4 Metode naturale pentru a trata durerile de ureche

4 Metode naturale pentru a trata durerile de ureche

Când vine vorba de copiii noştrii de cele mai multe ori dăm fuga la medic pentru a ne linişti mintea, nu pentru că ar fi o problemă de sănătate majoră. Așa este și în cazul durerilor de ureche și din acest motiv m-am hotărât să împărtășesc ce a funcționat în cazul nostru, 4 metode naturale pentru a trata durerile de ureche.

Pe scurt, majoritatea părinţilor se simt mai bine dacă primesc o reţetă cu antibiotic decât dacă apelează la remedii naturale. Şi asta în condiţiile în care se vorbeşte din ce în ce mai mult de abuzul de antibiotice şi de urmările acestui fapt.

Asta nu înseamnă că antibioticele nu îşi au locul lor. Există situaţii când ne pot salva viaţa. Dar acest aspect nu ar trebui să ne împiedice să ne punem mereu întrebarea dacă ele sunt cu adevărat necesare.

Aşa că opreşte-te o secundă şi analizează:

1. Lăsând emoţiile la o parte, există situaţii în care durerile de urechi, netratate corespunzător, pot avea consecinţe grave precum pierderea auzului.

2. Există infecţii care nu răspund la tratamentele naturale şi există infecţii care răspund mai bine la remediile naturale.

3. Instinctul de mamă, cu care te-a înzestrat natura, îţi poate dicta când ceva nu este în regulă şi e mai bine să apelezi la ajutor specializat. Dacă ai cea mai mică îndoială, nu sta pe gânduri!

E o mare diferenţă între a te lăsa condusă de frică sau de a asculta de instictul tău de mamă. Nu lăsa frica să te ghideze!

Dacă suspectezi că este vorba de o infecţie a urechii şi o vizită la boctor te linişteşte, MERGI, dar înainte de a apela la antibiotic acordă şi remediilor naturale o şansă atunci când se poate.

Iată o listă de 4 remedii naturale testate de mine pentru durerile de ureche

1. Uleiul de usturoi

Ceva atât de banal precum uleiul de usturoi este un remediu eficient la care noi am apelat de fiecare dată când băiatul s-a plâns de durere. Deşi au fost puţine dăţi, faptul că durerea a cedat treptat în câteva zile fără alte medicamente alopate, este un mare plus.

Pe internet poţi căuta numeroase testimoniale.

Eu nu am găsit de cumpărat acest ulei gata preparat, dar procedeul este atât de simplu, încât merită să încerci să ţi-l faci singură. Să amintesc şi faptul că mai mult ca sigur ai deja ingredientele la îndemână?

Durerile de ureche au darul de a-şi face apariţia atunci când te astepţi mai puţin, de obicei în mijlocul nopţii!

Eu nu le-am acordat niciodată prea multă atenţie pentru că până la 3 ani nu ne-au chinuit. Aşa că vă imaginaţi în ce panică am intrat în ziua în care am auzit pentru prima dată “Mami, mă doare urechea!”

Era într-o zi de weekend (NORMAL, cum altfel!) şi cum nu aveam nici o şansă să dau peste medicul nostru de familie m-am pus pe studiat. Cel mai bun remediu părea să fie uleiul de usturoi. Am pescuit ultimul caţel de usturoi din casă şi m-am pus pe trebă.

Ca în cazul oricărui macerat din plante, procedura este foarte simplă:

Ingrediente:
  • 4-6 căței de usturoi
  • ½ cană ulei de măsline
Pregătire:

Căţeii de usturoi se curăţă, se spală şi se usucă bine. Apoi se mărunţesc şi se pun într-un borcan curat şi uscat. Peste ei se toarnă uleiul de măsline având grijă să fie acoperiţi complet cu ulei. Se acoperă borcanul cu tifon (Atenţie! nu se pune capacul pentru a lăsa umezeala să iasă afară din borcan) şi se aşează la loc călduţ pentru 4-6 săptămâni. Scutură din când în când borcanul şi ai grijă ca usturoiul să fie în permanenţă acoperit cu ulei.

Strecoară amestecul prin tifon curat şi depozitează-l într-o sticluţă cu pipetă (preferabil închisă la culoare).

Regulile de igienă se aplică mereu: mâini curate, mănuşi de unică folosinţă, recipiente de sticlă curate şi dezinfectate!

Păstrează uleiul de usturoi la frigider şi foloseşte-l la nevoie.

Cantitatea de ingrediente se ajustează în funcţie de ce ai la îndemână. Dacă ai un singur căţel de usturoi, ca în situaţia mea, sunt de ajuns 1-2 linguri de ulei.

Dacă ai nevoie de ulei ACUM! şi nu peste o lună, atunci poţi apela la o altă metodă, infuzia la cald.

Metoda la cald
  • se urmăresc paşii de mai sus, diferenţa constă în faptul că borcanul se plasează cu fundul într-un vas cu puţină apă, pe aragaz
  • focul se dă la mic şi se lasă la infuzat timp de o oră cel puţin
  • uleiul se strecoară prin tifon curat sau prin pansament steril, având mare grijă să nu treacă nici o bucăţică de usturoi. Dacă vrei, poţi strecura numai o mică cantitate, iar restul să îl laşi la infuzat la cald, până la 8 ore
  • uleiul strecurat se depozitează într-un recipient curat, la loc răcoros şi întunecat (frigider)
Important! Incălzeste întotdeauna uleiul înainte de a-l picura în ureche. Se poate pune sticla pe calorifer, sau în puţină apă fierbinte. Căldura calmează şi ea durerea! Nu folosi picăturile reci de la frigider!

Să nu uităm că usturoiul este un puternic antibiotic natural. Drintre proprietăţile sale amintesc: efectul antimicrobian, decongestionant, antispasmodic, stimulator al sistemului imunitar. Multe afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul lui.

2. Uleiul de usturoi se poate îmbunătăți prin adăugarea de plante cu efect calmant, antimicrobian, decongestionant, antiinflamator şi analgezic.

Ideea de a folosi diverse ierburi pentru tratarea durerilor de urechi, mi-a venit când am aflat prima dată despre trauma oil de la Aromahead Institute, într-un webinar ţinut de Andreea Butje. Acest ulei este de fapt ulei de măsline infuzat cu 3 ierburi: sunătoare, gălbenele şi arnică.

Căutând informaţii despre plante benefice pentru sănătatea urechii am dat peste acest studiu Naturopathic treatment for ear pain in children, în care este urmărit efectul unui remediu natural asupra a 171 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani în paralel cu administrarea de antibiotic şi analgezice (administrate în mod obişnuit la astfel de afecţiuni). Concluzia studiului este că medicamentele alopate nu contribuie aparent cu nimic. Copiii cărora li s-a administrat de la început doar tratamentul natural au răspuns mult mai bine la acesta. După 2-3 zile starea lor s-a îmbunătăţit vizibil.

Picăturile de ureche care au fost folosite în acest studiu erau o infuzie de usturoi, gălbenele, sunătoare, lavandă şi lumânărică în ulei de măsline.

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este: antiseptică, antiinflamatorie, decongestivă, dezinfectantă, astringentă, cicatrizantă. Infuzia cu flori proaspete este superioară celei cu flori uscate.

Gălbenelele (Calendula officinalis): au acţiune antiinflamatorie, decongestivă, antiseptică, antimicrobiană, imunostimulentă, cicatrizantă, grăbesc vindecarea şi regenerarea ţesuturilor.

Lumânărică (Verbascum thapsus): emolientă, expectorant bronşic, sudorifică, diaforetică, depurativă, antihistaminică, antiinflamatorie, antimicrobiană, antivirală, antispastică.

Uleiul de lumânărică se găseşte de cumpărat sub denumirea de Mullein Oil, produs de Laboratoarele PlantExtrakt. Produsul este folositor nu doar în caz de durere, putând fi folosit constant pentru menţinerea igienei şi sănătăţii urechii.

Dacă vrei să îţi faci propriul ulei infuzat cu plantele de mai sus, se procedează exact ca la cel cu usturoi.
Ingrediente:
  • 4 linguri de plante uscate şi mărunţite
  • ½ cană de ulei de măsline

Alege plante de cea mai bună caliate, preferabil din culturi bio sau culese din flora spontană. Calitatea ingredientelor determină calitatea preparatului final.

Mod de folosire picături pentru ureche:

Copilul se aşează cu urechea în sus şi se picură 2-4 picături în ureche. Acoperă urechea cu o bucăţică de vată şi aşteaptă timp de câteva minute. Repetă la cealaltă ureche.

Când NU folosim picăturile pentru urechi:
  • dacă există cea mai mică suspiciune de timpan perforat
  • dacă din ureche se scurge sânge sau un alt lichid
  • dacă în ureche este un corp străin

3. Argintul coloidal

Acţiuni: imunomodulator, antiviral, antibacterian, antifungic, antiinflamator.

Argintul coloidal este o substanţă pură, complet naturală alcătuită din particule mici de argint aflate în suspensie în apă pură. Argintul acţionează asupra unei game largi de bacterii, fără nici un efect secundar asupra celulelor corpului, așa cum se întâmplă în cazul antibioticelor. Nu creează rezistenţă şi are proprietăţi atât antibacteriene, cât şi antivirale.

Mod de folosire: pune 2-3 picături de argint coloidal în urechea afectată şi lasă să acţioneze 5-10 minute (cu urechea în sus).

E destul de dificil să faci un copil de 3 ani să stea liniştit într-o anumită poziţie pentru mai multe minute. Eu mai mult de 1 minut nu am reuşit, dar a fost suficient şi atât.

4. Uleiurile esenţiale

Uleiurile esenţiale nu se folosesc în interiorul urechii!

Putem însă să le folosim pentru a calma durerea provocată de infecţia urechii. Cele mai indicate în cazul copiilor sunt:

  • uleiul esenţial de tea tree
  • uleiul esenţial de lavandă
  • uleiul esenţial de muşeţel roman
  • uleiul esenţial de muşeţel german
  • ulei esenţial de copaiba

Pentru a folosi uleiurile esențiale le diluăm corespunzător într-un ulei purtător la alegere: ulei de cocos, ulei fracţionat de cocos, ulei de migdale, ulei de floarea soarelui, ulei de măsline etc.

În ceea ce priveşte modul de folosire în siguranţă al uleiurilor esenţiale, sursa cea mai completă este Robert Tisserand, Rodney Young, „Essential Oil Safety”, a-2a ediţie, 2014 și site-ul tisserandinstitute.org.

Pentru un efect mai puternic putem folosi ca ulei purtător un ulei vegetal în care am macerat diverse plante precum cele menţionate mai sus. Pentru că e un ulei care se foloseşte la exterior se pot infuza şi flori de arnică.

Arnica (Arnica montana) are acţiune antiinflamatoare, antiseptică şi facilitează vindecarea rapidă a rănilor, fiind extrem de eficientă în tratamentul vânătăilor.

Exemplu de amestec de uleiuri esenţiale pentru durerile de ureche

Un blend foarte bun pe care l-am încercat a fost cel de pe blogul Aromahead.

  • 15 ml de ulei purtător
  • 2 picături de ulei esenţial de lavandă
  • 4 picături de ulei esenţial de tea tree

Amestecă îngredientele într-un recipient de culoare închisă şi foloseşte de 4-5 ori pe zi.

Mod de folosire:

Masează cu puţin ulei zona din spatele urechii afectate, începând de la partea mai moale până la zona osoasă de sub lobul urechii. Poate ajuta şi masajul efectuat în lateralul gâtului, capătul maxilarului şi partea din faţa urechii înspre obraz.

Pornind de la acest amestec poţi face altele în care să incluzi şi alte uleiuri esenţiale din lista de mai sus. Ai grijă doar ca diluţia sa fie una potrivită copiilor. Ca o regulă generală calculează maxim 4 picături de ulei esenţial la 10ml (o lingură) de ulei purtător.

Ţine minte că uleiul de muşeţel german (uleiul albastru) şi cel de copaiba sunt anestezice eficiente!

Remediile naturale pot lupta eficient cu durerile de ureche atât în cazul copiilor cât şi al adulţilor. Sper ca acest articol să te convingă să dai o şansă celor 4 metode naturale pentru a trata durerile de ureche şi să capeţi suficientă încredere astfel încât să foloseşti antibiotice doar în cazul în care ai cu adevărat nevoie de ele. Iar dacă în acest moment te lupți și cu mucii celor mici, îți recomand să citești și acest articol.

Disclaimer

Informațiile din acest articol sunt prezentate doar în scop educațional și informativ și NU constituie o bază de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problemă medicală sau de sănătate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problemă de sănătate vă recomandăm să consultați un medic.
Aceste informații fiind destinate scopului educațional pot să nu fie complete și reprezintă o sinteză.

Foto de freepic.diller pe Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta