fbpx

Acneea sub microscop

acneea

Dacă vei avea vreodată curiozitatea să cauți pe internet “diverse tipuri de acnee”, vei da peste poze de-a dreptul înspăimântătoare. Chiar dacă oricine se confruntă de-a lungul vieții cu acneea sub diverse tipuri, imaginile cu astfel de afecțiuni ale pielii nu sunt deloc plăcute.

Ca să te scutesc de neplăcerile cauzate de o asemenea incursiune, am întocmit o listă scurtă și la obiect cu cele mai comune tipuri de acnee. Fără poze horror. 😀

Din diverse cauze porii se înfundă câteodată. Sebumul care ar trebui să ajungă la suprafața pielii se blochează, favorizând înmulțirea bacteriei P. acnes. În acest mod ia naștere microcomedonul.

Acneea și tipurile ei:

Puncte albe

Cu siguranță știi ce sunt acestea. Denumirea spune totul. Când sebumul și celulele moarte rămân blocate la suprafața pielii se formează un punct alb. Din punct de vedere medical se numește acneea comedoniană. Da, și punctele albe sunt tot acnee și sunt o afecțiune des întâlnită, în special pe pielea mai grasă. Poți scăpa destul de ușor de ele prin exfoliere cu acizi din fructe și prin curățarea temeinică a tenului zi de zi.

Puncte negre

Punctele negre sunt asemănătoare cu cele albe. Diferența este că porul blocat cu sebum, celule moarte și bacterii este parțial deschis, iar sebumul se oxidează și capătă culoarea neagră. Punctele negre se tratează asemeni celor albe prin curățare temeinică a tenului și prin exfoliere cu acizi (aici ai link-uri către produsele noastre cosmetice cu acizi AHA și BHA). În cazul lor, măștile cu argilă pot ajuta destul de mult (află de aici cum poți să îți pregătești o mască cu argilă eficientă). Încearcă să te asiguri că produsele cosmetice pe care le folosești nu conțin ingrediente comedogenice.

Papule

Acum, deja vorbim de acnee inflamatoare. Papulele sunt leziuni roșii, umflate și sensibile la atingere. Practic celulele albe din sânge ajung în folicul și acesta se inflamează. Față de punctele albe și negre, sunt mai dureroase, dar nu la fel ca nodulii sau chisturile. Răspund foarte bine la tratamente locale.

Pustule

Pustulele sunt urmarea firească a papulelor. Ele sunt de fapt ceea ce numim simplu ‘coșuri’. Celulele albe migrează la suprafața pielii formând o leziune (beșicuță) plină cu puroi. O pustulă este vizibilă și inestetică, așa că vei vrea să scapi de ea cât mai repede. Chiar dacă se pot sparge destul de ușor nu te grăbi să le scoți fără să urmezi câțiva pași importanți. Am scris mai pe larg aici (urmărește link-ul).

Pentru a aduce infecția mai repede la suprafață poți încerca comprese cu apă fierbinte aplicate pe zona respectivă.

Chisturi

Acneea chistică este o inflamare mult mai severă, o pustulă cu un diametru mare, foarte dureroasă la atingere și care ridică mari probleme de ordin cosmetic pentru că este dificil de tratat. Afectează țesutul cutanat la un nivel mai profund și este bine să nu încerci să scoți un chist pentru că riști să rămâi cu cicatrici foarte mari. Spre deosebire de coșurile normale, infecția se formează la interiorul porului blocat. Din acest motiv sunt așa de dureroase și se vindecă foarte greu. Încearcă să ții zona curată și să aplici local produse care să combată infecția. Îți recomand produsul de la NeedCosmetice, special conceput pentru astfel de afecțiuni, 5.8 S.O.S Acnee. Urmărește link-ul.

Noduli

Spre deosebire de chisturi, acneea nodulară nu prezintă leziuni umplute cu puroi. Sunt noduli tari, aflați sub piele, care pot fi dureroși la atingere. Nu sunt neapărat roșii, dar au o perioadă de dezvoltare destul de lungă și nu trebuie să încerci să-i scoți singur/ă pentru că duc la cicatrici. Cel mai bine este să vizitezi un dermatolog care îți va prescrie un tratament complex adecvat.

Nu uita să te abonezi la newsletter-ul nostru, iar dacă mai ai întrebări nu te sfii să folosești zona dedicată comentariilor din josul paginii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + thirteen =