fbpx

10 plante miraculoase pentru păr

Probabil aţi observat deja că e o practică comună ca pe ambalajele produselor destinate îngrijirii părului să fie scoase în evidenţă diverse extracte de plante care se regăsesc în formulele respective. Mereu sunt subliniate beneficiile unice ale acestora.

Dintre toate cele de care aţi tot auzit sunt câteva cu care îmi place şi mie să experimentez în produsele mele pentru păr şi m-am gândit că v-ar fi folositor şi vouă un top al acestor plante.

Există numeroase extracte naturale considerate benefice pentru păr, dar în acest articol am să vorbesc despre 10 cele mai bune dintre ele.

Părul uman se dezvolta şi creşte după nişte tipare ciclice continue, compuse din perioade de creştere şi perioade de pauză. Părul nostru creşte, trăieşte şi moare după anumite faze.

Creşterea părului are  patru faze:

Anagen (faza de creştere) – durează între 2 şi 6 ani, cu o rată de creştere de circa 1 cm pe lună

Catagen (faza de degradare – 10 zile)

Telogen (faza de repaos – 100 zile)

Exogen (faza de cădere)

Fiecare fir de păr se formează în interiorul bulbului de păr, în folicul. La un scalp sănătos  80-90% din foliculi sunt în faza de creştere. Când aceste procente sunt schimbate căderea părului devine o problemă. Pierderea părului poate avea mai multe cauze, dar vestea bună este că avem la îndemână numeroase plante la care putem apela.

Hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) – florile de hibiscus sunt pline de antioxidanți și vitamine care ajută la îmbunătățirea sănătății generale a scalpului și a părului. Contribuie la combaterea  mătreţii care poate împiedica  creşterea sănătoasă a părului. Se pot folosi sub formă de infuzii sau în măști capilare pentru păr tern, fragil sau cu mătreață. Conferă strălucire firelor de păr şi stimulează creșterea părului. În mod tradiţional frunzele de hibiscus sunt folosite pentru grăbirea creşterii părului şi întârzierea apariţiei firelor albe de păr.

Rozmarin (Rosmarinus officinalis) este folosit pentru a opri căderea părului. Este excelent pentru părul subțire și pentru cei care suferă de alopecie. Formează o sinergie aparte în combinaţie cu uleiul de măsline pentru obţinerea de seruri capilare.

Se poate macera planta în ulei sau se poate folosi uleiul esenţial de rozmarin diluat corespunzător în uleiul de măsline şi se fac frecţii pentru scalp cu acest amestec. Nu numai că promovează creșterea părului, dar împiedică albirea prematură a acestuia. Este excelent pentru a hrăni foliculii de păr.

Cu ceai de rozmarin sau cu oţet infuzat cu rozmarin şi diluat în apă se poate clăti părul după spălare.

Coada calului (Equisetum arvense) – conţine în mod natural numeroase ingrediente importante: calciu, magneziu, vitamina A, C, E, cupru şi zinc. Dar probabil că beneficiul principal este conţinutul ridicat, unic în lumea plantelor, de 10% siliciu. Motivul pentru care reuşeşte să înmagazineze o cantitate aşa de mare de siliciu este faptul că are abilitatea să-l sustragă din sol. Siliciul este şi cauza pentru care acestă plantă este atât de populară pentru îngrijirea părului. Coada calului hrăneşte şi fortifică vizibil părul astfel încât firele de păr să nu se mai rupă şi opreşte căderea acestora.

Brusture (Arctium Lappa) ajută la rezolvarea mai multor probleme legate de scalp şi păr. Ajută la calmarea iritaţiilor şi mâncărimilor scalpului, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul foliculilor şi ajută la creşterea rapidă şi sănătoasă a firului de păr. De asemenea, uleiul din rădăcină de brusture furnizează fitosteroli naturali care întăresc rădăcina firului de păr şi împiedică subţierea şi căderea acestuia.

Algele (Pelvetia canaliculata, Laminaria Digitata, Arthrospira platensis etc.) – sunt un remediu pentru subțierea și căderea părului care funcționează cu adevărat. Ele sunt pline de proteine și vitamine, minerale şi antioxidanţi şi sunt  cunoscute pentru beneficiile lor asupra părului și pielii. Asigură hidratarea părului, reînnoiesc foliculii, uşureză simptomele neplăcute asociate iritaţiilor, dermatitelor şi altor eczeme, iar în ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe studii care arată capacitatea lor de a trata căderea părului.

Amla (Emblica officinalis) –  fructul de amla, cunoscut și sub numele de coacăze indian, este un fruct comestibil extrem de bogat in vitamina C. Pudra de amla aduce beneficii părului și scalpului: este hrănitor și condiționator, furnizează volum și vigoare, promovează creșterea părului stimulând rădăcina părului, previne unele infecții ale scalpului și controlează încărunțirea prematură.

Are o sinergie aparte combinată cu henna şi brahmi (alte pudre ayurvedice) sau cu uleiuri esenţiale de cedru, rozmarin, salvie şi grapefruit.

Chili (Capsicum frutescens) –  extractul are numeroase proprietăți ce aduc beneficii notabile organismului. Pentru scalp este folosit datorită capacităţii sale de a îmbunătăţii circulaţia sanguină şi în consecinţă de a favoriza creșterea părului. Pentru a te bucura de efectele sale e foarte simplu. Trebuie doar să laşi la macerat ardei chili uscaţi în ulei vegetal şi apoi să masezi scalpul cu acest macerat. Se lasă să acţioneze 30 de minute apoi se spală părul ca de obicei.

Atenţie! La clătirea părului trebuie să ţii ochii închişi.

Zmeura (Rubus ideaus) – are proprietăţi calmante, antioxidante şi de îmbunătăţire a circulaţiei sângelui la nivelul foliculului. Dar despre oţetul de zmeură aţi auzit? Eu recomand să-l încercaţi în ultima apă de clătire pentru un plus de strălucire şi flexibilitate. Extractul din frunze de zmeură îndepărtează particulele de poluare din păr, redă luminozitatea, calmează scalpul şi reduce simptomele de inflamare.

Trifoi roşu (Trifolium pratense) – extractul de dă putere firelor de păr, reduce mătreaţa şi iritaţiile, conferă volum şi face părul moale şi strălucitor.

Cel mai important aspect este faptul că stopează căderea părului prin întărirea rădăcinii şi menţinerea structurii foliculilor de păr. Dar partea cea mai interesantă este că a fost demonstrat ştiinţific faptul că estrogenul poate prelungi faza de creştere a folicului de păr (anagen), iar trifoiul poate acţiona asemeni estrogenului. Dacă adăugăm conţinutul ridicat în antioxidanţi şi proprietăţile antiinflamatoare înţelegem de ce acest extract nu ar trebui să lipsească din arsenalul nostru penru un păr de invidiat.

Urzica (Urtica dioica) – are efecte binecunoscute asupra părului şi nu numai că îndepărtează mătreaţa, dar stopează şi căderea părului. Planta se poate folosi în măști, ceaiuri sau seruri pentru combaterea calviției, fortificarea părului, în caz de mătreață, mâncărimi sau păr gras.

Este foarte uşor să pregăteşti  în casă  un ulei revigorant cu care să masezi scalpul prin macerarea plantei în ulei de măsline. Sau clăteşte părul după spălare cu un ceai concentrat de urzică.

Lista prezentată aici nu este închisă şi pot fi oricând adăugate diverse alte plante. De sute de ani ierburile au fost folosite pentru a calma diverse probleme ale scalpului şi pentru a asigura un păr sănătos şi puternic. Eu am vrut doar să vă prezint care ar fi cele mai bune alegeri pe care le puteţi face atunci când vine vorba de remedii şi produse pentru păr.

Acum sunt sigură că înţelegeţi mai bine de ce sunt atât de eficiente, modul în care acţionează şi modul în care să le folosiţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + seventeen =