În lumina reflectoarelor, miraculoasa cătină!
Cătina este una dintre plantele acelea miraculoase care rezistă în cele mai grele condiţii şi îşi pune toată energia vitală în fructele sale.
Probabil că ai aflat deja că acest super aliment trebuie inclus în alimentaţia familiei, mai ales în lunile reci de iarnă. Te-ai gândit că şi uleiul obţinut din cătină are proprietăţi care nu trebuie neglijate?
Fiind o plantă atât de generoasă, cătina ne dă nu unul, ci două uleiuri vegetale cu caracteristici total diferite. Avem astfel uleiul obţinut din pulpa fructelor de cătină şi uleiul obţinut din minusculele seminţe de cătină.
Provenind de la aceeaşi plantă eşti tentat să crezi că cele două uleiuri sunt asemănătoare. Totuși, natura ne-a făcut o surpriză şi ne-a pus la dispoziţie două uleiuri atât de diferite. Lucrul acesta se observă cu uşurinţă la o primă privire, dar şi atunci când studiem profilul acizilor graşi din compoziţia lor.
Uleiul obţinut din pulpa de cătină este mult mai dens. Are o culoare portocalie intensă, roşiatică chiar. Este bogat în antioxidanţi precum vitamina A şi vitamina E. Este o sursă bogată, unică în lume, de acid palmitoleic. Acidul palmitoleic reprezintă 34% din cantitatea totală de acizi graşi din compoziţia lui.
Uleiul din seminţe de cătină este mult mai deschis la culoare, mai fluid şi bogat în acid linoleic şi acid linolenic. Sunt aceiaşi acizi graşi care se regăsesc în uleiul de in şi în uleiul de peşte. Cantitatea de acid palmitoleic este de doar 2%. Rămâne totuși un procent ridicat dacă ţinem cont de faptul că acest acid se regăseşte în general în ueiurile vegetale mult sub acest procent, 1% sau chiar mai puţin.
Un lucru foarte important de subliniat este faptul că pielea noastră conţine peste 20% acid palmitoleic. Însă odată cu înaintarea în vârstă producţia scade ceea ce duce la apariţia ridurilor fine şi la o îmbătrânire prematură a pielii.
Folosirea unor surse atât de bogate în acid palmitoleic este o modalitate perfectă de a suplimenta necesarul pielii pe măsură ce aceasta îmbătrâneşte.
Faptul că acest acid gras atât de important pentru pielea noastră se regăseşte într-o cantitate atât de mare în uleiul de cătină din pulpă face din acest ulei un ingredient ideal pentru serurile destinate tenului matur.
Deşi uleiul din pulpă nu are contraindicaţii în ceea ce priveşte aplicarea nediluată pe ten, trebuie să reţinem faptul că va păta temporar pielea. Din acest motiv trebuie combinat cu alte uleiuri vegetale într-un procent scăzut astfel încât să poată fi folosit în siguranţă.
Uleiul din seminţe de cătină conţine mult mai puţini pigmenţi din plantă. Acesta poate fi folosit într-o concentraţie mult mai ridicată. Datorită profilului său chimic este indicat în special atunci când se doreşte ameliorarea unor probleme de piele precum iritaţii, roşeaţă, dermatite, eczeme, arsuri, tăieturi, cicatrici sau diverse răni superficiale.
După cum se vede, ambele uleiuri provenite din cătină sunt minunate. Combinate pot da naştere la produse eficiente. Aşa că nu este cazul să spunem că un ulei este mai bun decât celălalt. Depinde doar de modul în care le folosim pentru a obţine rezultatele pe care le dorim.
Uleiul de cătină este unul din uleiurile mele preferate. Îl folosesc în numeroase produse din magazinul Need. Recunosc că nu prea ai motive să nu te îndrăgosteşti de el. Mirosul e plăcut, iar culoarea… Doar privind o cremă care conţine acest ulei te binedispune instant.
Foto de Philipp Deus pe Unsplash