fbpx

Parfumul – substanțe toxice ascunse în produsele tale

parfum

Aşa cum spuneam şi cu altă ocazie, parfumul este pe lista neagă a ingredientelor cosmetice.

Ce se ascunde de fapt sub denumirea de “fragrance” sau “parfum” trecută pe ambalajul unui produs?

Acesta are statutul de ‘secret profesional’ şi reprezintă un amestec complex de 30-500 de substanţe chimice. Aceste substanţe sunt alese dintr-o bază de peste 4000 de ingrediente. Producătorii nu sunt obligaţi să menţioneze pe etichete niciunul din aceste ingredinte din care sunt alcătuite parfumurile folosite de ei.

Conform unui studiu realizat de Environmental Working Group (EWG) 75% din produsele care menţionau “parfum” în lista de ingrediente, conţineau de fapt ftalati.

Ftalaţii sunt un grup de substanţe chimice utilizate într-o gamă largă de produse cu rolul de a creşte flexibilitatea materialelor plastice. Principalii ftalaţi din produsele cosmetice sunt dibutil, utilizat cu precădere în lacul de unghii şi dimetil, utilizat în parfumuri, în loţiuni de corp, în creme hidratante, în fixativul de păr etc.

Ftalaţii perturbă funcţionarea sistemului endocrin şi au fost legaţi de un risc crescut de cancer la sân, diabet, obezitate, de dezvoltarea prematură a sânilor la fete şi de malformaţii congenitale.

La rândul ei The National Academy of Sciences a susţinut că printre ingredientele parfumurilor se pot ascunde unele demostrate drept cauzatoare de cancer. Lipsa transparenţei face însă imposibilă informarea corectă a consumatorului.

95% din substanţele ce intră în alcătuirea parfumurilor provin din petrol. Aici se regăsesc şi compuşii organici volatili (VOC) substanţe iritante, care pot provoca reacţii alergice, dureri de cap, oboseală, probleme respiratorii, cancere şi alte boli.

Parfumurile pot conţine chiar şi până la 75-95% VOC fără a necesita testări suplimentare sau fără a fi obligatorie dezvăluirea conţinutului. Aici poți citi mai multe.

Inscripţionări precum “unscented,” “fragrance-free,” sau “hypo-allergenic” nu au absolut nici o valoare întru-cât produsele pot conţine aşa numitele “masking–fragrances” (ajută la acoperirea mirosului celorlalte ingrediente), care pot să nu apară pe etichetă. Aceste substanţe duc la reacţii alergice în rândul persoanelor care cred că folosesc produse fără parfum.

Dacă pe etichetă în locul parfumurilor artificiale apare trecut “parfum naturale” sau “ulei esenţial” nu înseamnă că acestea sunt mai sigure. Numeroase uleiuri esenţiale pot fi extrase cu ajutorul solvenţilor. Asigură-te că sunt organice sau provin din plante sălbatice şi nu sunt prelucrate cu ajutorul solvenţilor.

Ţi s-a întâmplat să intri într-un magazin şi să te ia pur şi simplu ameţeala de la mirosul lumânărilor parfumate?

Acasă, la serviciu, la restaurant, în magazine, în maşină suntem înconjuraţi de produse menite să dea o “aromă plăcută” mediului în care trăim. Este normal să căutăm mirosurile frumoase şi să încercăm să le eliminăm pe cele neplăcute. Cu toate acestea expunerea pe termen scurt şi lung la parfumurile sintetice ne poate îmbolnăvi. Folosirea acestor substanţe nu ne afectează doar pe noi ci şi pe cei care vin în contact cu noi. Dâra de parfum care persistă pe casa scării sau pe culoarul magazinului îţi spune ceva?

24h din 24h suntem înconjuraţi de substanţe toxice pe care le asimilăm:
  • Lumânări parfumate
  • Spray-uri de cameră
  • Potpourri
  • Parfumuri
  • Săpunuri şi geluri de duş
  • Detergenţi şi balsam de rufe

Scientific Committee on Health and Environmental Risks (SCHER) ) a declarat că ar putea fi până la 900 de substanţe chimice cu care noi convieţuim zi de zi fără să fim conştienţi. De fapt, potrivit Agenției de Protecție a Mediului, aerul din interiorul spaţiilor publice ar putea fi de fapt cu până la 70% mai poluat decât aerul din exteriorul acestora!

În mod ciudat cu cât curăţăm mai mult cu atât riscăm expunerea la substanţe periculoase.

Ştii care sunt cele mai eficiente soluţii pentru îmbunătăţii calităţii aerului în locuinţa ta?

  • Aeriseşte zilnic
  • Aruncă toate parfumurile sintetice
  • Investeşte în produse de curăţenie ecologice
  • Nu mai cumpăra produse care conţin parfum

Acum urmează probabil întrebarea “şi dacă îmi arunc parfumul preferat ce voi putea folosi în locul acestuia?”. Alternativa este destul de simplă. Fie învesteşti într-un parfum de calitate realizat doar cu ingrediente naturale fie îţi faci propriul parfum.

Deşi pare complicat, procesul este destul de simplu şi presupune doar puţină îndemânare şi răbdare. Dar despre asta am să îţi spun în următorul articol. Abonează-te la newsletter pentru a nu pierde continuarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + sixteen =