Soare, insecte și uleiuri esențiale

Soare, insecte și uleiuri esențiale

Odată cu vremea caldă crește exponențial și timpul petrecut afară. Ne bucurăm de soare și de natură până în momentul în care încep să ne dea târcoale enervantele insecte. Când ești în căutare de soluții naturale, inevitabil te vei oprim la câteva uleiuri esențiale.

Dacă nu vrei să folosești spray-urile convenționale pline de chimicale și ești în căutarea unei alternative naturale, există uleiuri esențiale capabile să învingă supărătoarele insecte.

Nu toate uleiurile esențiale sunt însă eficiente. Conform datelor adunate de mine până în acest moment sunt doar câteva cu adevărat folositoare. Singurul dezavantaj este că se evaporă destul de repede de pe piele. Din această cauză trebuie să reaplici produsul la fiecare oră. Consider însă că acesta este doar un mic inconvenient față de multiplele avantaje.

În articolul de față am ales să vorbesc doar despre uleiurile esențiale sigure pentru întreaga familie. Știm cu toții că în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează și a copiilor mai mici de 2 ani, trebuie să acordăm o atenție sporită atunci când folosim uleiuri esențiale.
  • Citronela (Cymbopogon winterianus) este unul dintre cele mai utilizate uleiuri împotriva țânțarilor. Cine nu a folosit lumânări cu citronela pentru a ține la distanță țânțarii în serile de vară?
  • Eucaliptul citronat (Eucalyptus citriodora) este un ulei extras dintr-un copac originar din Australia. Se remarcă prin conținutul ridicat, în procent de 85% de citronellal, o componentă comună uleiurilor esențiale de citronela și geraniu. Este eficient atât împotriva țânțarilor cât si a căpușelor. Față de alte uleiuri esențiale se evaporă mai greu de pe piele.
Într-un studiu publicat în 2011, a fost demonstrată eficiența acestui ulei în fața altor ingrediente naturale folosite împotriva țânțarilor.
  • Cedrul de Atlantica (Cedrus atlantica) – protejează împotriva mai multor feluri de insecte: țânțari, căpușe, furnici, molii. În 2011 și 2014 au fost efectuate studii care au demonstrat clar eficiența acestui ulei. Dacă ai animalele de companie, constituie o alternativa sănătoasă la produsele din farmaciile veterinare, întrucât ține la distanță și puricii. În plus, calmează pielea fiind de un real ajutor în cazul mâncărimilor. Trebuie aplicat însă zilnic pe blana animalelor, de preferat cu ajutorul unui spray. (sursa)
  • Geraniu Bourbon (Pelargonium roseum) ține la distanță țânțarii și căpușele, în plus are proprietăți cicatrizante și de reînnoire celulară, ajutând la vindecarea rănilor. (sursă)
  • Lavanda (Lavandula angustifolia) – calmează arsurile, mușcăturile de insecte și diverse alte iritații ale pielii. Este eficientă în special împotriva țânțarilor. (sursa)
  • Tea tree (Melaleuca alternifolia) – este un ulei absolut minunat care a fost studiat intensiv de-a lungul timpului. Are proprietăți antimicrobiale, antifungice și antiinflamatoare, fiind toxic pentru multe insecte. (sursa 1) (sursa 2)

Pe lângă uleiurile enumerate, mai sunt câteva care ar putea fi amintite precum uleiurile de lemongrass, mentă, bergamotă, eucalipt, busuioc, rozmarin, dar am decis să le exemplific doar pe cele considerate sigure pentru copii și mame care alăptează.

Trebuie subliniat însă faptul că în cazul copiilor mai mici de 2 ani este recomandat a se evita aplicarea acestora direct pe piele. Alege în schimb să le pulverizezi, diluate, pe hainele copiilor. La fel ar trebui procedat și în cazul femeilor care alăptează și a celor însărcinate, mai ales în primul trimestru de sarcină.

Dacă te hotărăști să îți faci propria soluție împotriva insectelor ai nevoie de câteva uleiuri din cele enumerate, de apă sau de un ulei în care să le diluezi și de un recipient potrivit.

Deși prețurile uleiurilor esențiale de calitate sunt destul de ridicate merită să faci investiția. Au un termen de valabilitate destul de lung și pot fi folosite în numeroase rețete pe lângă casă, mai ales dacă preferi produsele cosmetice handmade și ești amator de DIY. Pe internet se găsesc numeroase rețete folositoare din care să alegeți.

În ce privește procentajul de diluare, acesta variază între 1% și 3%, în funcție de modul de folosire. Dacă produsul final se adresează copiilor sub 2 ani sau femeilor însărcinate, este bine să nu depășești 1%. Pentru copiii mai mari și pentru adulți folosește o rație de 2% în cazul în care le vei amesteca cu apă și undeva spre 3% dacă apelezi la un ulei purtător. Dacă vei folosi varianta a doua, alege ca și ulei vegetal purtător, unul ușor, preferabil organic, care intră repede în piele: ulei de migdale, de caise, de jojoba, de struguri.

 DIY spray repelent pentru insecte

 Ingrediente pentru 100 g de produs
  • un recipient de 100ml cu capac de tip spray. Preferabil din sticlă, deoarece uleiurile esențiale pot elibera substanțele nocive din ambalajele de plastic.
  • o linguriță de săpun lichid organic – te ajută la amestecarea uleiurilor cu apa și la fixarea acestora de piele sau de haine
  • 2-3 linguri de alcool pur alimentar – ajută la dispersia uleiurilor în apă și la conservarea amestecului
  • apă distilată sau o apă florală la alegere (apa de lavandă este o alegere foarte bună)
  • 20-40 picături de ulei esențial la alegere din lista de mai sus. Poți folosi un singur ulei sau un mix de uleiuri esențiale în funcție de preferințe.
 Mod de lucru:
  • Spală recipientul ales cu multă apă și detergent. Usucă-l și dezinfectează-l cu puțin alcool și lasă-l din nou la uscat înainte de a-l folosi.
  • Adaugă în recipient săpunul și alcoolul, apoi uleiurile esențiale. Amestecă bine și așteaptă puțin până acestea se dispersează uniform.
  • Adaugă apa și amestecă cu putere.
  • Etichetează corespunzător. Sticla se depozitează în frigider când nu e folosită. Se agită energic înainte de fiecare utilizare.

În cazul în care preferi un ulei repelent procedura este asemănătoare. De această dată nu va mai fi nevoie de săpun, de alcool și de apă distilată. Adaugă uleiurile esențiale în sticlă, toarnă deasupra 90 g din uleiul purtător ales de tine, pune capacul și amestecă bine.

Zbate energic sticla înainte de fiecare folosire. Încearcă să nu lași amestecul în bătaia directă a razelor solare pentru că expunerea la caldură a uleiurilor vegetale poate duce la râncezirea acestora. Nu este nevoie să îl păstrezi la frigider fiind suficientă depozitarea într-un loc răcoros. Amestecurile care nu conțin apă nu au nevoie de conservant.

 Dacă nu te simți în stare să-ți pregătești singură un astfel de amestec sau pur și simplu nu ai timp, caută un produs natural și renunță la cele pe bază de insecticide nocive. Atenție în cazul copiilor, respectă cu strictețe indicațiile trecute pe ambalaj.

​​ Dacă intenționezi să petreci cât mai mult timp în aer liber vara aceasta, la soare, nu uita să te hidratezi și să eviți expunerile în orele de vârf. Soarele ne face bine, dar cu măsură!

 Atenționare specială în cazul uleiurilor esențiale din citrice, precum uleiul de bergamotă, uleiul de lămâie sau uleiul de grapefruit.

În funcție de modul în care sunt obținute (prin presare sau prin distilare, variante FCF – fără furocumarine) pot fi fotosensibilizante și e nevoie de informare dacă obișnuiești să le folosești pe timpul verii, mai ales în cazul în care urmează să te expui la soare imediat după aplicare.

Caută surse de încredere și fă propriile verificări înainte de a apela de uleiurile esențiale.

Îți doresc cât mai multe zile cu soare!

În ceea ce priveşte modul de folosire în siguranţă al uleiurilor esenţiale, sursa cea mai completă este Robert Tisserand, Rodney Young, „Essential Oil Safety”, a-2a ediţie, 2014 și site-ul tisserandinstitute.org.

Disclaimer

Informațiile din acest articol „Despre sarcină și uleiuri esențiale” sunt prezentate doar în scop educațional și informativ și NU constituie o bază de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problemă medicală sau de sănătate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problemă de sănătate vă recomandăm să consultați un medic.
Aceste informații fiind destinate scopului educațional pot să nu fie complete și reprezintă o sinteză.

Foto de Syed Ali pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nicoleta Domnu

Nicoleta Domnu

La Need totul este intenţionat. De la textură, la senzaţia pe care un produs o lasă pe piele, de la rezultatul urmărit, la recipientele folosite, de la modul în care este obţinut un ingredient cosmetic, la impactul asupra mediului. Trăieşte cu intenţie!

Social Media

spune-ne părerea ta