5 mituri despre deodorantele naturale

5 mituri despre deodorantele naturale

„Deodorantele naturale nu funcţionează la mine!”

Dacă ai ştii cât de des aud afirmaţia aceasta! Deşi deodorantul este primul pe care l-ar schimba cu unul natural, foarte puţine persoane se îndură să facă acest pas. Cu toţii vrem să evităm aluminiul şi conservanţii care se regăsesc în deodorantele convenţionale pentru că aceste ingrediente au fost asociate cu boli precum cancerul şi Alzeimer. Problema este că deodorantele naturale au proasta reputaţie că nu ar fi la fel de eficiente precum cele în alcătuirea cărora intră diverse substanţe nocive. Pentru a clarifica câteva dintre cele mai comune concepții greșite legate de deodorantele naturale m-am gândit să dezbatem 5 mituri despre deodorantele naturale.

1. Deodorantele naturale nu funcţionează la mine!

Dacă ai folosit un deodorant natural şi acesta nu funcţionează nu înseamnă că toate sunt la fel. Cercetările în acest domeniu avansează constant şi noi ingrediente naturale eficiente îşi fac apariţia. Va trebui doar să mai încerci până vei găsi un deodorant care este în armonie cu chimia corpului tău. Cât de tare transpiri şi tipul de bacterii care se găsesc pe pielea ta îţi dictează modul în care reacţionezi la un nou deodorant.

Bineînţeles că există diverşi factori care pot interveni în ecuaţie:
  • dieta
  • hormonii
  • factorii de mediu
Pentru a face faţă noilor schimbări poţi apela la diverse trucuri:
  • dacă transpiri excesiv fi realist şi ia în calcul necesitatea de a aplica deodorantul de mai multe ori de-a lungul unei zile. În acest caz îți vin în ajutor recipientele mini pe care le primești la orice comandă Need. Reumple cu deodorant cremă un astfel de borcănaș și ia-l cu tine în geantă. Înainte de a reaplica deodorantul șterge zona subrațului cu un șervețel uscat.
  • înainte de a folosi deodorantul natural aplică în zona axilei puţin oţet de mere diluat cu apă sau suc de lămâie (atenţie! dacă urmează să expui zona respectivă la lumina solară. Citeşte acest articol pentru mai multe informaţii.)
  • foloseşte şi o pudră absorbantă (amidon din porumb non GMO, pudră de orez, argilă albă, etc)  împreună cu deodorantul natural
  • aplică în plus puțin bicarbonat dacă nu ești alergică la el

2. Trebuie să aplici o cantitate mare deodorant pentru ca acesta să fie eficient

Depinde de tipul de produs. Deodorantul cremă Need a fost formulat pentru eficienţă ridicată la o cantitate minimă aplicată. În cazul în care îţi simţi pielea lipicioasă înseamnă că ai aplicat prea mult. Masează întotdeauna pentru a accelera intrarea produsului în piele, iar dacă peste zi ai nevoie de o aplicare suplimentară, ia puțin deodorant cu tine și folosește la nevoie.

3. Deodorantele sub formă de cristal sunt o opţiune sănătoasă!

Aceste deodorante au devenit din ce în ce mai populare în ultima perioadă. Foarte multe persoane cred că sunt o alternativă sănătoasă la deodorantele convenţionale şi că sunt de fapt doar un fel de sare. Aşa cum am mai scris, sunt tot o formă de aluminiu. Indiferent de ceea ce spun producătorii/distribuitorii, aluminiul  nu are ce căuta în corpul nostru!

4. Poate irita pielea!

Cele mai multe deodorante naturale conţin bicarbonat de sodiu și trebuie să recunoaștem că acesta rămâne unul dintre cele mai eficiente ingrediente împotriva mirosului neplăcut. Din acest motiv majoritatea reţetelor DIY de deodorant care circulă pe internet au bicarbonat în compoziţia lor. Singurul minus este că datorită pH-ului său ridicat poate irita pielea sensibilă și astfel unele persoane nu tolerează deodorantele pe bază de bicarbonat.

Bineînţeles că depinde foarte mult şi de formula completă a produsului respectiv, ce procent de bicarbonat conține și dacă sunt incluse  suficiente ingrediente calmante, cu efect reparator asupra pielii.

O cantitate foarte mare de bicarbonat de sodiu poate afecta zona sensibilă a subraţului din două motive:

  • pH-ul alcalin de aproximativ 8, mult prea ridicat faţă de pH-ul normal, uşor acidic al pielii (în jur de 5)
  • efectul abraziv; din acest motiv este atât de eficient ca agent de curăţare.

5. Pot păta hainele.

Probabil nu ştiai, dar aluminiul este principalul vinovat de petele gălbui de pe haine.

Pentru a evita transferul deodorantului natural de pe piele pe haină:

  • acordă-i câteva minute pentru a se usca pe piele, înainte de a te îmbrăca
  • aplică o cantiate moderată de produs
  • masează pentru a permite surplusului să se absoarbă în piele

În cazul în care observi urme de deodorant pe haine, lasă-le la înmuiat înainte de a le băga la mașina de spălat.

Pe lângă cele 5 mituri despre deodorantele naturale enumerate mai sus, mai circula zvonul că în momentul în care treci la un deodorant natural are loc un proces de detoxifiere. Deşi se poate întâmpla, în cazul celor mai multe persoane trecerea este destul de lină. Trebuie să subliniez însă, că în cazul oricărui produs natural, organismul are nevoie de o scurtă perioadă de adaptare.

Dacă nu ai observat nici o reacție alergică, nu arunca dodorantul după prima utilizare considerând că acesta nu îşi face treaba. Dă-i puțin timp și încearcă câteva din soluțiile propuse mai sus.

Photo by Jernej Graj on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta