte şi a obţine o culoare uniformă foloseşte săptămânal şi pe mâini gomajul tău de corp.
  • Pentru îndepărtarea petelor şi pentru un aspect luminos freacă mâinile cu suc de lămâie.
  • Pentru o hidratare intensă, o dată pe săptămână aplică un strat gros de cremă de mâini şi pune-ţi o pereche de mănuşi de bumbac peste noapte. Acest lucru este indicat în special în anotimpul rece.
  • Aşa cum îţi aplici măşti de faţă, aplică şi câte o mască pentru mâini. Aceste măşti sunt foarte uşor de făcut, din ingrediente pe care le găseşti în casă. Dacă ai nevoie de idei, urmăreşte postările de pe pagina NEED sau din grupul Nevoia de Natural

Ce ingrediente ajută la hidratarea mâinilor?

Atunci când vrei să îţi cumperi o cremă de mâini este important să citeşti ce ingrediente conţine aceasta. Se ştie că unele ingrediente calmează pielea uscată mai mult decât altele. Unele creme combină emolienți, ingrediente ocluzive şi umectanți pentru a lucra împreună la îmbunătățirea gradului de hidratare a pielii.

Ingrediente ocluzive

Acestea formează un strat protector la suprafaţa pielii pentru a împiedica pierderea apei, ajutând la crearea unei bariere împotriva pierderilor de apă.

În această categorie intră: untul de cacao, shea, mango, ceara de albine, lecitina, alantoina, lanolina etc.

Lanolina, uleiurile minerale (vaselina), parafina sunt substanţe oclusive des întâlnite în cosmeticele destinate pielii uscate, dar eu nu le folosesc pentru că ele nu lasă pielea să respire absolut de loc. În plus nu sunt naturale şi exclusiv vegetale ca restul ingredientelor din gama NEED.

Partea neplăcută este că ingredientele oclusive sunt în general destul de uleioase.

Ingrediente emoliente

Eu folosesc foarte mulţi emolienți naturali în formulele mele, pentru a sprijini baniera hidro-lipidică. Aceştia ajută la înmuierea pielii și la acoperirea micilor fisuri, oferind un strat protector.

În această categorie intră uleiurile vegetale precum uleiul de jojoba, uleiul de floarea soarelui etc. bogate în acizi graşi cu rol în protejarea pielii.

Umectanţi

Aceştia ajută la creșterea conținutului de apă în straturile exterioare ale pielii prin atragerea umidității atât din aer cât și din straturile mai adânci ale pielii. Umectanţii au rolul de a preveni pierderea de apă și pentru a împiedica stratul stratul exterior al epidermei, de a se usca.

Dintre umectanţi putem aminti: acidul hialuronic, glicerina, sorbitolul, sodium PCA etc.

Crema de mâini din magazinul NEED conţine ingrediente selectate pentru a hidrata şi a hrăni pielea, dar mi-am dorit ca în plus să ajute şi la vindecarea ei. Astfel că am inclus o listă lungă de extracte din plante care pot calma şi vindeca mâinile aflate în suferinţă. Dacă vrei mai multe detalii despre fiecare ingredient ales citeşte aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three − 2 =