Nu folosi lămâie pe ten!

Nu folosi lămâie pe ten!

De câte ori ai fost tentată să testezi tot felul de reţete găsite pe internet? Dacă la altcineva a funcţionat de ce nu ar merge şi la tine, nu? Ca de fiecare dată spun: INFORMEAZĂ-TE! Nu folosi lămâie pe ten! înainte de a citi acest articol.

Una din două reţete DIY include fie suc de lămâie, fie bicarbonat de sodiu.

Sfat! Nu folosi nici unul din cel două ingrediente direct pe ten!

Iată de ce:

Când spui suc de lămâie sună bine. E natural, miroase bine şi e ieftin. Dar este el eficient? Sau este sigur?

În compoziţia sucului de lămâie intră multe ingrediente cunoscute, folosite în produsele cosmetice pentru eficiența lor:

  • Vitamina C – susţine producţia de colagen, este antioxidant puternic, elimină petele pigmentare
  • Acid citric – este un alfa hidroxi acid, ideal pentru exfolierea pielii în profunzime
  • Niacinamidă sau vitamina B3 – are efect antiinflamator şi antipigmentar

Până aici  lămâia pare minunată pentru piele, dar înainte să iei o felie de lămâie şi să te apuci să o freci de piele trebuie să mai stabilim câteva date. Ingredientele cosmetice pentru a fi eficiente trebuie să fie prezente într-o cantitate suficientă.

Deşi procentele pot varia, în medie, sucul de lămâie conţine:

  • 0,04% acid ascorbic (vitamina C)
  • 5% acid citric
  • 0,0001% niacinamidă

Cu mult sub cantităţile necesare pentru o eficinţă dovedită.

Este sucul de lămâie sigur pentru piele?

Răspunsul este NU. Deşi ingerat este inofensiv, acesta conţine şi alte substanţe care nu sunt bune pentru piele.

Coaja conţine furanocoumarin si psoralen. Cât timp stai la umbră nu prezintă nici o problemă, dar la lumina soarelui devin iritanţi puternici pentru piele. Deşi nu ai crede există numeroase cazuri documentate de fitofotodermatită (dermatoză produsă de acţiunea combinată a soarelui cu substanțe chimice din compoziția unor plante).

Pentru curajoşi şi curioşi iată câteva cazuri documentate aici, aici sau aici.

Remediile DIY pe bază de suc de lămâie au fost legate şi de leucoderma chimică, o afecţiune în care pielea se depigmentează neuniform. Detalii găsiți aici.

Deşi nu ar fi corect să concluzionăm că lămâia este în general periculoasă, există suficiente cazuri care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Dacă totuşi vrei să foloseşti suc de lămâie în reţetele tale DIY:

  • Nu lăsa pe piele pentru mult timp preparate care includ mult suc de lămâie.
  • Adaugă doar cateva picături de suc de lămâie.
  • Dacă aplici o mască sau îţi clăteşti părul cu o soluţie care conţine suc de lămâie asigură-te că foloseşti protecţie solară data viitoare când ieşi la soare.
  • Întrerupe imediat folosirea dacă apar semne de depigmentare sau iritaţii.

Cauți o formă sigură de vitamina C? Încearcă serul acesta pudră. Este ușor de folosit și de adaptat nevoilor individuale. Spre deosebire de alte seruri cu vitamina C, îl poți adăuga chiar și în măștile tale preferate pentru un boost de eficiență.

Bicarbonatul de sodiu este un alt ingredient minunat cu numeroase întrebuinţări pe lângă casă:

  • Înlătură depunerile de calcar
  • Absoarbe mirosurile neplăcute
  • Curăţă grăsimea arsă depusă pe oale
  • Redă strălucirea inoxului

Cum de a ajuns acest ingredient să fie atât de des utilizat pentru îngrijirea pielii?

Există studii care au demostrat eficienţa bicarbonatului împotriva ciupercilor precum Cadida. Sau altele care demonstrează eficienţa acestuia împotriva infecţiilor superficiale de la nivelul degetelor.

Astfel băile în apă caldă în care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu pot fi folositoare în caz de iritaţii, eczeme, mâncărime, inflamaţii etc. Atenţie însă! Unele persoane sunt prea sensibile pentru aceste tratamente. Efectuează mai întâi un test pe o porţiune mică de piele.

Când NU trebuie să foloseşti bicarbonatul de sodiu

Pentru ten bicarbonatul este prea abraziv şi prea alcalin. Dizolvat în puţină apă rezultă o soluţie cu un pH în jur de 8. Despre pH-ul uşor acid al pielii şi despre importanţa acestuia am mai scris aici.

Prin aplicarea unui produs cu un pH ridicat nu facem decât să distrugem uşor dar sigur bariera hidrolipidică a pielii, așa cum am explicat și aici.

Un mare NU şi gomajului efectuat cu bicarbonat. Puterea abrazivă a acestuia este prea mare. Deşi cu ochiul liber nu se observă, substanţele prea dure duc în timp la apariţia unor microfisuri la nivelul pielii prin care iritanţii vor penetra uşor cauzând inflamaţii, roşeaţă şi usturime.

Concluzia!

Foloseşte bicarbonatul mai bine pe călcâie, nu pe ten! Sau împreună cu sare şi uleiuri esențiale, pentru o baie detoxifiantă şi relaxantă.

Pentru un gomaj eficient și sigur pentru ten, include în rutina ta produse atent formulate astfel încât să te bucuri cât mai  mult timp de efectele pozitive. Nu folosi lămâie pe ten!

Foto de Markus Spiske pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta