fbpx

Ce nu știai despre uleiul de floarea soarelui

uleiul de floarea soarelui

Deseori am fost întrebată de ce am ales să folosesc în produsele mele cosmetice uleiul de floarea soarelui în locul des utilizatului ulei de măsline. Motivele fiind destul de numeroase m-am hotărât să scriu acest articol în care să pun în balanță cele două uleiuri vegetale, fiecare cu beneficiile sale.

Uleiurile vegetale sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse probleme de piele.

Totul a pornit de la un studiu, prezentat și în acest articol (vezi link) ,care compară efectele aplicării topice a uleiului de măsline și a celui de floarea soarelui pe o perioadă de 4 săptămâni. Rezultatele arată că uleiul de floarea soarelui a format un strat protector la nivelul pielii și a ajutat la menținerea unui nivel optim de hidratare, pe când uleiul de măsline a afectat integritatea barierei hidrolipidice și a dus chiar la o  ușoară înroșire a pielii.

A urmat în mod normal întrebarea “de ce?”.

Acidul linoleic este un acid gras din grupa acizilor Omega-6 cu rol energetic și antioxidant. El se găsește în principal în uleiurile vegetale și este esențial pentru că nu poate fi sintetizat de organismul uman. Astfel, TREBUIE inclus în dietă pentru o dezvoltare armonioasă, pentru buna funcționare a creierului și a metabolismului. Fără el nu putem trăi!

Uleiul de floarea soarelui este bogat în acid linoleic.

Acidul linoleic este antiinflamator, reduce acneea și menține pielea hidratată. El controlează cantitatea de sebum și în lipsa lui porii se pot înfunda ducând astfel la formarea comedoanelor. Persoanele care suferă de dermatită și acnee prezintă deficiență de acid linoleic la nivelul pielii.

Așa cum am învățat (vezi link) pielea noastră este alcătuită din celule înconjurate de lipide. Aceste lipide conțin 50% ceramide, 20% acizi grași și 25% colesterol. Aceste grăsimi naturale sunt extrem de importante pentru că rolul lor este de a forma o barieră protectoare pentru a menține pielea sănătoasă. Sunt importante pentru structura celulară, mențin un nivel optim de hidratare și țin la distanță bacteriile și alte substanțe dăunătoare.

Pielea are nevoie de acizi omega 6 pentru formarea ceramidelor 1 (unu). Ceramidele sunt molecule de lipide care se regăsesc în membrana celulelor cutanate, cu rolul de a preveni pierderea umidității din piele. Studiile de specialitate au descoperit că pacienții diagnosticați cu psoriazis (vezi link) sau eczeme (vezi link) prezintă un nivel mult mai redus de ceramide în piele. Prin urmare, utilizarea produselor care conțin aceste molecule asigură o hidratare profundă a pielii care suferă de deshidratate.

Uleiul de floarea soarelui este unul dintre puținele uleiuri bogate în ceramide.

Acidul oleic (omega 9) este cel mai cunoscut acid gras mononesaturat și singurul care este destul de răspândit încât să poată asigura necesarul organismului. Acizii grași omega 9 nu sunt considerați “esențiali” pentru că pot fi sintetizați de organismul uman. Consumul alimentelor bogate în omega 9 are numeroase beneficii, precum scăderea riscului de boli cardiovasculare, creșterea energiei și susținerea funcțiilor cerebrale.

Cea mai importantă sursă de omega 9 este uleiul de măsline.

Cu toate beneficiile pe care le aduce, acidul oleic nu face parte din structura pielii și din acest motiv pielea nu are nevoie de un aport suplimentar de acid oleic. Nu are ce face cu el. Astfel, aplicarea topică a acidului oleic nu este necesară.

Uleiul de măsline are totuși numeroase proprietăți. Merită subliniată acțiunea sa antiinflamatoare, de folos în caz de arsuri, dermatite, eczeme, psoriazis.

În rest pledez pentru consumul intern al acestui ulei:

  • previne bolile de inima
  • ține sub control diabetul
  • reduce durerile și inflamarea cauzată de artrită
  • scade presiunea arterială
  • reduce stresul oxidativ
  • reduce colesterolul
  • previne apariția alzheimer-ului și a câtorva tipuri de cancer

Despre acizii grași saturați și cei nesaturați puteți citi mai pe larg aici (vezi link).

Deși uleiul de floarea soarelui este folosit mai ales ca ulei purtător și ca bază de masaj ar trebui să i se acorde mai multă atenție ținând cont de faptul că:

  • menține pielea hidratată
  • ajută la refacerea barierei hidrolipidice
  • ajută la tratarea acneei
  • prin conținutul de vitamina E contracarează efectele razelor UV
  • este de folos în caz de dermatită atopică
  • menține părul mătăsos și strălucitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × three =