Te confrunţi de foarte mult timp cu această afecţiune şi în ciuda tuturor tratamentelor nu vezi nici un rezultat? Iei în calcul anumite remedii naturale pentru dermatita seboreică?
Ce zici dacă ţi-aş spune că poţi reduce simptomele în mod natural evitând efectele negative ale tratamentelor convenţionale pe bază de substanţe chimice nocive?
Să începem cu ceea ce provoacă dermatita seboreică.
Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie a pielii caracterizată prin eritem și descuamarea pielii.
Depistarea dermatitei seboreice poate fi dificilă pentru că are reacţii similare cu alte afecţiuni ale pielii ca psoriazisul, alte forme de eczemă sau chiar unele reacţii alergice. Este însoţită deseori de mâncărime, piele uleioasă, precum şi apariţia unei forme de mătreaţă foarte încăpăţânată. Senzaţia la nivelul pielii poate fi de iritaţie, mâncărime și prezenţa unor scuame uleioase, de culoare albă sau galbenă.
Simptomele pentru dermatita seboreică variază însă de la o persoană la alta. Aceste simptome ar putea fi agravate de câțiva factori, cum ar fi stresul, temperatura și consumul crescut de alcool.
Alte cauze sunt:
- obezitatea
- lipsa de somn
- îngrijirea deficitară a pielii
- radiaţiile solare
- poluarea
- alte probleme ale pielii, cum ar fi acneea
- anumite produse de îngrijire a pielii
- anumite medicamente
- stresul emoţional
Simptomele apar mai ales în acele zone ale pielii care prezintă concentrații mari de glande sebacee:
- scalpul
- faţa
- partea superioară a pieptului
- spatele
- în jurul buricului
- fesele
- pliurile brațelor și picioarelor
- zona inghinală
- sub sâni
Persoanele cu pielea grasă sunt mai predispuse la a dezvolta astfel de reacţii.
Deşi nu se cunosc cu exactitate cauzele dermatitei, aceasta pare să fie legată de compoziţia sebumului şi înmulţirea ciupercii Malassezia.
Această ciupercă este în mod normal prezentă pe piele, în zonele mai grase ale corpului, însă la persoanele care suferă de dermatită seboreică acestea par să se înmulţească excesiv ceea ce poate cauza iritaţii şi inflamaţii ale pielii.
S-a descoperit că dermatita seboreică apare în general la persoanele care suferă şi de alte probleme care le afectează sistemul imunitar. Chiar şi în cazul celor care nu suferă de boli grave factorii de risc ca stresul, traumele emoţionale, sau anumite modificări hormonale pot declanşa dermatita seboreică.
Ce poţi face pentru a scăpa de ea
Indiferent de cauze este esenţial să adopţi obiceiuri sănătoase care vor ajuta la tratarea dermatitei. O schimbare la nivelul pielii este o reacție la ceva ce se întâmplă la interiorul corpului tău. Este important să aflăm care este cauza acestui lucru pentru a trata.
Important de reţinut că rezultatele variază de la o persoană la alta. Dacă un lucru a funcționat pentru cineva, nu înseamnă că va funcționa şi pentru tine.
Iată câteva schimbări pe care le poţi face imediat:
1. Evită substanţele toxice. Elimină din jurul tău toate produsele care conțin substanțe chimice nocive: detergenți, produse de curățat, produse cosmetice, parfumuri etc. Caută alternative cât mai naturale.
2. Schimbă obiceiuri alimentare care duc la înmulţirea ciupercilor în organism. Redu cât mai mult consumul de făinoase, alcool și zahăr.
3. Fă mişcare în aer liber. Lumina soarelui și exercițiile fizice sunt cunoscute că ajută în tratarea numeroaselor probleme de piele.
4. Păstrează pielea curată și uscată. Foloseşte produse de curățare blânde și hidratează imediat după fiecare spălare. Evită totuşi spălarea excesivă deoarece aceast lucru poate irita suplimentar.
5. Hidratează-te. Bea suficientă apă pe parcursul zilei şi evită consumul de alcool, cofeină sau băuturi îndulcite deoarece acestea usucă pielea. În schimb, consumă apă de nucă de cocos, ceaiuri și sucuri de fructe pregătite în casă.
6. Gestionează stresul. Viața va avea întotdeauna momente stresante, dar fă tot ce poți pentru a menține stresul la minim. Stresul aduce modificări hormonale care pot agrava orice afecţiune de piele.
Dermatita seboreică care afectează scalpul.
Aceasta provoacă mătreață, inflamație și iritarea foliculilor de păr. Acest lucru afectează creșterea și duce la pierderea părului.
Ce poţi face pentru a preveni agravarea dermatitei seboreice:
- nu lăsa părul să se îngraşe prea tare
- nu lăsa scalpul să se usuce excesiv
Evită produsele agresive pe bază de agenţi de curăţare duri. Folosește un șampon și un balsam natural și organic. Aplică jumătate din cantitatea de şampon pe care ai folosi-o în mod normal şi clăteşte părul cu apă călduţă, nu fierbinte.
- dacă aerul din casă este prea uscat, foloseşte un umidificator
- identifică şi evită posibilii alergeni
- evită transpiraţia în exces
Despre dermatita seboreică există numeroase informaţii pe internet. Caută, aplică, vezi ce ţi se potriveşte şi introdu sfaturile în rutina ta zilnică.
Pentru un scalp cu probleme (mătreață, mâncărime, scalp uscat, sebum în exces), citește și acest articol.
Ingrediente naturale care funcţionează
Preferata mea rămâne mierea de albine. Este antibacteriană, antifungică și are proprietăți vindecătoare. Aplică mierea pe zonele afectate și las-o să stea peste noapte sau câteva ore în timpul zilei.
Uleiul de cocos are proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice. Aplică o cantitate mică de ulei pe scalp și lasă-l să stea timp de 15-30 de minute înainte de a spăla cu şampon şi apă caldă (nu fierbinte).
Aplică gel de aloe vera pe pielea iritată sau pe scalp şi lăsă-l să acţioneze 15-20 de minute. Va calma mâncărimea pielii și a scalpului, va echilibra nivelul pH-ului şi va reduce descuamarea.
Uleiul de tea tree pătrunde în foliculii de păr pentru a ajuta la uciderea bacteriilor și ciupercilor. Este antibacterian, antifungic şi antiseptic.
Usturoiul este un remediu de excepţie deoarece ucide în mod special ciupercile. Aplicarea usturoiului pe o zonă afectată de dermatită seboreică va împiedica înmulţirea excesivă a ciupercilor pe piele.
Iată cum să-l foloseşti:
Stoarce câţiva căței de usturoi și diluează sucul în puţină de apă caldă. Aplică amestecul pe zona iritată și lăsă-l peste noapte. Spălă-te cu apă caldă şi şampon dimineața.
Mirosul e cu siguranţă neplăcut, dar multe persoane au avut rezultate foarte bune folosind această metodă.
Oţetul de mere ajută la calmarea pielii inflamate.
Iată cum să îl aplici pe scalp:
După spălarea părului, clăteşte-te cu o soluție 1:1 de oțet şi apă. Lasă-o pe piele timp de 10-15 minute apoi clăteşte cu apă călduţă. În general, după 4-5 clătiri de acest fel ar trebui să vezi rezultatele.
O ală metodă folosită în tratarea dermatitei seboreice este baia cu apă sărată. Adăugă ½ linguriță sau o lingură de sare la 1L de apă și lăsă pielea să se înmoaie timp de 10-15 minute. Clăteşte cu apă călduţă. Aceste băi se pot face zilnic sau o dată la câteva zile. Depinde de cât de gravă este problema ta.
Foloseşte sare bogată în minerale, precum sarea de la Marea Moartă sau sarea roz de Himalaya.
Ca să nu îţi usuce prea tare pielea, hidratează intens zona respectivă cu un ulei vegetal, după fiecare baie de sare.
De ce este important să îţi găseşti un şampon potrivit
1. În primul rând pentru a preveni problemele de piele. O mare parte din produsele pentru păr conțin substanțe care au dus la declanşarea diverselor afecțiuni ale pielii și alergii.
2. Calmarea afecţiunilor existente. Prin folosirea unui șampon natural, blând cu pielea, vei elimina potenţialii alergeni care de fapt îţi agravează dermatita în timp ce tu cauţi remedii care să o ţină sub control.
Acest lucru este valabil şi pentru celelalte produse cosmetice folosite. Ingredientele naturale vor preveni orice reacții alergice care ar putea înrăutăți lucrurile și vor ajuta la remedierea situaţiei actuale. Foloseşte întotdeauna produse realizate cu ingrediente naturale dovedite că funcționează.
Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii extrem de supărătoare, care te poate împinge să încerci orice pentru a te vindeca. Îmi doresc cu adevărat să înțelegi că există remedii naturale care nu doar ajută, ci chiar funcţionează mult mai bine decât substanţele prescrise în mod normal în medicina alopată.
Prin mici modificări în rutina ta zilnică şi prin folosirea unor ingrediente naturale care s-au dovedit a fi utile în tratarea dermatitei seboreice vei ajunge să te bucuri şi tu de o piele frumoasă!
Foto de Elise Wilcox pe Unsplash