fbpx

5 mituri despre deodorantele naturale

deodorant natural

„Deodorantele naturale nu funcţionează la mine!”

Dacă ai ştii cât de des aud afirmaţia aceasta! Deşi deodorantul este primul pe care l-ar schimba cu unul natural, foarte puţine persoane se îndură să facă acest pas. Cu toţii vrem să evităm aluminiul şi conservanţii care se regăsesc în deodorantele convenţionale pentru că aceste ingrediente au fost asociate cu boli precum cancerul şi Alzeimer.

Problema este că deodorantele naturale au proasta reputaţie că nu ar fi la fel de eficiente precum cele în alcătuirea cărora intră diverse substanţe nocive. Pentru a clarifica câteva dintre cele mai comune concepții greșite legate de deodorantele naturale m-am gândit să dezbatem 5 dintre miturile care le înonjoară.

1. Deodorantele naturale nu funcţionează la mine!

Dacă ai folosit un deodorant natural şi acesta nu funcţionează nu înseamnă că toate sunt la fel. Cercetările în acest domeniu avansează constant şi noi ingrediente naturale eficiente îşi fac apariţia. Va trebui doar să mai încerci până vei găsi un deodorant care este în armonie cu chimia corpului tău. Cât de tare transpiri şi tipul de bacterii care se găsesc pe pielea ta îţi dictează modul în care reacţionezi la un nou deodorant.

Bineînţeles că există diverşi factori care pot interveni în ecuaţie:
 • dieta
 • hormonii
 • factorii de mediu
Pentru a face faţă noilor schimbări poţi apela la diverse trucuri:
 • dacă transpiri excesiv fi realist şi ia în calcul necesitatea de a aplica deodorantul de mai multe ori de-a lungul unei zile
 • înainte de a folosi deodorantul natural aplică în zona axilei puţin oţet de mere diluat cu apă sau suc de lămâie (atenţie! dacă urmează să expui zona respectivă la lumina solară. Citeşte acest articol pentru mai multe informaţii.)
 • foloseşte şi o pudră absorbantă (amidon din porumb non GMO, pudră de orez, argilă albă, etc)  împreună cu deodorantul natural
 • aplică un puf de ulei de magneziu

2. Trebuie să aplici o cantitate mare deodorant pentru ca acesta să fie eficient

Depinde de tipul de produs. Deodorantul stick Need a fost formulat pentru eficienţă maximă la o cantitate minimă aplicată. O simplă mişcare sus-jos este suficientă! În cazul în care îţi simţi pielea lipicioasă înseamnă că ai aplicat prea mult. Eventual masează puţin pentru a accelera intrarea produsului în piele.

3. Deodorantele sub formă de cristal sunt o opţiune sănătoasă!

Aceste deodorante au devenit din ce în ce mai populare în ultima perioadă. Foarte multe persoane cred că sunt o alternativă sănătoasă la deodorantele convenţionale şi că sunt de fapt doar un fel de sare. Aşa cum am mai scris, sunt tot o formă de aluminiu. Indiferent de ceea ce spun producătorii/distribuitorii, aluminiul  nu are ce căuta în corpul nostru!

4. Poate irita pielea!

Cele mai multe deodorante naturale conţin bicarbonat de sodiu. Majoritatea reţetelor DIY de deodorant care circulă pe internet au bicarbonat în compoziţia lor. Acest ingredient, datorită pH-ului său ridicat poate irita pielea sensibilă. Bineînţeles că depinde foarte mult şi de formula completă a produsului respectiv, dacă acesta conţine suficiente ingrediente calmante, cu efect reparator asupra pielii.

O cantitate foarte mare de bicarbonat de sodiu poate afecta zona sensibilă a subraţului din două motive:

 • pH-ul alcalin de aproximativ 8, mult prea ridicat faţă de pH-ul normal, uşor acidic al pielii (în jur de 5)
 • efectul abraziv; din acest motiv este atât de eficient ca agent de curăţare.

Un deodorant stick natural conţine în general unturi naturale. Dacă sunt expuse la temperaturi mai mari, acestea se pot întării şi pot zgâria pielea la plicare. Pentru a combate acest efect este suficient să menţii  stick-ul câteva secunde în plus pe piele înainte de a aplica deodorantul.

5. Pot păta hainele.

Probabil nu ştiai, dar aluminiul este principalul vinovat de petele gălbui de pe haine.

Pentru a evita transferul deodorantului natural de pe piele pe haină:

 • acordă-i câteva minute pentru a se usca pe piele, înainte de a te îmbrăca
 • aplică o cantiate moderată de produs
 • masează pentru a permite surplusului să se absoarbă în piele

Spălatul hainelor la maşina de spălat rufe ar trebui să îndepărteze orice urmă de deodorant.

Pe lângă toate miturile enumerate mai sus, mai circula zvonul că în momentul în care treci la un deodorant natural are loc un proces de detoxifiere. Deşi se poate întâmpla, în cazul celor mai multe persoane trecerea este destul de lină. Trebuie să subliniez însă, că în cazul oricărui produs natural, organismul are nevoie de o scurtă perioadă de adaptare.

Nu arunca dodorantul după prima utilizare considerând că acesta nu îşi face treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + 1 =